Strik: Saslušanje Schmidta iza zatvorenih vrata je problematično, kao i njegova izmjena izbornih pravila 2. oktobra

Strik: Saslušanje Schmidta iza zatvorenih vrata je problematično, kao i njegova izmjena izbornih pravila 2. oktobra

Razmjena mišljenja sa Schmidtom je bila prilično razočaravajuća jer se činilo da nema razumijevanja za razloge zbog kojih je kritikovan, poručila je u pisanoj izjavi za medije europarlamentarka Tineke Strik nakon saslušanja Christana Schmidta pred AFET-om iza zatvorenih vrata, koje je održano jutros. 

“Moj razlog zašto sam tražila ovaj sastanak je bio da osiguram određeni stepen odgovornosti prema građanima Bosne i Hercegovine pogođenim njegovim odlukama. S obzirom na to da se gospodin Schmidt posljednjih mjeseci krio od javne debate, stoga smatram da je održavanje ovog sastanka iza zatvorenih vrata zaista problematično, jer me to također sprječava da u javnosti komentarišem šta je ko tačno rekao tokom sastanka. Ali mogu reći da sam izrazila svoju ozbiljnu zabrinutost i zbog sadržaja i vremena njegove odluke od 2. oktobra”, dodaje Strik. 

Kako kaže, ta odluka učvršćuje podjele, umjesto da se Bosna i Hercegovina kreće ka inkluzivnom društvu. 

“Promjena izbornih pravila retroaktivno je zabluda prema glasačima i stvara nepovjerenje. Rekla sam mu da ne razumijem njegovu strategiju, zašto je jednostrano popustio pred zahtjevima HDZ-a, oduzimajući im sve razloge da učestvuju u pregovorima o prijeko potrebnim demokratskim reformama za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava. Činjenica da gospodin Schmidt odbija da se uključi u javnu raspravu dodatno podriva legitimitet njegovih odluka, a ja sam ga pozvala da sve ovo bolje objasni javno”, zaključila je Strik. 
 

Izvor: Agencije

Previous Stižu Englezi! TUI grupacija započela letove iz London Gatwicka za Sarajevo
Next Turske stipendistice vratile se u Bosnu, sada vode modernu stomatološku ordinaciju

You might also like

NAŠI DANI

Split: Komandant HVO-a optužen za ratni zločin nad bošnjačkim civilima u Mostaru

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv 60-godišnjeg hrvatskog državljanina koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Mostaru i okolini tokom 1993.

NAŠI DANI

Hrvatski domaćini gnjavili Pompea u vezi Bosne i Hercegovine, američki zvaničnik ih izignorisao

Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu ističe da je Hrvatska mnogo insistirala na pitanju Bosne i Hercegovine, ali nije dobila željene odgovore od američkog državnog sekretara prilikom

NAŠI DANI

Obilježena 22. godišnjica stradanja civila u Stupnom Dolu;Zločin se može oprostiti, ali ne smije zaboraviti

‘Na sve živo na što su naišli pobili su, zaklali, silovali i opljačkali. Kada su ušli u selo nisu birali da li je to dijete od 2,5 godine Sabina Likić ili Salih