Svečana promocija 24. klase vojnika OS Bosne i Hercegovine

Svečana promocija 24. klase vojnika OS Bosne i Hercegovine

Na lokaciji kasarne “Zaim Imamović”, 22. januara 2021. godine organizovana je svečana zakletva i ceremonija prijema 24. klase u profesionalnu vojnu službu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u početnom činu vojnika.

Nakon uspješno završene osnovne obuke, 135 pripadnika položili su svečanu zakletvu kojoj su prisustvovali komandant KOiD-a brigadir Slaven Blavicki, zamjenik komandanta NATO Štaba Sarajevo brigadir Olcay Denizer i glavni podoficir NATO štaba u Sarajevu zastavnik prve klase Francis Swirko.

Na samom početku ceremonije obratio se komandant Centra za osnovnu obuku (COO) pukovnik Alem Kaplan, koji je naglasio da je 24. klasa kandidata ovladala osnovnim vještinama, sa izraženim timskim duhom te da su puni snage, optimizma i spremni da doprinesu ispunjenju misije svojih budućih jedinica. Pukovnik Kaplan posebno se zahvalio vojnim i civilnim licima  COO-a koji su imali odgovoran zadatak da obuče kandidate osnovnim vojnim vještinama i čestitao im na uspješno obavljenom zadatku. Uz čestitke novim vojnicima dodao je da iz Centra odlaze sa uspješno usvojenim osnovnim vojničkim znanjima, vještinama i standardima koji su potrebni da časno služe u svojim budućim komandama i jedinicama, te da su njihovi rezultati na osnovnoj vojničkoj obuci garant da građani mogu imati povjerenje u odbrambeni sistem Bosne i Hercegovine.

Brigadir Blavicki je u ime Komande za podršku i Komande za obuku i doktrinu pozdravio sve prisutne te istakao da je završetak ove obuke i promocija nove klase vojnika uspjeh i ponos ne samo Centra za osnovnu obuku već i cijelih Oružanih snaga. Čestitao je kandidatima i istakao je da se ovdje njihovo obučavanje ne završava već da nastavljaju sa usavršavanjem u jedinicama u koje su raspoređeni. Posebno je čestitao kandidatima koji su imali najbolje rezultate u toku obuke.

Veliki trud i zalaganje pokazali su svi kandidati na obuci a najbolje rezultate tokom obuke 24. klase vojnika postigli su Aldin Imširović, Milica Ivković i Asja Atiković, koji su ovom prilikom i pohvaljeni.

U cilju sprječavnja širenja virusa COVID-19  kandidati ove klase nisu napuštali lokaciju kasarne tokom cijele obuke, što se pokazalo kao odličan model, jer nije bilo nijednog oboljelog tokom obuke.

Previous Sjećanje na komandanta Senahida Bolića, heroja odbrane Olova (Video)
Next Spahić: Zašto je Andriću oprostivo što je bio najvjerniji njemački saradnik u Jugoslaviji?

You might also like

NAŠI DANI

Premijer RH s Borrellom o izbornom zakonu u našoj zemlji

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josep Borrell od 13. do 16. marta boravit će u Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Bosni i Hercegovini. Prije najavljenog dolaska

NAŠI DANI

Uz proslavu 8. marta Dana žena: Cvijeće ispunilo svaku ulicu Sarajeva

Cvijeće je danas ispunilo skoro svaku ulicu Sarajeva, što najbolje pokazuje da su Sarajlije, ali i građani drugih gradova Bosne i Hercegovine danas odlučili svoje majke, sestre, supruge, radne koleginice,

NAŠI DANI

Letom iz Tuzle za Beč obnovljen međunarodni avionski putnički saobraćaj u Bosni i Hercegovini

Nakon otvaranja naša četiri aerodroma za međunarodni putnički saobraćaj, prvi avion poletio je jutros u 6:25 iz Tuzle za Beč, pišu Tuzlarije.net Pola sata poslije, u 6:55 odletio je i