Susjedi u šoku nakon pada ‘zalutale’ letjelice u Zagrebu: ‘Zaštita NATO-a očito ne funkcionira’

Susjedi u šoku nakon pada ‘zalutale’ letjelice u Zagrebu: ‘Zaštita NATO-a očito ne funkcionira’

Objekt koji se srušio na Zagreb mogao bi biti izviđački dron Tu-141 Striž, zaključio je Tyler Rogoway, stručnjak za vojnu avijaciju i urednik portala War zone. Letjelica vjerojatno ima padobrane kako bi joj se ublažio pad.

Također, ne zna se je li letjelica navođena ili je zalutala, kao ni koliko će trajati istraga.

Jutro nakon pada, kako se čini, izviđačkog drona iz Ukrajine, još nije objašnjeno kako je moguće da je letjelica neprimjetno preletjela protuzračnu odbranu NATO zemalja.

Naprosto je nevjerovatno da vojna letjelica tek tako preleti bar dvije zemlje članice NATO-a i padne usred glavnog grada jedne od njih. A čini se da se upravo to dogodilo kasno sinoć kada je Zagrepčane uzbunila snažna eksplozija kraj velikog studentskog doma i nekoliko popularnih klubova. (Nije bilo povrijeđenih.)

 Krater širine tri metra te dubok metar – Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ivan Selak, vjerovatno najpoznatiji hrvatski vojni pilot u mirovini, i sam je šokiran činjenicom da je letjelica neopaženo proletjela zračnim prostorom članica NATO-a. I siguran je da će NATO uskoro objaviti da letjelica nije bila neopažena, ali uvjeren je da to ipak nije tako. 

“NATO zaštita zračnog prostora zemalja članica očito ne funkcionira onako kako piše u papirima. Naravno da će oni objaviti priopćenje u kojem će pisati da su objekt cijelo vrijeme pratili, da su pretpostavili o kakvoj se točno letjelici radi i da nije riječ o napadu i slično. Ali demantira ih jedna činjenica. Taj je objekt pao na glavni grad jedne članice NATO-a. To je nedopustivo”, kaže Selak za dnevnik.hr

Iako još uvijek nema puno službenih informacija o tom objektu, najvjerovatnije ukrajinskom dronu, Selak pretpostavlja da je najvjerovatnije u Hrvatsku ušao iz mađarskog zračnog prometa. 

Kako se najvjerovatnije radi o staroj, a ne modernoj letjelici, teško je vjerovati da je ona “nevidljiva”, odnosno slabo vidljiva. “Ne mogu vjerovati da nije viđen i praćen. Ali je baš došao do glavnog grada članice NATO-a i tu je pao. Ovo je stvarno bizarno i smiješno. Tako me nasmijalo to da nitko ne reagira. Vjerojatno je sad panika u NATO-ovoj kontroli zračnog prostora i sad smišljaju odgovor”, kaže Selak. 

Pretpostavlja da je gubitak goriva razlog pada letjelice. “Kad letjelica padne na zemlju, a ništa ne gori, onda je vjerovatno to razlog. Da je u njoj bilo goriva, nastao bi požar”, kaže vojni pilot u mirovini, koji pretpostavlja da je dron u Hrvatskoj završio jer se “oteo” kontroli. Takvim letjelicama se, naime, može upravljati tokom leta, ali im se može i isplanirati cijela ruta leta. 

-Prema do sada prikupljenim podacima, vojna letjelica bez posade u hrvatski zračni prostor ušla je iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske, brzinom od 700 km/h na visini od 1.300 metara, naveli su iz Vlade RH.

Previous Državni i premijeri entiteta - Kriza zahtijeva harmonizaciju mjera na svim nivoima vlasti
Next Pristigle snage EUFOR-a bit će raspoređene u kasarne - u Bijeljini, Prijedoru i Bihaću

You might also like

NAŠI DANI

Gradonačelnik Skaka s generalima: Vi zaslužujete svu našu podršku i poštovanje

Heroji Armije Bosne i Hercegovine zaslužuju svu moguću podršku i poštovanje, oni su naš obraz i ponos – poručio je tokom susreta s generalima Atifom Dudakovićem, Sakibom Mahmuljinom i Ismetom

NAŠI DANI

Ovo je heroj Edhem Omerović čiji sin dobio otkaz sa posla zbog kleveta FTV-a

Brigadir Edhem Omerović, komandanta 206. viteške brigade i dobitnik priznanja “Zlatni ljiljan, sa generalom Atifom Dudakovićem i generalom Salihom Malkićem. Brigadir Omerović je otac Edvina Omerovića, mladića koji je dobio

NAŠI DANI

Bećirović zadaje glavobolje Dodiku, ali i partnerima iz ‘trojke’ kojima je lični interes ispred države

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović poručio je danas da je vrijeme da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prestane izbjegavati riječ suverenitet i počne konkretno poštovati suverenitet države Bosne i