Suzdržanost zemalja članica Vijeća sigurnosti UN pokazuje da se države nisu udostojile razmatrati Rezoluciju

Suzdržanost zemalja članica Vijeća sigurnosti UN pokazuje da se države nisu udostojile razmatrati Rezoluciju

Nedžma Džananović Miraščija, profesorica na Fakultetu političkih nauka Sarajevo, pojasnila je šta znači suzdržanost članica Vijeća sigurnosti u glasanju o ukidanju institucije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini koje su predložile Rusija i Kina.

Džananović Miraščija je poručila da je rezultat poprilično jasan, budući da je 13 od 15 zemalja bilo suzdržano, te da je to Sven Alkalaj, stalni ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u to i najavio.

“Zemlje koje su bile suzdržane predstavljaju dodatni sloj, dodatnu poruku Rusiji i Kini, koja je neobična i rijetka, da se države nisu udostojile razmatrati Rezoluciju”, kazala je gošća N1.

Kada ste “za” ili “protiv” vi ste involvirani u proces, rekla je.

“Činjenica da su 13 zemalja, uključujući stalne i privremene članice bile suzdržane, sve osim Rusije i Kine, govore da su zemlje odbile da se izjašnjavaju i poruka je to Rusiji i Kini da Vijeće sigurnosti UN-a nije tijelo i instanca u kojoj se odlučuje o Bosni i Hercegovini, a to Rusija želi da ospori”, navela je Džananović Miraščija.

Pozicija Kine je nešto drugačija, dodala je, te je rekla svoj lični dojam:

Džananović Miraščija: Simbolična je poruka

“S obzirom na stalnu strukturu Vijeća sigurnosti, ovo djeluje kao da se Rusija i Kina nisu previše trudile da ubijede zemlje, bilo je tu zemalja koje su mogle zauzeti nešto drugačiji stav. Simbolična je poruka nego što je iko očekivao i radio na tome da ishod bude drugačiji”, kazala je.

Ocijenila je kako je Kina zamjerila Bosni i Hercegovini da se svrstala u red zemalja koje su glasale za Rezoluciju EU po pitanju odnosa Kine prema manjinskim Ujgurima.

“A sudeći po sastancima koji su održani proteklih dana na insistiranje kineskog ambasadoora, mislim da je jasno da je Kina iz sopstvenih razloga zauzela takav stav”, rekla je Džananović Miraščija u Novom danu na N1.

Nedžma Džananović Miraščija je rekla da Bosna i Hercegovina svojim svrstavanjem sa bilo kojom odlukom ne može nanijeti štetu Kini, ali da ta zemlja želi utišati i ugušiti sve moguće kritike od bilo koga, pa i Bosne i Hercegovine.

“Ta je demonstracija moći vrlo brutalna i loša poruka Kine”, izjavila je profesorica Džananović Miraščija.

Također, mišljenja je da je ovo i jasna poruka Bosni i Hercegovini od Kine da ima agendu, koja nije nužno usmjerena ka Bosni i Hercegovini, ne mora biti trajna, ali je u koliziji sa vrijednostima i politikama EU.

Njena poruka je da je Vijeće za implementaciju mira odabralo visokog predstavnika u BiH, te da Vijeće sigurnosti nije institucija u kojoj o tome treba raspravljati.

Podsjećamo, Vijeće sigurnosti UN-a je sa dva glasa “za” i 13 “suzdržanih” odbacilo Rezoluciju Kine i Rusije kojom se traži ukidanje Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Ruski predstavnik Dmitrij Poljanski primio je ovu odluku sa žaljenjem i zamolio da ne prave dalje destruktivne korake.

Jedine zemlje koje su glasale za Rezoluciju su bile predlagačice, Rusija i Kina.

Previous Čudo oporavka u većem bosanskom entitetu: Sve kategorije prihoda bilježe značajan rast, čak i u poređenju s 2019.
Next Odluka visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Britanski Lonely planet: Nakon etničkog čišćenja Banjaluka ostala prilično prazno, bezdušno mjesto

Lonely Planet, jedan od vodećih svjetskih turistički izdavač nije štedio na iskrenosti i faktorgrafskim činjenicama kada je opisivao drugi najveći grad u Bosni i Hercegovini, Banja Luku. Naveli su kako

NAŠI DANI

Kalesija: Sutra obilježavanje bitke na Lisači i Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U srijedu 25.11.2020. godine u Kalesiji bit će obilježen Dan državnosti a isto tako će biti obilježena i bitka na Lisači. Zbog trenutne epidemiološke situacije ove godine će obilježavanje biti

NAŠI DANI

Bajrović: Dodikovo lobiranje u SAD-u daje rezultate; Sattler izgleda kao ambasador HDZ-a BiH, a ne EU

Reuf Bajrović, predsjednik Američko-europske inicijative, kazao je za N1 da lobiranje entiteta Republika Srpska u Washingtonu daje rezultate. Dodao je kako međunarodna zajednica igra dvostruku igru u Bosni i Hercegovini.