Švedska ministrica Aida Hadžialić započela zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini

Švedska ministrica Aida Hadžialić započela zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini

Ministrica obrazovanja Švedske Aida Hadžialić stigla je u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, a jutros se sastala sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Sastanak su održale i delegacije Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Švedske.

Ministrica obrazovanja će u okviru zvanične posjete našoj zemlji posjetiti i Univerzitet u Sarajevu gdje će održati predavanje o temi “Važnost obrazovanja u demokratskom društvu“.

Uoči dolaska u našu zemlju, najmlađa švedska ministrica Aida Hadžialić dala je intervju za Faktor.

INTERVJU – Aida Hadžialić, najmlađa švedska ministrica: Model iz Švedske primijeniti u BiH

Ovo je prvi put da Hadžialić posjećuje region od kada je imenovana za poziciju ministrice za visoko i srednje obrazovanje u septembru 2014. godine. Njena posjeta regionu, počela je dolaskom u BiH 7. marta, a nakon toga, 9. marta, Hadžialić odlazi u posjetu Hrvatskoj.

Aida Hadžialić, ministrica za visoko i srednje obrazovanje Kraljevine Švedske, najmlađa je osoba ikada imenovana za ministra u historiji Švedske. Rođena je 1987. godine u Foči, a u Švedskoj živi od 1992. godine.

Saradnja između Švedske i Bosne i Hercegovine može se dodatno ojačati, jer su te dvije zemlje itekako povezane, rekla je švedska ministrica. Istakla je kako u Švedskoj živi 80 hiljada građana porijeklom iz BiH, što čini “veliku dijasporu” ljudi koji nisu zaboravili domovinu.

– Moram reći da mi je drago da mogu biti u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Došla sam u Sarajevo sa glasom švedske vlade, vjerujemo da se može ojačati saradnja naše dvije zemlje. U Švedskoj je velika bh. dijaspora koja želi investirati u BiH i podijeliti, ne samo ekonomski potencijal, već to raditi sa velikim srcem. Nije samo pitanje te bh. dijaspore, pitanje je također da švedski investitori žele naći nova tržišta, vjerujemo da BiH i druge države regiona mogu biti velika prilika Švedskoj kako bi se ojačao izvoz, na zadovoljstvo svih – rekla je Hadžialić, koja se u Sarajevu obratila na bosanskom jeziku.

Dodala je kako BiH treba biti član Evropske unije te da u tom smjeru Švedska podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom evropskom putu.

(Faktor.ba/agencije,mb)

Previous Beljo odbranio naslov prvaka Evrope
Next Zadovoljni turistički radnici: Mostar posjećen i u zimskom periodu

You might also like

NAŠI DANI

Britanski mediji o bosanskim piramidama: Zaboravite Egipat!

Bosanske piramide još uvijek su prava atrakcija stranim medijima. Nakon reportaže na Discovery Channelu, britanski Daily Star objavio je priču o bosanskim piramidama pod naslovom “Ekskluzivno: Dolina drevnih mega piramida

NAŠI DANI

Promovisano pedeset kadeta u čin ‘policajac’ (VIDEO)

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u utorak je u čin ‘policajac’ promovisano 50 kadeta Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

NAŠI DANI

Motoristi razvili “Cvijet Srebrenice“ u Sarajevu i uputili se za Potočare

Motoristi su se i ove godine, deveti put zaredom, okupili i krenuli na put od Bihaća do Memorijalnog centra Potočari kako bi odali počasti žrtvama genocida u Srebrenici. Nakon što