Suljagić i Jahić u Berlinu – Važno je da Njemačka podrži zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini

Suljagić i Jahić u Berlinu – Važno je da Njemačka podrži zaštitu ljudskih prava u Bosni i Hercegovini

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i saradnik za razvoj projekata saradnje Nedim Jahić ove sedmice su u službenoj posjeti Berlinu, gdje će se susresti sa predstavnicima Bundestaga, međunarodnim partnerima te bosanskohercegovačkom zajednicom u Njemačkoj kako bi utvrdili nove mehanizme zagovaranja i saradnje na podršci zaštiti ljudskih prava, borbi protiv diskriminacije i stvaranju okvira zaštite žrtava genocida u BiH.

– Memorijalni centar Srebrenica želi naučene lekcije iz uspješnih primjera međunarodne saradnje, posebno one koje imamo sa Ujedinjenim Kraljevstvom, da preslikamo i uobličimo u drugim zemljama. Sutra ćemo se sa sastati sa predstavnicima bh. zajednice u Berlinu, a zatim i sa direktoricom Arolsen Arhiva, jednog od najvažnijih centara za istraživanje Holokausta, kako bismo kroz razgovor utvrdili modalitete obilježavanja genocida u Srebrenici u Njemačkoj, ali i otvorili nove prilike za saradnju – kazao je Suljagić.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica je svoju službenu posjetu započeo odavanjem počasti ubijenim Jevrejima u Holokaustu na lokaciji Memorijala ubijenim evropskim Jevrejima u središtu Berlina.

– Nastavljamo se zajedno boriti protiv politika, desnih medija i onih koji zagovaraju relaitiviziranje Holokausta. Sa istih tih izvora dolazi i relativizacija i negiranje genocida u Srebrenici, nepoštovanje žrtava i slavljenje zločinaca. To je naša zajednička borba koju ćemo zajedno i nastaviti – napomenuo je Suljagić.

Delegacija Memorijalnog centra će posjetiti Bundestag, gdje će razgovarati sa zastupnicima i zastupnicama SPD-a i CDU-a.

Suljagić dodaje da je jedan od ciljeva da se o genocidu govori u Bundestagu.

– Memorijalni centar će ovdje tražiti da se Njemačka značajnije uključi u teme borbe protiv diskriminacije u obrazovanju, govora mržnje, slavljenja zločinaca te kršenja ljudskih prava sa kojima se Bošnjaci koji su se vratili na područje entiteta RS i danas suočavaju. Trideset godina poslije – posljedice genocida još vidimo u politici i načinu kako se odluke donose. Vjerujem da Njemačka može napraviti zaokret na tom putu. Ovo je važan signal za njenu veću uključenost na zaštiti ljudskih prava u našoj zemlji i poštovanje žrtava genocida – zaključio je Suljagić.

Previous Alhambra - jedna od najvažnijih građevina islamske arhitekture u Španiji
Next 'Ne pamtim ovakvu energiju na skupovima SDA od 1990, osjećam da se probudio inat u narodu'

You might also like

NAŠI DANI

Turković: Intenzivne diplomatske aktivnosti radi rješavanja krize izazvane u Bosni i Hercegovini

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković govoreći o rezultatima rada u protekloj godini, naglašava vrlo intenzivne diplomatske aktivnosti koje su

NAŠI DANI

Nigdje k'o u Bosni! Djevojčice vidjele da migranti piju vodu iz rijeke, pa postavile štand sa osvježenjem

Dvije najbolje prijateljice, jedanaestogodišnja Selma Merdžanić i desetogodišnja Hana Zec, jutros su u ulici u kojoj stanuju postavile štand sa osvježenjem za migrante koji svakodnevno prolaze tim putem prema migrantskom

NAŠI DANI

Bošnjački DNK u masovnim grobnicama i srpski DNK na bombama i zoljama

Sinoć je na javnim servisima Bosne i Hercegovine glavna vijest bila automobil pun oružja pronađen pored kuće roditelja premijera Srbije Aleksandra Vučića. Čekamo rezultate DNK analize, rekao je Nebojša Stefanović,