Strah od partizana koji odavno nisu među živima! Razbijeno preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini

Strah od partizana koji odavno nisu među živima! Razbijeno preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini

Partizansko spomen groblje u Mostaru ponovo je bilo na meti vandala. Ovog puta su uništene gotovo sve spomen ploče sa uklesanim imenima poginulih partizana, a to je prema ocjeni članstva UABNOR-a Mostar jedno od najvećih skrnavljenja spomenika u posljednjoj deceniji.

Najavljeno je da će u narednim danima antifašisti Mostara vjerovatno protestovati na ulicama zbog ignorisanja i nekažnjavanja počinilaca kaznenih djela kojim se s vremena na vrijeme ovaj nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine uništava.

“Dogovaramo dalje korake. To će vjerovatno biti protesti i krivične prijave. Jasno i glasno ćemo, imenom i prezimenom, prozvati sve koje smatramo odgovornim za uništenje Partizanskog groblja. Pola godine slušamo najave čelnika kako će se raditi i graditi, ovo i ono. Svega je tu kontroverznog i mi smo već reagovali. Onda su rekli da ih ne razumijemo, a sada pitamo razumiju li oni nas? Ovo što se desilo sad je direktna posljedica priče o Trimuši i Lipanjskim zorama. Ovo sve dolazi iz politike“, izjavio je za Anadolu Agency predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ranije je najavio obnovu Partizanskog groblja, zajedno sa kompleksom Trimuše, i to uz pomoć Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

“Čak ni u sred rata lokalni fašišti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljito devastirali Partizansko groblje kao danas. Pisali bi uvredljive grafite, razbili nekoliko ploča, ali ovako sustavno razbijanje svake od preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini se još nije dogodilo. A sve u momentu u kojem gradonačelnik odbija primiti Savez antifašista na razgovor i u kojem se svašta planira s ovim Bogdanovićevim remek djelom, pa i navodno uklanjanje ploča”, reagovalo je  Udruženje antifašista grada Korčule čiji je jedan od osnivača Dragan Markovina, publicista i aktivista.

Reakcija federalnog premijera

-Najoštrije osuđujem vandalski pohod na Partizanskom groblju u Mostaru. Vijest o ovom barbarizmu me je duboko potresla i očekujem da će vinovnici ovog gnusnog čina biti što prije otkriveni i najstrožije sankcionisani. Također, vidim da je za neke predizborna kampanja već počela, pa u reakcijama na ovaj vandalski čin pokušavaju pridobiti jeftine političke poene, umjesto da pokušaju barem biti dio rješenja da se ovakvo što više nikada ne ponovi.

Za razliku od njih koji svakodnevno šire neistine o meni, ja sam se zajedno sa vrijednim mostarskim entuzijastima založio za obnovu ovog nacionalnog spomenika BiH i 2018. smo vratili stari sjaj Partizanskom groblju u Mostaru, istakao je premijer FBiH Fadil Novalić.

Previous Voz na liniji Sarajevo - Ploče ponovo saobraća od 1. jula
Next Do kraja septembra zabranjen izvoz ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta

You might also like

NAŠI DANI

RVI protestirali ispred OHR-a, pismo domaćim i stranim zvaničnicima

Ispred zgrade Ureda visoko predstavnika (OHR) u Sarajevu danas je održan protest ratnih vojnih invalida Federacije Bosne i Hercegovine. Predsjednik Saveza RVI paraplegičara FBiH Mujo Aganović pročitao je njihove zahtjeve

NAŠI DANI

Kozarac: Obilježena 30. godišnjica agresorskog napada

Kozarčani su se jučer nizom sadržaja prisjetili 24. maja 1992. godine i stradanja bošnjačkog naroda. Obilježavanje je počelo okruglim stolom o temi „30 godina od početka agresije na Kozarac i

NAŠI DANI

Bihać: Obilježena 24. godišnjica slamanja agresorske “Februarske ofanzive” (FOTO)

  Februarska ofanziva najveća je agresorska ofanziva na području tadašnjeg Okruga Bihać, a koja je za cilj imala protjerivanje snaga 5. korpusa Armije Republike BIH sa Grabeškog i Grmuško – srbljanskog