Švicarska štampa: Srbija, novo žarište korone?

Švicarska štampa: Srbija, novo žarište korone?

Sedam novih slučajeva korone u posljednjih nekoliko dana u Švicarsku su „uvezeni“ iz Srbije, javljaju tamošnji mediji i podsjećaju na utakmicu sa 25.000 gledalaca, najveći masovni skup u Evropi od početka pandemije.

Od ove sedmice broj slučajeva korona-zaraze u Švicarskoj ponovo raste, javlja Švicarska radio-televizija (SRF). „Među novozaraženima su, prema podacima Saveznog ministarstva zdravlja (BAG), ’uvezeni’ slučajevi iz inostranstva, posebno iz Srbije“, prenosi SRF na svom internet-portalu.

Druge zemlje se ne spominju izričito u izvještaju BAG-a – ali to je trebalo učiniti, ocjenjuje za SRF ambasador Srbije u Švicarskoj Goran Bradić. „Ja sam za to da se uporede podaci iz čitavog regiona ili iz susjednih država“. Bradić dodaje da broj zaraženih u Srbiji trenutno jeste veći i kao mogući razlog navodi i sportske manifestacije. „Pred publikom su odigrane dvije fudbalske utakmice i jedan teniski turnir“, objašnjava ambasador Srbije.

„Švicarske službe sada razmatraju da li bi putnike iz Srbije prilikom prelaska granice trebalo posebno kontrolisati, recimo mjerenjem temperature“, piše SRF i dodaje: „Legitimno je pravo švicarskih vlasti da preduzme najbolje mjere. To važi i u obrnutom slučaju. Tako je u martu Švicarska bila među prvim zemljama čijim građanima je srbijanska vlada zabranila ulazak u svoju zemlju“.

Srbija manipulisala brojkama?

Pod naslovom „Da li je Srbija novo korona žarište“, o „uvezenim“ slučajevima zaraze iz Srbije piše i Blik. „Ukupno je u posljednje dvije sedmice sedam osoba ušlo u zemlju iz Srbije – avionom ili kopnenim putem – koji su kasnije bili pozitivni na testu. Prema podacima Saveznog ministarstva zdravlja, svih sedam osoba imaju prebivalište u Švicarskoj”, piše Blik.

Serbien Wahl 2020 | Aleksandar Vucic, Präsident (Reuters/M. Djurica)

List Bilk se poziva na izvještaj BIRN-a u kome se navode podaci o prikrivanju stvarnog broja umrlih građana

List prenosi i da je vlada Srbije sada suočena sa optužbama da je manipulisala brojkama zaraženih. „Ugledna mreža istraživačkih novinara BIRN objavila je šokantne brojke. Tako je do početka juna od korone zaista umrlo 632 ljudi, zvaničan broj je bio 244. Posljednjih sedmica dnevno se zarazi preko 300 osoba, trostruko više nego što je zvanično saopćeno“, navodi Blik.

Švicarski tabloid piše i da u Srbiji nisu preduzete mjere kao u Portugalu, gdje je u regionima s povećanim brojem novozaraženih ponovo uvedena neka vrsta lokdauna. „Umjesto toga, održan je teniski turnir na kojem ne samo da se zarazio organizator i superzvijezda Novak Đoković, već i drugi igrači. Srbija bi tako, strahuju mnogi, mogla da bude prva evropska zemlja koja će doživjeti drugi korona-talas“, ocjenjuje Blik.

Narandžasti alarm za Srbiju

Švicarski portal 20 minuta piše da Srbija spada u kategoriju „narandžasti alarm“: „On važi za zemlje koje su premašile najveći broj slučajeva zaraze, ali gdje je virus i dalje raširen i gdje brojke stagniraju na visokom nivou. I za putnike iz drugih zemalja operativna grupa predlaže dvosedmični karantin i testiranje. U tu kategoriju spadaju i Velika Britanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo ili Albanija, za koju bi zbog velikog povećanja broja zaraženih mogao da važi najviši, crveni alarm.”

(DW/MiruhBosne)

Previous Jablaničko jezero puno kupača (Foto)
Next Novi Pazar: Ne vrijeđajte nas vašim izjavama.. zar su izbori bili važniji od naših života? (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Salkić: Od policije u RS-u se nastoji napraviti oružana sila (VIDEO)

Od policijskih snaga na prostoru entiteta Republika srpka nastoji se napraviti neka vrsta oružane sile koja bi se mogla upotrijebiti u određenom trenutku, smatra potpredsjednik ovog bosanskohercegovačkog entiteta Ramiz Salkić.

NAŠI DANI

Općina Tešanj će stipendirati 344 studenta

  U velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje u Tešnju potpisani su ugovori za stipendiranje studenata u školskoj 2017/2018. godini. Ugovore su potpisali Općinski načelnik Suad Huskić i 344

NAŠI DANI

Vlada KS najavila kupovinu 20 novih trolejbusa u ovoj godini

U interaktivnoj komunikaciji sa nevladinim udruženjima i novinarima u Centru za interaktivne studije premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministri u Vladi predstavili su danas svoje rezultate u povodu navršenih