Svakodnevni život u sunčanoj i živahnoj Tirani

Svakodnevni život u sunčanoj i živahnoj Tirani

Glavni grad Albanije Tirana, nekada poznat po tmurnom i sivom izgledu, danas je živahna i moderna sredina, na čiji “urbani identitet” su ponosni mnogi stanovnici ovog grada.

Tiranu karakteriše spoj šarenila, moderne arhitekture i komunističkih zgrada, a šarenilo koje nekada nije postojalo u javnim prostorima, danas prevladava gradom.

Fotograf Anadolu Agency zabilježio je svakodnevni život stanovnika Tirane koji ugodne, sunčane, januarske dane provode u šetnji i vožnji bicikala, radeći, ali i odmarajući u gradskim parkovima.

Sve češće se javni prevoz zamjenjuje alternativnim pa se tako na ulicama albanske prijestolnice može vidjeti veliki broj biciklista.

Stanovnike i posjetioce svojom muzikom zabavljaju ulični svirači, a najmlađi imaju priliku uživati u zabavnim parkovima.

Proces transformacije zgrada i palata izgrađenih za vrijeme komunističkog režima dao je glavnom gradu Albanije novi, živahniji izgled, jer je nakon 2000. godine bivši gradonačelnik Tirane, sadašnji premijer Albanije Edi Rama realizovao projekt oslikavanja fasada ovih zgrada, stvorivši “suživot” između modernog urbanog razvoja i arhitekture iz komunističkog doba.

Previous 'Bashka', novi brend ručno pravljene čokolade u našoj zemlji
Next Farmaceutkinja iz Tešnja na školovanju na uglednom Harvard Medical School

You might also like

TURIZAM

Procvjetao turizam u USK: Kapaciteti popunjeni do maksimuma

Turizam se u Bosni i Hercegovini polako vraća na velika vrata. Osim ublažavanja mjera koje su donesene s ciljem suzbijanja širenja pandemije koronavirusa, na veću posjećenost utjecale su i visoke

TURIZAM

U novembru 2019. 12,2 posto više turista nego u istom mjesecu godinu ranije

U Bosni i Hercegovini u novembru 2019. turisti su ostvarili 96.366 posjeta, što je manje za 42,1 posto u odnosu na oktobar 2019. i za 12,2 posto više u odnosu

TURIZAM

U Montenegru najviše bosanskih turista

Prema posljednjim podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), u Crnoj Gori boravi oko 167 hiljada gostiju, što čini 85 posto turističkog prometa iz 2019. godine, saopćila je direktorica Ana Tripković Marković.