Sve spremno za otvorenje posljednje obnovljene banjalučke ljepotice Arnaudije

Sve spremno za otvorenje posljednje obnovljene banjalučke ljepotice Arnaudije

Sve je spremno za svečano otvorenje posljednje obnovljene banjalučke ljepotice, poručeno je danas na konferenciji za medije povodom otvorenja Arnaudija džamije.

Konferencija je održana na lokalitetu Arnaudija džamije u Banjoj Luci, a medijima su se obratili predsjednik Organizacionog odbora za otvaranje Arnaudija džamije muftija banjalučki Ismail-ef. Smajlović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Senaid Zajimović, te predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Ismir Husedžinović.

– Ljepote grada na Vrbasu su nadaleko prepričavane. Zelenilo, bistrina rijeka, brojni izvori, grad svjetlosti i brojni monumentalni objekti, tvrđava Kastel, Sahat-kula sa 16 banjalučkih džamija. Svijest o vrijednostima i ljepotama Banja Luke je sa posebnim pijetetom njegovana dugo godina i ova generacija to treba pokazati. Pred nama je primjer ponovne gradnje Arnaudije džamije i, ako Bog da, uskoro Sahat-kule, što pokazuje da imamo uzlaznu putanju i taj trend treba zadržati – izjavio je muftija Smajlović.

S tim u vezi, Organizacioni odbor je postavio brojne sadržaje u programu otvaranja ponovno izgrađene džamije Arnaudije.

– Započeli smo tematskom hutbom, danas imamo i izložbu u kojoj je poseban dio posvećen Arnaudiji i to javnost u Banjoj Luci može pogledati do ponedjeljka, kada izložba kreće dalje širom područja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Od danas svim zainteresiranim koji žele posjetiti banjalučke džamije će biti otvorene za javnost kako bi se zainteresirani upoznali o obrednom prostoru muslimana i drugim značajnim podacima, nastanku i građevinskom zdanju – pod nazivom: Dani otvorenih vrata banjalučkih džamija – naveo je muftija.

Kako je najavio, dan prije otvorenja, u ponedjeljak 6. maja, u Arnaudiji će banjalučki imami proučiti tradicionani Mevlud uoči otvorenja, a poruku u programu Mevluda uputiti Edhem-ef. Čamdžić, muftija banjalučki 1999-2013.

Centralna svečanost otvaranja Arnaudije džamije počinje u utorak, 7. maja u 11.00 sati kulturno-obrazovnim programom, uz direktan TV prenos na BHRT-u i BIR TV-u, do prvog ezana u 13.00 sati.

Program će izvesti mnogi istaknuti učesnici, a planirano je prisustvo brojnih zvanica.

– Pozdravnu riječ dobrodošlice će uputiti hafiz Muamer-ef. Okanović, glavni banjalučki imam, gradonačelnik Draško Stanivuković i drugi zvaničnici.Potom slijede govori predstavnika vakufskih direkcija Turske i Bosne i Hercegovine, državnih zvaničnika naše zemlje, ali i Turske. Porukom reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića svečanost ulazi u završni dio samog otvaranja Aranaudije. Nakon dove uz tekbire će zvaničnici presijecanjem vrpce krenuti prema ulaznom trijemu džamije gdje će reisul-ulema otvoriti džamiju – najavio je muftija, te zahvalio svima koji su pružili podršku u radu Organizacionog odbora i medijima na kvalitetnom predstavljanju javnosti.

Nakon zajedničkog podne-namaza, kapije harema i vrata džamije će biti otvorene od 14.00 sati, tako da će svi zainteresirani moći posjetiti džamiju.

U obraćanju medijima direktor Zajimović izrazio je zadovoljstvo što je “nama, ovoj generaciji Islamske zajednice, pripala čast ponovne izgradnje jednog od najljepših vjerskih objekata u Bosni i Hercegovini, ali i u svijetu, posebno kada uzmemo u obzir da je ona bila urnek za izgradnju sličnih objekata u Maloj Aziji i na Balkanu”.

