Sve više onih koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu jer život u Njemačkoj postaje težak i (pre)skup

Sve više onih koji se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu jer život u Njemačkoj postaje težak i (pre)skup

“Evropu čeka najcrnja zima u posljednjih nekoliko desetljeća”, riječi su koje je nedavno izgovorio energetski stručnjak Davor Štern. A među zemljama koje se pripremaju za najcrnji scenarij je i vodeća europska sila – Njemačka, koja bi mogla biti i najzahvaćenija, piše Večernji list BiH.

Već su najavili kako će 1. augusta prestati kupovati ugalj iz Rusije, a 31. decembra i naftu. Što će u konačnici biti, ostaje za vidjeti.

– Ključni izazov koji je pred nama bit će popunjavanje ogromne praznine koja će nastati kada Evropska unija odustane od 158 milijardi kubnih metara plina godišnje koje isporučuje Rusija. Za nekoliko sedmica nećemo više imati ruskog uglja – kazao je zamjenik ministra finansija u “obećanoj zemlji” Jörg Kukies.

Kako će se to odraziti na radnike iz Bosne i Hercegovine koji žive i rade u Njemačkoj? Pa, negativno, kao i na sve ostale. Sve je više razmišljanja o povratku kući, ali i slučajeva povratka. Mnogo se toga dogodilo od početka pandemije 2020. godine do danas, tako da je i pritisak na radnike postao veći.

– Sve ono što vam država daruje, kad-tad bude naplaćeno. Kada smo imali zatvaranja u Njemačkoj, radovali smo se jer smo primali plaću, a nismo radili. Ja sam došao u Bosnu i Hercegovinu raditi dodatno, a primao sam i njemačku plaću te našu “na crno”. Bio sam svjestan kako će doći vrijeme kada će država naplatiti te milijarde koje nam je dala. I, evo, sada vidimo da se to i događa. Samo je plin poskupio za 159 posto, a da ne pričam kako često na policama ne mogu pronaći brašno ili ulje – priča nam ovdašnji žitelj koji radi u jednom gradu u blizini Stuttgarta.

Na klasičnom primjeru objašnjava probleme s plinom.

– U mojoj zgradi grijemo se na plin. Cijena plina obračunava se u kilovatsatima. Porodica koja, primjera radi, godišnje potroši 20.000 kWh, u julu 2021. godine platila je 1236 eura, a u julu ove godine 3199 eura. Pa zamislite koji su to iznosi i kakav je to izdatak – objašnjava. Priča nam i kako njemački energetski div Uniper pregovara s državom te je na rubu propasti, prije toga je i Lufthansa jedva opstala.

Zbog svih tih kriza sve je više i priča bh. građana oko povratka u rodnu zemlju.

– Bilo je onih koji su iz Bosne i Hercegovine otišli “trbuhom za kruhom” kazavši kako se više nikada neće vratiti, ali i onih koji su napuštali stabilne firme i dolazili tu, pa i u nepopularno vrijeme 2020. godine i 2021. godine, nadajući se kako će ovdje biti bolje. Zasigurno, da nije počeo rat Rusije i Ukrajine, koje su u mnogočemu predvodnici, u energetskom sektoru, poljoprivrednom i slično, Njemačka bi nastavila rasti toliko da bi se i dalje hrlilo u tu zemlju. Ovako, mnogi žele natrag.

Nedavno mi je jedan prijatelj koji se odlučio za povratak kući kazao kako će u Bosni i Hercegovini barem moći zasijati i posaditi nešto svoje pa se neće brinuti o hrani, dok u Njemačkoj sve treba kupiti. A kod kuće možete proizvesti hranu – kazao nam je sugovornik.

Što će se događati u budućnosti, možemo tek pretpostavljati, međutim, kada svi značajniji svjetski analitičari najavljuju tešku jesen i zimu, onda je jasno da situacija nije najbolja.

(vecernji.ba/MiruhBosne)

Previous 'Nigdje ovog rahatluka bosanskog nema' - Sejfudinu Hodžiću britanske funte nisu mogle zamijeniti život u Bosni
Next Schmidt ponižava građane BiH: U utorak nameće "Nirnberške rasne zakone", sutra protesti pred OHR-om

You might also like

NAŠI DANI

Turska: Trogodišnja djevojčica spašena iz ruševina 65 sati nakon zemljotresa otvorila oči

Povrijeđena trogodišnja djevojčica Elif Perincek, koja je spašena u ponedjeljak, izvučena iz ruševina 65 sati nakon zemljotresa u okrugu Bayrakli u zapadnoj provinciji Izmir, nalazi se na odjelu intenzivne njege

ŽIVOT

Radim u štali, nije me sramota (VIDEO)

Dajana Zgodić (22) djevojka je iz okoline Prijedora koja je najviše sretna što može da pomogne roditeljima. Muze krave, čisti štalu, cijepa drva, kosi travu. Sramota je kaže da bude

ŽIVOT

Merhamet u Bošnjaka – Agan Hodžić je ostavio milion maraka narodnim kuhinjama

Agan je preminuo 2014. godine, a njegova nesebična želja da pomogne drugima zapisana je u testamentu u kojem se navodi da se milion konvertbilnih maraka ima podijeliti na tri jednaka