Suze i jecaji porodica na zloglasnoj Mostini

Suze i jecaji porodica na zloglasnoj Mostini

Svaku posjetu zloglasnoj Mostini, unutrašnjosti Lovačkog doma gdje su njihovi najdraži proveli svoje posljednje trenutke, obilježe bolna sjećanja, jecaji i suze članova porodica ubijenih čajničkih Bošnjaka.

Već treću godinu učenjem dove oni odaju počast žrtvama zarobljenim u njihovim kućama, pred fabrikama ili izvedenim iz autobusa i automobila kojima su se pokušali domoći slobode. Pored objekta gdje su ostali njihovi buketi cvijeća zloglasni predsjednik Ratnog predsjedništva Čajniča, Dušan Kornjača, tog maja 1992. godine pred kamerama TV Novi Sad i tijelima ubijenih civila lagao je kako su to učinile „Zelene beretke“. Snimci jednog od najodgovornijih za zločine u Čajniču, za kojim je danas na snazi međunarodna potjernica, obišli su svijet kao jedan od najdrskijih primjera ratne propagande.

Hanka Trgo na Mostini je izgubila muža Šefika koji je u trenutku hapšenje imao 32 godine.

– Došli su i odveli ga zbog razmjene i nikad se više nije vratio. Dolazila sam ovdje 20 dana, obilazila ga, donosila mu da jede sve dok nam nisu zabranili. Govorio mi je da idem s našim narodom, da ne brinem o njemu i da će on gledati svojoj glavi selameta. Onog dana kad su nas ubacili u autobuse da idemo za Pljevlja jedan čovjek je rekao da je na Mostini sve pobijeno. Ne znam kako sam prošla u tom autobusu preko Mostine ovdje. Tu su mu bile majka, sestra, one ne znaju ništa a ja sam čula – kaže Hanka.

Lovački dom na Mostini (Foto: A. Bajramović)

Iz Čajniča je odveden i Muharem Cicvara. Imao je samo 18 godina, kada je sa drugom Salkom Čolakom, izveden iz autobusa koji su željeli otići u Pljevlja. Muharemova majka Hiba došla je krećući se uz pomoć štaka, a pred zloglasnim domom je ponovo zaplakala.

– Doveli ih ovdje i tu su i završili. Dolazila sam da ga posjetim do unazad 3-4 dana, a kasnije nam nisu dali. Posljednji put sam ga tad vidjela – kaže Hiba.

Potpredsjednik SO Čajniče Izet Alihodžić kazao je kako su Čajničani na Mostinu dovođeni bez ikakvog razloga, te da su tu fizički i psihički maltretirani, mučeni i na kraju na najsvirepije načine ubijeni.

– Ovdje je u jednom trenutku na težak, svirep, zločinački način likvidirano preko 42 pripadnika bošnjačke nacionalnosti, građana Opštine Čajniče. Do sada je pronađeno 30 tijela, a za oko 12njih porodice još tragaju. Za ovaj zločin do danas su osuđeni samo Milun Kornjača, 7 godina i Milorad Živković, 5 godina zatvora. Po našem shvatanju to je minimalna kazna, jer ovo je težak zločin, ali mi smo legalisti i poštujemo odluke suda, Međutim, ovo je zločin najgore vrste i ovi koji su to uradili su zločinci najgore vrste i mi ćemo ih takvima i smatrati bez obzira na odluke suda – poručio je Alihodžić.

Foto: FENA

Obilježavanju godišnjice zločina nad civilima Čajniča prisustvovao je i ministar za izbjegle i raseljene osobe FBiH, Edin Ramić, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić i drugi gosti. Nakon polaganja cvijeća na Mostini u Mir Muhamedovoj džamiji u Čajniču proučen je tevhid.

Autor: Al. B.

Previous Top 10 zemalja s najvišim ljudima u svijetu: Bosanci prerasli sve druge
Next Engleski 'Evening Standard': 10 razloga za posjetiti Bosnu i Hercegovinu u 2016

You might also like

NAŠI DANI

Hiljade Brčaka na obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine (FOTO)

Prema podacima organizatora, oko 3.000 građana danas je u Brčkom prisustvovalo obilježavanju 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Aktivnosti u okviru obilježavanja ovog državnog praznika organiziralo je brčansko Udruženje

NAŠI DANI

Pripadnici OS BiH ostvarili izuzetne rezultate na takmičenju „Best Warrior 2020“ u Marylandu – SAD

U organizaciji Nacionalne garde Marylanda (MDNG) od 12. do 15. marta 2020. godine održano je takmičenje za najboljeg ratnika „Best Warrior Competition 2020“ na kojem je tim Oružanih snaga Bosne

NAŠI DANI

Tržište automobila u Bosni i Hercegovini bilježi rast šestu godinu zaredom

Tržište automobila u Bosni i Hercegovini bilježi rast šestu godinu zaredom. Od januara do oktobra prodato je 8.737 (novih) automobila, što je rast od 3,6 posto u odnosu na prošlu