– Protokol o finansiranju ponovne izgradnje Arnaudija džamije potpisan je između Vakufske direkcije Islamske zajednice i Generalne direkcije vakufa Republike Turske 11. oktobra 2016. godine. Kamen temeljac postavljen je 22. aprila 2017. godine, u vrijeme sedme manifestacije ‘Dani vakufa u BiH’, kada je ozvaničen i početak njene obnove. Ponovna izgradnja džamije sa unutrašnjim oslikavanjem, abdesthanama sa mokrim čvorovima, kompletnim vanjskim uređenjem i uređenjem harema sa mezarlucima, završena je krajem 2023. godine. Obnova je koštala oko šest miliona maraka – naveo je on. 

U proteklih sedam godina džamija je sa puno ljubavi, vjere, elana i požrtovanosti uzdizana, a ime njenog vakifa, Hasana-defterdara, svakodnevno spominjano.

– Džamije su Božije kuće, kao i vjerski objekti drugih vjerskih zajednica. U njima se promovira vjera u jednog Boga, mir, ljubav, požrtvovanost i odanost. Njih grade oni koji u Allaha i onaj svijet vjeruju, koji namaz uspostavljaju, zekat daju i koji se nikog drugog, osim Allaha, ne boje. Iz ljubavi prema Bogu podignuta je prvi put, iz ljubavi prema Njemu ponovo je podignuta i to u vrijeme kada vapimo za ljubavlju, mirom i poštovanjem – poručio je Zajimović.

Sve vjerske zajednice su uvijek bile kohezivni faktor u društvu, dodao je on.

– Podizanjem Arnaudije Islamska zajednica poziva sve građane države Bosne i Hercegovine u suživot, mir, ljubav, toleranciju i svoja vrata, simbolično, kroz otvorena vrata Arnaudije, otvara svim građanima i svim ljudima dobre volje – zaključio je Zajimović.

Husedžinović je izjavio da je Organizacioni odbor predano radio na pripremama otvorenja.

– Očekujemo između pet i deset hiljada gostiju na otvorenju. U saradnji sa institucijama, Organizacioni odbor je dogovorio sve kako bi otvorenje proteklo u najboljem redu. Preko 50 ljudi će biti na usluzi i pomoći tokom manifestacije. Već je izdata instrukcija gdje će saobraćaj biti zaustavljen. Mislili smo na sve detalje. Ovim putem molimo sve goste da se pridržavaju instrukcija osoba koje provode obezbjeđenje, kako bi sve proteklo u skladu s duhom ovog događaja. Organizacioni odbor je izvršio sve potrebne radnje kako bi događaj protekao u najboljem redu – naveo je on.

Nakon konferencije za medije otvorena je izložba o Arnaudiji i banjalučkim džamijama, u organizaciji Vakufske direkcije i Gazi Husrev-begove biblioteke. 

U haremu Arnaudija džamije otvorena izložba “Banjalučke džamije”

Izložba “Banjalučke džamije”, autora Ruhulaha Hodžića i mr. Mehe Manjge, svečano je otvorena danas u haremu Arnaudija džamije u Banjoj Luci, a u okviru manifestacije “Dani džemata i džamija”, koju organizira Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Naime, Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu svake godine na prigodan način uključena je u obilježavanje 7 maja – Dana džamija. Tako je i ove godine izložba “Banjalučke džamije”, koju su priredili uposlenici Biblioteke, dio tradicionalne manifestacije povodom Dana džamija.

– Džamija su mnogo više od molitvenih prostora, džamije su dio našeg kulturno-historijskog naslijeđa i neodvojivi dio naše kulturne historije. Gazi Husrev-begova biblioteka već godinama Dan džamija obilježava organizacijom prigodnih izložbi, koje osvjetljavaju jedan dio povijesti džamija širom naše domovine. Ove godine, u čast otvorenja Arnaudije, odlučili smo se javnosti ponuditi izložbu o banjalučkim džamijama – izjavio je direktor Biblioteke Dženan Handžić.

Na izložbi su predstavljeni paneli koji imaju za cilj da osvijetle veliku povijest džamija u Banjoj Luci, njihovu monumentalnu, umjetničku i arhitektonsku vrijednost, ali i značaj njihove obnove za očuvanje bosanskohercegovačke kulturne baštine.

