Sultan Ahmedova džamija u Zenici sačuvala autentičan izgled do danas (FOTO)

Sultan Ahmedova džamija u Zenici sačuvala autentičan izgled do danas (FOTO)

Sultan Ahmedova, u narodu poznatija kao Čaršijska, najstarija je zenička džamija, a proglašena je i nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Džamija iz 16. vijeka koja je kroz hitoriju pretrpjela velika razaranja ovih dana ponovo će poprimiti izvorni sjaj, javlja Anadolija.

Hafiz Enes ef. Beganović u službi je Čaršijske džamije već 17 godina.

„Mi smo prije dva mjeseca pokrenuli akciju restauracije unutrašnjosti džamije s ciljem da joj vratimo potpuno autentičan izgled.

Ono što me raduje jeste činjenica da su radovi pri kraju i džamija će uskoro zasjati istinskim sjajem. Skinuli smo svu fasadu koja je u ranijim godinama bila postavljena, tako da danas imamo samo izvorni kamen od koga je džamija i građena.

Treba napomenuti da je Sultan Ahmedova džamija stara preko 500 godina i da je pretrpjela nekoliko oštećenja, ali sada, uz Božiju pomoć, vratit ćemo joj prvobitni izgled“, kazao je Beganović.

Treba istaći da glavninu sredstava za restaruaciju snose dvije osobe koje ne žele da se njihova imena spominju javno, kao i ostale džematlije koje svojim donacijama pomažu restauraciju.

Najstariji podaci o Čaršijskoj džamiji datiraju s početka 16. stoljeća.

Džamija je u potpunosti stradala 1697. godine za vrijeme poznatog pohoda Eugena Savojskog u Bosnu i Hercegovinu, a godine 1703. po naredbi sultana Ahmeda III, po kome je i dobila ime, ponovo je sagrađena na temeljima stare.

Razorne poplave 1869. godine ponovo su je u potpunosti uništile, a obnovljena je iste godine o čemu svjedoči i hronogram iznad ulaznih vrata džamije.

Kada je 80-ih godina prošlog vijeka pokrenuta mukabela u Sultan Ahmedovoj džamiji, niko nije vjerovao da će se održati sve do danas.

Prema riječima ef. Beganovića, u tom vremenu zatvaranja i proganjaja muslimanskih intelektualaca, Zenica je, osim Sarajeva, bila jedini grad koji je imao hafisku mukabelu.

„Mi smo tada ‘uvozili’ hafize iz Makedonije, ali uz Božiju pomoć, ubrzo smo imali sve svoje hafize i evo već  20 godina nemamo potrebu za hafizima iz drugih gradova i država.

Ove godine imamo 13 hafiza, a dosada ih je uvijek bilo desetak. Posebno se radujemo zbog činjenice da ove godine imamo i gosta iz Turske, hafiza Mustafu Jašara, kojeg je Allah dž.š. obdario izuzetno lijepim glasom“, istakao je Beganović.

Pored mukabele, tradicija ove džamije jeste i itikaf, kao i noćni namazi, koji se klanjaju posljednih deset noći ramazana.

Čaršijska džamija je među rijetkim sultaskim džamijama, a u Bosni i Hercegovini ukupno ih je 35.

U haremu džamije nalazi se i šadrvan izgrađen 1927. godine te mezarje. Munara džamije visoka je 31 metar, bez alema, a unutar munare nalazi se kameno stepenište.

(Faktor.ba/Anadolu Agency/mb)

Previous Hamza Alić prvi na Evropskim igrama u Bakuu
Next Amel Tuka osvojio prvo mjesto u Bakuu (VIDEO)

You might also like

BAŠTINA

U Orahovcima kod Višegrada svečano otvorena džamija i spomen-obilježje šehidima

Obnovljena džamija u Orahovcima kod Višegrada, koja je u protekloj agresiji minirana i u potpunosti porušena sredinom 1993. godine, jučer je svečano otvorena u prisustvu velikog broja vjernika. Također, u

BAŠTINA

Džamija Ali-bega Kapetanovića: Svjedok opstanka Bošnjaka u zapadnoj Hercegovini

  Uprkos miniranju u ratu u Bosni i Hercegovini 1993. godine i činjenici da je više od decenije bila bez krova, džamija Ali-bega Kapetanovića je ipak ostala i opstala više

KULTURA I UMJETNOST

LEVHE PISANE BOSANČICOM

  “Bosančica je bila prisutna u Bosni i nakon dolaska Osmanlija. Drugo njeno ime jeste begovica, zato što su bosanski ljudi u međusobnoj prepisci pisali upravo na ovom pismu. Tog