Sve spremno za otvaranje skijališta na Bukovoj Glavi kod Srebrenice

Sve spremno za otvaranje skijališta na Bukovoj Glavi kod Srebrenice

Sve je spremno za otvaranje skijališta na Bukovoj Glavi kod Srebrenice, koje će ponovo biti u funkciji od subote kada je planirano i zvanično otvaranje.

Direktor ski centra Javor Miroslav Matić kaže da je ideja za realizaciju ovog projekta potekla iz potrebe da se stanovništvu Srebrenice i Bratunca obezbijedi adekvatan sadržaj u zimskom periodu.

-Na samom početku bilo je puno izazova, rizika i bojazni da nećemo uspjeti u našoj namjeri, ali smo uz podršku lokalnih privrednika, Opštine i grupe entuzijasta uspjeli da u rekordnom roku danas imamo ovo što vidite – rekao je Matić.

Smatra da je lokacija bila dobra osnova, imajući u vidu da je na tom mjestu osamdesetih godina postojala slična ski staza, te da su Srebreničani i stanovnici regije vrlo rado posjećivali taj lokalitet.

Matić ističe da je dosad u taj projekt uloženo oko 100.000 KM, najvećim dijelom iz kreditnih sredstava, ali podsjeća i na činjenicu da je Opština Srebrenica prepoznala značaj razvoja ovog dijela lokalne zajednice.

– Svjesni smo da je zimska sezona uveliko počela, ali uporedo s realizacijom projektnih aktivnosti, mi smo već pokrenuli promotivnu kampanju, te očekujemo zadovoljavajući broj posjetilaca ove sezone – istakao je.

Srebreničanin Sakib Smajlović prisjetio se da je skijalište na Bukovoj Glavi izgrađeno 1984. godine kada su u Sarajevu održane XIV Zimske olimpijske igre.

– Tada je ovdje dopremljena oprema i napravljena je staza. Bila je to velika atrakcija za građane Srebrenice, a dolazili su građani i iz drugih mjesta, pa čak iz Tuzle i Sarajeva. Ovdje se okupljao veliki broj posjetilaca, bilo je različitih sadržaja – kaže Smajlović.

Navodi kako su na tom lokalitetu organizirana brojna skijaška takmičenja za odrasle i djecu, a najbitnije od svega je bilo druženje i dobra zabava. To je bila, kako je rekao, prava turistička atrakcija.

Tekst: Kadira Šakić, FOTO FENA

Previous Edin Džeko - igrač utakmice u osvajanju devetog trofeja u karijeri
Next Bećirović: Dodik je dio kriminalnog društva unutar EU

You might also like

TURIZAM

Fojnički Reumal: Dragulj u srcu Bosne, godišnje 250.000 noćenja

Fojnički Reumal jedna je od bosanskohercegovačkih priča o uspjehu. Još od vremena starih Rimljana, pa do danas, ovo lječilište i spa centar unapređuju zdravlje i blagostanje, piše bh. novinska agencija

TURIZAM

Novi turističko-poslovni magazin “Visit B&H“

Kompanija Feba d.o.o. početkom ove sedmice je u Sarajevu promovisala novi turističko-poslovni magazin “Visit B&H“, koji će se dijeliti besplatno na svim javnim mjestima širom Bosne i Hercegovine. Magazin je

TURIZAM

SD: Dubrovnik je poluprazan, ali zato susjedima posao cvjeta: prebukirani Neum puca po šavovima, za koronu niko ne pita

Za potvrdu stare pučke poslovice o tome kako jednom osvane tek kad drugom omrkne ne treba ići daleko. Dovoljno je otputovati u susjedni Neum, gdje se u jeku korona-krize suočavaju