Svečano otvoren obnovljeni Olimpijski muzej Sarajevo (Foto)

Svečano otvoren obnovljeni Olimpijski muzej Sarajevo (Foto)

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, Njegovo presvijetlo visočanstvo Princ Albert II od Monaka i predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo, simboličnim presijecanjem vrpce večeras su otvorili obnovljeni Olimpijski muzej.

Još jedan znameniti simbol grada, potpuno uništen tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva, nakon 28 godina zasjao je u punom sjaju.

Mi smo na početku našeg mandata jasno kazali da ćemo obnoviti sve porušene i srušene simbole ovog grada, polako naš san postaje java. Večerašnja noć je dokaz tome. Ovaj muzej, naš grad, Bosnu i Hercegovinu odbranili su najbolji sinovi naše zemlje, neki večeras nisu sa nama, na tom putu dali su svoje živote i neka im je rahmet i vječna slava i hvala”, poručio je gradonačelnik Skaka i obećao kako će nastaviti graditi i vrijedno raditi kako bi grad Sarajevo bio što ljepši i bolji, “to je nezaustavljiv put, mi na tom putu nijednog trenutka nećemo posustati, a to vam večeras obećavamo.”

Sarajevo: Svečano otvoren Olimpijski muzej

Gradonačelnik je kazao da su mladi budućnost naše države, a projekti poput EYOF 2019 su poruka za ono na čemu će se raditi i u narednom periodu.

Olimpijski muzej kao još jedan zaštitni znak Sarajeva, trajno će čuvati uspomenu na „zlatni period“ ovog grada, na 14. Zimske olimpijske igre, ali i na EYOF 2019, koji nas je sve podsjetio na vrijednost olimpijskog duha i budućnost kakvu treba da gradimo.

Svečanosti su prisustvovali ambasadori, diplomatski kor, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, gradski vijećnici, novinari, sugrađani.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach video linkom uputio je svoju emotivnu poruku, sjećanje na period ZOI 1984 čiji je bio sudionik i čestitku povodom otvorenja Olimpijskog muzeja.

“Novi i bolji Olimpijski muzej igra veliku ulogu u očuvanju sjećanja na sve sportske nezaboravne igre i to će se nastaviti i u budućnosti. Muzej prikazuje živu sportsku historiju Bosne i Hercegovine u svim svojim aspektima i cijeli spektar ljudskih emocija. To je mjesto za učenje, razmišljanje i uživanje. Učit će se o snazi sporta u kreiranju bolje budućnosti”, poručio je Bach.

U ime Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, predsjednik Izet Rađo je kazao da večeras još jednom potvrđujemo vrijednosti na djelu i da će obnovljeni muzej novim generacijama pružiti nadu za bolju budućnost kroz lekcije naše slavne olimpijske prošlosti.

“Olimpijski duh je trajni eliksir, krila mladosti, novih susreta, novih postignuća i medalja koje su motivacija za istajnost i vjera da je sport naš najbolji prijatelj. Olimpijske igre su hodočašće ka prošlosti i vjera ka budućnosti”, istakao je Rađo uz zahvalnost Gradu Sarajevu, gradonačelniku i svim institucijama koje su doprinijeli da dočekamo ovaj dan.

Prigodan program svečanosti upriličen povodom otvaranja Olimpijskog muzeja, oplemenili su Vojni orkestar, operni solisti Aida Čorbadžič i Kenan Hasić, međureligijski hor Pontanimo izvedbama “Sarajevo march-a”, “Sarajevo će biti, sve drugo će proći”, te himne EYOF-a 2019. “We create together”.

Poseban trenutak priredili su učenici Bošnjačke gimnazije spuštanjem zastava svih zemalja učesnica EYOF-a 2019.

Sarajevo: Svečano otvoren Olimpijski muzej

Nevjerojatno puno emocija, kulminiralo je fantastičnim višeminutnim vatrometom.

Ceremonija otvaranja Olimpijskog muzeja završena je uz poruke i čestitke sportista olimpijskom Sarajevu.

Previous Plasman na fudbalski EURO i dalje san: Reprezentacija ispala na penale
Next Dan kada je svoj život u vrletima Treskavice ostavio hrabri komandant Zaim Imamović

You might also like

SPORT

Reprezentativac Švicarske istetovirao ljiljane

Harisa Seferovića, nažalost, ne gledamo u dresu sa državnim grbom Bosne i Hercegovine, ali reprezentativac Švicarske nikada nije skrivao ljubav prema zemlji u kojoj su rođeni njegovi roditelji. Fudbaler koji

BAŠTINA

Zašto propadaju dokazi o snažnom Bosanskom kraljevstvu?

Prije šest i po vijekova, prije nego je Evropljanin i kročio na američke kontinente – postojala je Kraljevina Bosna. Španija, Danska, Velika Britanija, Saudijska Arabija i još mnoge države s

BAŠTINA

TAŠLIHAN – MJESTO GDJE SE SVJETOVI DODIRUJU

Autor: Amir Vuk-Zec „Bosna je sama duša vage, kojom se raspoređuje svijet.„ (Dževad Karahasan, „Sarajevo – četiri godišnja doba„) Kameni ostaci Tašlihana, kao krnjavi zubi, govore mnogo o snazi i