Sve je više turista u glavnom gradu Bosne i Hercegovine

Sve je više turista u glavnom gradu Bosne i Hercegovine

Broj turista u Bosni i Hercegovini,  ali i u Kantonu Sarajevo tokom ovog ljeta viši je nego u istom periodu prošle godine, što je ohrabrujuće za sve zaposlene u ovom sektoru. Zadovoljni su taksisti, turistički radnici, ugostitelji.

Sve je više turista u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Povoljnija epidemiološka situacija, kao i manje restrikcije nego prošlog ljeta, kada su putovanja bila svedena na minimum, razlog su porasta, kako jednodnevnih izleta, tako i noćenja u KS.

„Zahvaljujući dobroj epidemiološkoj situaciji i u KS priliv turista automatski je znatno veći, sigurno sada KS i Turistička zajednica na nekih 60 % kapaciteta od 2019 godine, 2019 godina je godina koja je bila najbolja godina u privredi globalno tako i u turističkoj zajednici KS“, rekao je Kenan Magoda, predsjedavajući povjerenstva Turističke zajednice KS.

Prema podacima Turističke zajednice, najviše dolazaka bilježimo iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske i Sjedinjenih Američkih Država. A nakon uspostave novih avio-linija ovog ljeta, sve je više turista iz Kuvajta, Omana i Bahreina.

„Ono što je mnogo važno da na sarajevski aerodrom svaki dan slijeće preko 30 aviona  –  mislim da je 11 aviona samo sa istoka tako da nam govori stvarno da je Sarajevo kao i uvijek itekako atraktivna destinacija i pogotovo sada prije početka najvećeg festivala, najveceg događaja u KS, SFF, dvije sedmice pred pokazuje da ćemo imati dobru sezonu, istakao je Magoda.

I ova godina pokazuje da je Sarajevo u posljednje vrijeme postalo odlična i prepoznatljiva turistička destinacija tokom cijele godine, a posebno ljetnih mjeseci. Prirodne ljepote, zanimljiva i bogata kultura i historija kao i gastroturizam ono je što privlači brojne strance.

Ono što nije toliko u fokusu javnosti, a značajno je za domaći turizam jeste i razvoj ove grane privrede u regionu, pojašnjavaju turistički radnici. Aviokompanije prilagođavaju svoj rad pandemiji te otvaraju sve više linije ka onim destinacijama za koje imaju procjene da će letovi biti popunjeni.

Budući da svakog mjeseca u 2021. godini KS bilježi veći broj dolazaka i noćenja turista, ova ljetna turistička sezona mogla bi biti prvi korak ka oporavku turizma, za koji se pretpostavlja da će tek oko 2025. doći do nivoa na kojem je bio 2019. godine, procjene su turističkih djelatnika.

TVSA
Previous Povratnička škola kod Zvornika dobila fiskulturnu salu
Next Bihać: Lejla Tanović peti put zaredom osvojila Balkansko prvenstvo

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Na Jahorini hiljade skijaša, turista, ljubitelja prirode

  Olimpijska planina Jahorina prvih dana 2019. godine bila je prepuna ljubitelja zime i zimskih radosti, posjetioci su u potpunosti iskoristili prelijepe dane za skijanje, bordanje, sankanje, šetnju, odmor ali

TURIZAM

Otvoren hotel “Lipa” u Travniku – „Bajra“ investirala 10 miliona maraka

Sinoć je svečano otvoren obnovljeni hotel “Lipa” u Travniku. Svečanim presjecanjem vrpce hotel su otvorili premijer SBK, Tahir Lendo, načelnik općine Travnik, prof. dr. Kenan Dautović, Hajrudin Haseljić, vlasnik i

TURIZAM

U prva dva mjeseca 2019. turista 9,8 posto više nego lani

U periodu januar – februar 2019. turisti su ostvarili 141.114 posjeta, što je više za 9,8 % i 333.530 noćenja, što je više za 12,4 % u odnosu na isti