– Biblioteka, kao jedna od najstarijih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini već niz godina obilježava sve značajne datume, između ostalog i Dan džamija. Svake godine pripremimo tematsku izložbu, koja je naš mali doprinos obilježavanju tog datuma. Arnaudija i Ferhadija su dva bisera islamske arhitekture, dvije ljepotice. One i spomenici svjetske kulturne baštine. Izložba prvi put predstavlja neke dokumente koji se čuvaju u Biblioteci, a koji se odnose na ove džamije. Pored toga, prikazane su i neke fotografije nakon zemljotresa, a koje su sačuvane u Biblioteci. Neke stare fotografije Arnaudije su također prikazane – objasnio je Ruhulah Hodžić.

U sveukupnoj povijesti čovječanstva ostat će zapisano da su u maju 1993. godine srušene Arnaudija i Ferhadija, dvije banjalučke sestre, dva ukrasa Banja Luke, dva bisera islamske umjetnosti i arhitekture, dva spomenika svjetske baštine.

U drugom dijelu izložbe Vakufska direkcija je prikazala tok obnove Arnaudija džamije.

– Na paonima se može vidjeti kompletan tok ponovne izgradnje, od postavljanja kamena temeljca, pa do završetka. Važno je naglasiti da je Arnaudija nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, prilikom ponovne izgradnje morali su se poštovati svi zakonski propisi i norme koji regulišu ovu oblast, što je također vidljivo na ovim panoima. Kroz izložbu se, dakle, vidi cijela retrospektiva izgradnje – izjavio je Huso Salihović, iz Vakufske direkcije.

Izložba “Banjalučke džamije” će nakon Banja Luke biti prezentirana i sarajevskoj publici, a njeno svečano otvaranje u ovom gradu će biti održano u ponedjeljak 6. maja u Gazi Husrev-begovoj biblioteci sa početkom u 14.00 sati.

Parking uputstva za otvorenje Arnaudija džamije

Ovdje možete pronaći parkinge za autobuse i zvanice na dan otvorenja Arnaudije sa tačnim lokacijama parkinga na google mapama rutama koje treba slijediti nakon parkiranja kako bi se stiglo do Arnaudije

  1. Parking za autobuse možete naći klikom ovdje.

Ukoliko idete od parkinga za autobuse do Arnaudija džamije put možete naći klikom ovdje.

2. Parking za zvanice koji parkiraju na “staroj autobuskoj stanici” možete naći klikom ovdje.

Ukoliko idete sa parkinga “stare autobuske stanice” do Arnaudije put možete naći klikom ovdje.

3. Ukoliko parkirate na parkingu za zvanice koji se nalazi ispod Kastela možete ga pronaći klikom ovdje.

Ukoliko idete od parkinga ispod kastela do Arnaudije put možete pronaći klikom ovdje.

Previous Crnoj Gori predate hiljade stranica dokaza o učešću vojnika u zločinima u Bosni
Next Američki senator Sanders podržao studente: Na pravoj ste strani historije

You might also like

BAŠTINA

Muzej drvorezbarstva Konjic dobitnik prestižne nagrade Luigi Micheletti

Muzej drvorezbarstva Konjic dobitnik je prestižne nagrade Luigi Micheletti koju dodjeljuje Evropska akademija muzeja.  Nagrada je uručena na konferenciji i ceremoniji dodjele nagrada Evropske akademije muzeja održanoj u Luksemburgu od

BAŠTINA

Predstavljena studija ‘Sevdalinka od prve vijesti do savremenih pjevača’

Izdanje Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine studija “Sevdalinka od prve vijesti do savremenih pjevača” autorice Nirhe Efendić predstavljena je danas u okviru Sarajevskog sajma knjige. Riječ je o studiji koja

MADE IN BOSNIA-387

Gračaničko keranje: Nepriznato blago Bosne i Hercegovine (FOTO)

Jedinstvenim radovima od čipke i kere danas su se u Bosanskom kulturnom centru Tuzla predstavile gračaničke žene koje stoljećima, pomoću igle i tankog konca, njeguju vještinu keranja. Iako je svijet