Sutra prvi dan Kurban-bajrama

Sutra prvi dan Kurban-bajrama

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban-bajrama je u nedjelju, 16. juna 2024. godine.

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, nakon sabah-namaza koji će se klanjati u 4.25 sati, a bajram-namaz će se klanjati u 5.41 sati.

Bajram-namaz će imamiti i bajramsku hutbu kazivati Husein-ef. Kavazović, reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Svečani program će izvesti poznati učači Kur’ana, ilahija i kasida, a prigodan vaz ovom prilikom kazivat će mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

U subotu, 15. juna, na Dan Arefata, od sabah-namaza počinje se sa učenjem tekbiri-tešrika poslije farza, a nakon predaje selama. Učenje tekbiri-tešrika završava se sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama.

Prvog dana reisul-ulema organizira tradicionalno bajramsko čestitanje, od 9.00 do 12.00 sati u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima.

Važnost Kurban-bajrama ili Hadži-bajrama određuju ibadet žrtvovanja kurbana i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; kao i ibadet hadža, kada nekoliko miliona muslimana u određenim danima borave u Mekki.

Kurban-bajram traje četiri dana. 

Previous Lagumdžija: U UN-u smo bili zajedno - tu je naš uspjeh
Next Predah od teške svakodnevnice: Stotine Palestinaca rashladilo se u primorskom području Deir Balaha

You might also like

DUHOVNOST

Latić: Bošnjaci i ne znaju ko su njihovi najveći pjesnici. Hasan Sabit Bosnevi nagrađen je kao najbolji pjesnik carstva koje se prostiralo na tri kontinenta

U Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić u Sarajevu u utorak je održana “Večer sa bošnjačkim pjesnicima”, koja je dio programa ovogodišnje manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah

ŽIVOT

Ljubav prema Bajramu bila veća nego danas, ali se nije častilo kako se danas časti

Hadži Mustafa i hadži Mejaza Muminović iz Konjević Polja Kurban-bajram provode sa svojom djecom i unucima. Imaju Mustafa i Mejaza petero djece i 14 unučadi i pričaju nam kako im

DUHOVNOST

Aladža džamija u Foči i ovog ramazana mjesto susreta – prisustvo studenata iz svih krajeva svijeta

Kompleks Aladža džamije u Foči i ovog ramazana je mjesto susreta, zajedničkih iftara, namaza i druženja. Kako je za Agenciju MINA kazao glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Foča Miralem-ef. Hodžić