Svečanom akademijom ispraćena 473. generacija Gazi Husrev-begove medrese

Svečanom akademijom ispraćena 473. generacija Gazi Husrev-begove medrese

Svečanim defileom i programom u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, danas je svoje školovanje završila 473. generacija učenika i 41. generacija učenica ove škole. 

Uz brojne članove porodice i rodbine učenika, te prijatelje ove škole, svečanosti su prisustvovali zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Enes Ljevaković, direktor Uprave za vjerske poslove hafiz doc. dr. Mensur Malkić i direktor Fonda “Bošnjaci” Šahin Kerla.

Završetak školovanje učenicima, roditeljima i profesorima je čestitao mr. Dževad Pleh, direktor ove odgojno-obrazovne institucije.

On je kazao da je ova generacija, uprkos specifičnim okolnostima pandemije koronavirusa, online modela nastave, i promjene boravka u internatu zbog projekta rekonstrukcije ženskog dijela Medrese, ostvarila zapažene rezultate.

– Uz sve te okolnosti, učenici su ostvarili dobre rezultate. U ovoj generaciji imamo 60 odličnih učenika, potom dvije hafize koje su hifz završile tokom školovanja, brojne nagrade osvojene na kantonalnim i međumedresanskim takmičenjima – rekao je direktor Pleh.

Gazi Husrev-begovu medresu ove godine završilo je 120 učenika; 45 maturanata i 75 maturantica, a učenici generacije su Amina Kusur i Armin Arnautović.

Svečanom akademijom ispraćena 473. generacija Gazi Husrev-begove medrese

– Velika je čast biti svršenik jedne ovakve škole, sa tradicijom koju treba čuvati i o kojoj treba brinuti. Pored toga što danas obilježavamo završetak školovanja, treba spomenuti i sve etičke principe koje smo usvojili tokom prethodne četiri godine. Moral i dignitet njenih učenika je nešto što je suština Gazi Husrev-begove medrese – kazala je Kusur.

Kako je istakla, uz ponos osjeća i zahvalnost prema profesorima koji su se trudili prenijeti sve one vrijednosti koje su naglašene vakufnamom Gazi Husrev-bega.

– Sve što sam ovdje stekla, od poznanika koji su mi postali prijatelji, do profesora koji su mi postali uzori je posebnost Gazi Husrev-begove medrese – zaključila je učenica generacije Amina Kusur.

Učenik generacije Armin Arnautović je istakao kako ga je osjećaj ponosa zbog činjenice da je učenik oe skole pratio tokom četverogodišnjeg školovanja.

– To je škola koja u kontinuitetu daje ljude sposobne za preuzimanje odgovornosti u svojim društvenim zajednicama. A prije toga, dok se školuju ovdje, imaju priliku prije svega naučiti o moralnim vrijednostima, socijalizaciji. Posebnost je da završetkom ove škole nosimo jedan identitet po kojem se prepoznajemo i godinama poslije – poručio je Arnautović.

Gazi Husrev-begova medresa osnovana je 1537. godine i najstarija je odgojno-obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini.

(MINA)

Previous Montažne kuće iz Mostara osvajaju evropsko tržište
Next Mladi inovatori sa tri projekta predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na Olimpijadi genijalaca u New Yorku

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Predbajramsko uređenje džamije i vakufskog kompleksa na Starom Teočaku

U Teočaku, u dijelu poznatom kao Stari Teočak, jučer je organizirana radna akcija čišćenja i uređenja vakufskog prostora i čuvene džamije Fethija kako bi nastupajući Kurban-bajram ova “maksus džamija” dočekala

BH RAZGLEDNICA

18. godišnjica obnove Starog mosta u Mostaru: Simbol ljubavi i mira

Prošlo je punih 18 godina otkako je prva noga kročila na novi luk obnovljenog Starog mosta. Te prohladne mostarske noći, iako je bio juli, u Mostaru su se okupili državnici

BH RAZGLEDNICA

Reportaža: Ljubuški

Piše: Bajro Perva Vitina je jedno od najljepših naselja na području grada Ljubuškog. Ono je rodno mjesto Mehmed-bega Kapetanovića Ljubušaka i Zije Dizdarevića. Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak (1839 – 1931) bio