Sunce i miris behara oživjeli Mostar i najavili početak uspješne sezone

Sunce i miris behara oživjeli Mostar i najavili početak uspješne sezone

 

Cvjetovi i miris behara, procvjetale ljubičice, sunčeve zrake i temperature do 20 stupnjeva prvi su znaci proljeća koji su oživjeli mostarske bašte, parkove ulice i sve dijelove grada, te najavili uspješan početak turističke sezone.

Direktor Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Andrija Krešić tvrdi da je lijepo vrijeme i miris mostarskog behara u gradu na Neretvi već otvorio predsezonu.

“Zaista imamo prilično veliki broj gostiju, a jedan od najvećih faktora svakako su vremenske prilike. U Mostaru je već probeharalo, sunce grije, što privlači domaće i strane goste, tako da prema sadašnjem stanju su nam očekivanja jako velika“, kaže Krešić za Anadolu Agency.

 

Vjeruje kako će ovogodišnja predsezona, ali i sezona biti najuspješnija do sada.

-Ako se nešto ne desi nepredviđeno ova predsezona i sezona mogle bi biti upamćene po broju gostiju u zadnjih nekoliko godina – ističe Krešić.

Da su očekivanja opravdan uvjerila se ekipa Anadolu Agency koja donosi jedinstvene fotografije svjedočeći živost u gradu na Neretvi. Parkovi i ulice su prepuni građana koji uživaju u ljepotama prirode, a veliki broj domaćih i stranih turista posjetio je i staru gradsku jezgru i uživao u prizoru suncem okupanog Starog mosta u Mostaru.

Gosti koji pristižu kako, kaže Krešić, većinom su iz azijskih zemalja, koji se ne zadržavaju puno u Mostaru, ali kako naglašava ove godine očekuje se povećan broj gostiju iz Italije i Njemačke koji su proteklih godina bili u znatnom opadanju. Mostar je destinacija koju posjećuju gosti iz cijeloga svijeta, a kako naglašava Krešić grad na Neretvi ne zaobilaze gosti ni iz Međugorja ni posjetitelji ostalih znamenitosti u regiji.

Podsjetio je da prema procjenama Turističke ztajednice HNK Mostar godišnje posjeti oko milion gostiju, a kako ističe ako se po jutru dan poznaje ove godine milionski broj posjetitelja Mostar bi trebao nadmašiti.

Previous Zvečan na sjeveru Kosova; nekada je bio istočna bosanska granica
Next Data saglasnost da FBiH bude garant kredita za Blok 7 TE Tuzla

You might also like

TURIZAM

Guardian: Vodič za deset najboljih destinacija u Sarajevu (Foto)

Novinarka Guardiana Jeanine Barone je prošloga ljeta posjetila glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo i odlučila je s čitaocima tog prestižnog britanskog medija podijeliti top deset umjetničkih i lijepo dizajniranih

BH RAZGLEDNICA

ZELENA LJEPOTICA: Neretva – najhladnija rijeka na svijetu

Rijeka Neretva osim svoje prepoznatljivosti po specifičnoj zelenoj boji odlikuje se i kao vrlo hladna rijeka, piše agencija Patria. Prema pisanju naučnog portala Science Blurtit iz Velike Britanije, bosanskohercegovačka ljepotica

BH RAZGLEDNICA

Sanski Most: Plavo-žuta kolona prodefilovala gradom

Dan državnosti u Sanskom Mostu, na najljepši mogući način, danas su svojim nastupom, uveličale i uljepšale sanske mažoretkinje te učenici sanskih osnovnih i srednjih škola.  Plavo žuta kolona praćena brojnim