Studenti sarajevskog ETF-a napravili prvog bosanskog  humanoidnog robota

Studenti sarajevskog ETF-a napravili prvog bosanskog humanoidnog robota

Zahvaljujući domaćoj pameti, mladim inovatorima i studentima Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo, Bosna i Hercegovina je po prvi put dobila humanoidnog robota koji je dobio i svoje ime, Robby Megabyte.

Adnan Arnautović, član tima koji je radio na dizajnu ove robotske platforme za Akta.ba je kazao da je ovo zaista veliko postignuće za njihov tim, a tako i za našu zemlju, jer je riječ o vrlo zahtjevnom i posebnom projektu na kojem su radili više od godinu dana.

Riječ je o projektu koji je rađen za potrebe banda “Dubioza Kolektiv”, a posebno za spot pjesme “Take My Job Away” sa njihovog novog albuma “Fake News”.

“Ovim projektom se trebaju ponositi svi u našoj zemlji jer je jedinstven. Prvi put smo napravili jednu ovakvu platform koja je u potpunosti humanoizirana. Humanoidni robot, Robby Megaby prvi je u našoj domovini i nadamo se da neće biti zadnji”, kazao je Arnautović.

Dizajn ovog robota je baziran na “InMoov” projektu francuskog dizajnera i skulptora Gael Langevina, koji je naknadno modifikovan kako bi zadovoljio sve potrebe Dubioze Kolektiv.

Robot je u potpunosti sastavljen i programiran od strane osam studenata Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo, to jeste, članova STELEKS Embedded Systems Club koji čine Adnan Arnautović, Almir Bešić, Aldina Bundavica, Mugdim Đuliman, Abdulah Jamak, Edin Omerović, Amina Tihak i Nermin Čović.

“Prvobitni izgled robota je nastao kroz projekat “InMoov”, a sve dodatne ideje za usavršenje robota su nastale u zajedničkoj saradnji sa Dubiozom Kolektiv. Pokušali smo, pored toga što smo htjeli da ispunimo neke želje koje su oni imali za potrebe spota, da ugradimo i neke svoje ideje koje smo imali. Ovo putovanje je započelo u maju 2018. godine, kada je jedan od članova Dubioze Kolektiv došao u Klub ugrađenih sistema Elektrotehničkog fakulteta Sarajevo s neobičnim zahtjevom. Od nas je zatražio da stvorimo robota koji će pjevati i biti glavni akter u muzičkom spotu – za njihov novi album #FakeNews. Naravno, svi smo bili uzbuđeni i počašćeni zbog ponude i počeli smo pripreme za njegovu realizaciju, a da uopće nismo shvatili koliko će vremena i truda biti potrebno uložiti u projekt”, govori Arnautović.

Kaže da je na početku sve izgledalo komplikovano ali da su bili jako motivirani te su odlučili krenuti s dizajnom otvorenog koda temeljenim na InMoov projektu.

InMoov je humanoidni robot u prirodnoj veličini, konstruiran gotovo u cijelosti od 3D štampanih dijelova kojim upravlja Arduino mikrokontroler. S obzirom da je robot težak gotovo 40 kg, samo je postupak 3D ispisa trajao više mjeseci. Šest osoba radilo je na sastavljanju i izgradnji robota, a još dvoje na programiranju.

Poznato je da je u svijetu počela sve veća primjena ovakvih robota. Arnautović kaže da je najveća upotrebna vrijednost ovog robota trenutačno najveća u industriji zabave kao novi član benda Dubioza Kolektiv i kao njihova maskota za najnoviji album.

“Ovaj robot bi u budućnosti mogao imati i neku edukativnu i sociološku upotrebu u smislu približavanja novih tehnologija širim masama, te edukaciji mlađih generacija koje će možda jednog dana praviti svoje robote i razne mašine”, kaže Edin Omerović, također član tima.

Na pitanje da li postoji mogućnost neke masovnije, serijske proizvodnje Omerović  kaže kako je ovaj robot poprilično specifičan kao i njegova namjena, tako da baš za ovakvu verziju nema interesa.

“Serijska proizvodnja ovakvog robota bila bi poprilično teška s obzirom da je dosta dijelova potrebno ručno sklopiti, što zahtjeva neki vid manufakture. Unatoč tome, moram naglasiti da bi znanje koje smo stekli praveći ovog robota sigurno mogli iskoristiti za neki budući projekat koji će biti puno privlačniji i podobniji za opću namjenu, pa samim time i serijsku proizvodnju, a koji se ne bi mnogo razlikovao od ovog projekta”, govori Omerović  .

Cijena koštanja izrade jednog ovoakvog robota prema zvaničim podacima sa stranice “InMoov” projekta, je negdje oko 1500$ i to samo za materijal.

Omerović govori da je uz materijal potrebno obezbijediti i druge stvari kao što su razni alati i 3D printer.

“Najveći trošak u ovom projektu i jeste bila nabavka dva Ultimaker-ova 3D printera. Pored svih materijalnih troškova treba uključiti i vrijeme u tu cijenu. Mnogi od nas su svo svoje slobodno vrijeme provodili na ovom projektu, čak ponekad zapostavljajući i fakultetske i lične obaveze. Ovaj projekat je u potpunosti financiran od strane benda Dubioze Kolektiv i njihovih partnera što na neki način govori o stanju država u kojoj se nalazimo. STELEKS Embedded Systems Club do sada nije dobio nikakav vid pažnje ili podrške od strane bilo kog nivoa državne vlasti, bez obzira na rad članova kluba i njihove već postignute rezultate. STELEKS Embedded Systems Club i dalje nastavlja sa svojim aktivnostima i radom na projektima tako da bilo koji vid podrške klubu nije na odmet”, pojašnjava Omerović .

Njihov plan je da nastave sa usavršavanjem i dodavanjem novih stvari na robota. Robbya spremaju za nove i uzbudljive poduhvate o kojima ne smiju, kako kaže, još pričati ali su sigurni da će svi čuti za to kada bude vrijeme.

Previous Gradačački TMD Group gradi novu fabriku
Next Vukanović: Znate li s čim se igrate!? (VIDEO)

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Sarajevu promovirao 61 doktora nauka i umjetnosti

Promocija doktora nauka i umjetnosti Univerziteta u Sarajevu održana je u četvrtak uz poštivanje svih važećih mjera epidemiološke zaštite. Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Emina Dervišević, dobitnica Evropske nagrade u medicini

Bosanskohercegovačka doktorica medicinskih nauka Emina Dervišević u Parizu je dobila prestižnu Evropsku nagradu u medicini za forenzičku medicinu. Vlasnica je brojnih priznanja, a njen kontinuirani rad i trud ponovo su

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Asim Kurjak: Imamo 224 doktora nauka u dijaspori koje planiramo početi pomalo vraćati u Bosnu i Hercegovinu

Internacionalna akademija nauke i umjetnosti Bosne i Hercegovine danas je u Hotelu Evropa u Sarajevu održala okrugli sto na temu “Kuda ide Bosna i Hercegovina”.  O brojnim aktuelnim temama i