Svečano obilježen Dan Općine i oslobođenje bosanskog kraljevskog grada Ključa

Svečano obilježen Dan Općine i oslobođenje bosanskog kraljevskog grada Ključa

Općina Ključ je juče svečano obilježila 15. septembar, Dan oslobođenja općine Ključ.

Brojni gosti i zvanice, načelnik Zukanović, brigadni general Fikret Ćuskić, predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona, premijer Mustafa Ružnić, ministar za pitanje boraca i RVI, gospodin Ermin Zulić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva gospodin Sulejman Kulenović, zastupnici u Skupštini USK-a, Jasmin Musić i Dijana Ćemal te vijećnici OV-a općine Ključ, položili su cvijeće na Trgu Generala Mehmeda Alagića i na ovaj način odali počast velikom heroju naše domovine.

Svečana sjednica povodom Dana oslobođenja općine Ključ održana je u konferencijskoj sali Hotela “Ključ”. Prisutnima su se obratili predsjedavajući OV-a, gospodin Adem Crnalić, načelnik općine Ključ, gospodin Nedžad Zukanović, premijer USK-a, gospodin Mustafa Ružnić te brigadni general gospodin Fikret Ćuskić. Prisutnima na sjednici, ali i svim građanima općine Ključ poslane su poruke podrške, zajedništva i ohrabrivanja za zajednički rad svih političkih predstavnika iz Ključa za borbu i unaprijeđenje kvalitete života svih građana općine Ključ.

Svojom izvedbom muzičkih numera “Šehidi” i “Vratio sam se živote” svečanost je uveličao Kenan Mačković.

Ove godine uručena je Plaketa i Zahvalnice najzaslužnijim građanima i udruženjima za svoj nesebičan rad i podršku u izgradnji i promociji Ključa širom svijeta.

Plaketu 15. septembar je dobio Mujaga Selman, dugogodišnji pedagoški radnik vrtića u Ključu, borac, sportski radnik – karatista te uzgajivač autohtonih vrsta životinja iz Bosne i Hercegovine. Ovo je veliko priznanje za čovjeka koji je više od 50 godina iznjedrio generacije i generacije karatista, izveo generacije djece iz vrtića te u tradicionalnoj bošnjačkoj nošnji širom Europe promovisao svoj rad, svoju Sanicu i svoj grad Ključ.

Zahvalnicu je dobio RBK “Fantek”, KUD “Naša mladost” Ključ i ILDP – Projekat integriranog lokalnog razvoja za izuzetan doprinos u Strateškom planiranju i razvoju općine Ključ.

Pohvale su dobili: Huskić (Sanela) Aldin, Hadžić (Sanela) Muhamed i Hadžić (Sanela) Eman.

Nakon svečane sjednice upriličeno je polaganje cvijeća na Trgu Alije Izetbegovića gdje je proučena Fatiha pred dušu prvog predsjednika BiH i svih šehida Bosne i Hercegovine te je također položeno cvijeće na spomen obilježju poginulih branitelja BiH ispred Doma kulture.

Zvanice su imale priliku i posjetili su spomen sobu na sve poginule

Tokom dana održane su i ulične trke djece u različitim kategorijama. Za svoj doprinos su dobili medalje i simbolične nagrade.

Glavna manifestacija se održavala na Trgu Alije Izetbegovića uz veliki broj građana. Planinari iz udruženja ” Ljubitelji prirode Eko – sport”, “Rekreativac” iz Bihaća i “Krajiški soko” iz Cazina su učestvovali u tradicionalnom pohodu povodom 15. septembra, zatim Rekretivno biciklistički klub “Fantek” iz Ključa sa bicklistima i prijateljima iz Bihaća, Slovenije i drugih mjesta tradicionalno su krenuli rutom “Bihać-Ključ” u čast obilježavanja 15. septembra Dana oslobođenja općine Ključ.

U holu Doma kulture održana je izložba našeg umjetnika Hušida Šehića.

Svim prisutnim građanima na trgu su se obratili načelnik Zukanović i ministar Zulić.

Slavlje se nastavilo uz našu muzičku zvijezdu Kenana Mačkovića i veliku tortu koja je poslužena svim građanima te uz roštilj koji su naši ugostitelji pripremili uz podršku Udruženja privrednika općine Ključ.

Previous Prvi bosanski rječnik: Gradu Tuzla 2.000 bosansko-turskih rječnika
Next Srebrenica: Sve što proizvedu, to i prodaju

You might also like

NAŠI DANI

Stari Grad: Do kraja ljeta ukidaju se kladionice na Baščaršiji

– U odluci koja je usvojena, rok za zatvaranje svih kladionica je šest mjeseci, tako da ih više neće biti do kraja augusta. Da kladionice, pored toga što duguju ogromne

NAŠI DANI

U kontekstu Rezolucije o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta: Podsjećanje na dvostruki genocid nad Bošnjacima

Državni parlamentarci usvojili su Rezoluciju o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta. Ista je objavljena i u Službenom listu Bosne i Hercegovine. Na osnovu člana IV.3 b) Ustava Bosne i

NAŠI DANI

Mahmutćehajić: Unutarnji sukobi u Bosni uvezeni iz vana

  Rusmir Mahmutčehajić, akademik i nekadašnji potpredsjednik Vlade Bosne i Hercegovine, gostujući na N1 televiziji  kazao je da je zemlja, prošlost, sadašnjost i budućnost zajedničko narodima u Bosni i Hercegovini.