Švicarska: Veličanstvena manifestacija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Švicarska: Veličanstvena manifestacija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

 

U subotu, 24. novembra 2018 u poznatoj gradskoj dvorani „Stadtahalle“ u Dietikonu pored Ciriha, bilo je zaista ponosno biti pripadnikom države Bosne i Hercegovine.

Zadovoljna lica posjetilaca, još zadovoljnija organizatora u prepunoj  sali su pokazatelj jedne izuzetno uspješne manifestacije. Iako se u zadnje vrijeme  činilo da je narod zasićen sličnih događaja i da je zavladala apatija, ipak ovaj događaj je pokazao da narod zna prepoznati kvalitet, trud, ideju , tako da je odziv ovom događaju bio izuzetano dobar.

Zahvala za ovaj projekat pripada grupi ljudi, koji su se okupili jedne ideje zvane „Moja BiH“.

Radi se o zajednici pet bosanskohercegovačkih udruženja centralne Švicarske, koji su se okupili oko jednog jedinog cilja, a to  je promoviranje nacionalnih vrijednosti Bosne i Hercegovine. Ovim činom , kao da su htjeli da pokazati nekim političkim subjektima u zemlji, kako se samo skupa, koordiniranim radom, mogu postići viši ciljevi. A danas, više nego ikada ranije , potrebno je da se probosanske snage okupe oko ideje zajedništva.

U izuzetno bogatom programu  prisutni su mogli uživati u raznovrsnom programu, koji je bio protkan ljubavlju prema domovini Bosni i Hercegovini. Elokventni voditelji, Ana Bavrka i Nevres Softić su moderirali program na visokom nivou, a mnogobrojni učesnici su se potrudili da ova večer ostane u nezaboravnom sjećanju. Nakon intoniranja državne himne, svi učesnici na pozornici su program otvorili numerom “Da te volim duša zna“, a desetine mladića i djevojaka, obučenih u narodne nošnje i noseći bosanskohercegovačke zastave je  prošetala  salom i napravila veličanstven prizor.

Gosti iz Bosne i Hercegovine, poznati bosanskohercegovački glumac Armin Omerović i briljantna interpretatorka sevdalinke, g.  Alma Subašić, svojim izvedbama su dočarali domovinu na najljepši način. Ono što će ovu večer učiniti posebnom je i  čin, kada je Armin na pozornici zaprosio svoju buduću životnu saputnicu Almu, a ona prihvatla ponudu, što je popraćeno ovacijama i aplauzom u Sali.

Video projekcije i javljanja poznatih bosanskohercegovačkih ličnosti u program su ukazivala na bogatstvo i potencijal kojim naša domovina obiluje.

Da se bosanska kultura, tradicija, jezik ne zapostavljaju i u dijaspori,  pokazao je nastup KUD-a , koja djeluju u Švicarskoj, a na ovoj manifestaciji svoje umijeće su pokazala KUD „Sevdah“Oberenfelden,  KUD „Kula iz Küsnachta (Kisnaht) i KUD „ Bosanski ljiljan“ iz Luzern (Lucern-a).

Veliki aplauz i pažnju prisutnih izmamili su i učenici Bosanskih škola  Zürich (Cirih ) i Luzern (Lucern), koji su recitovali i pjevali svojoj domovini Bosni i Hercegovini.

U muzičkom djelu,  Amel Ćurić i Eldin Huseinbegović su se potrudili da atmosfera bude na nivou , a pojedine njihove numere su se horski otpjevale sa publikom.

Nastup ženskog hora džemata Luzern „Merdžan“ je pokazao da u svom reportoaru imaju nekoliko izuzetno kvalitetnih numera, koje nose jak nacionalni naboj.

Sa velikim nestrpljenjem se iščekivao i nastup glavnog gosta iz Bosne i Hercegovine, gospodina Bogića Bogićevića. Treba odati priznanje organizatorima, koji su znali prepoznati veličinu ove gromade od čovjeka. Ko zna kako bi izgledala novija historija naše zemlje, da je g. Bogićević devedesetih godina svojim potpisom dozvolio tzv. JNA, da joj Bosna i Hercegovina bude legitimna meta.

Kao dokazani državnik, tako je i njegovo izlaganje bilo državničko, afirmirajuće, ohrabrujuće. Govorio je o historijskim činjenicama , bitnim događajima, poručivši da je Bosna i Hercegovina  starija od njenih naroda. Da bi izgradili državu za sve građane, moramo raditi na pomirenju naroda koji vjekovima žive izmješani i znaju modus zajedničkog bivstvovanja . Pomirenje ne znači da treba zaboraviti ali ne isključuje da se može oprostiti. Moramo graditi Bosnu i Hercegovinu po mjeri svih građana i naroda.

Gromoglasnim aplauzom ispraćen je ovaj dokazan bosanski patriota.

U daljnjim govorima, gosti iz Bosne i Hercegovine, Tašo Dacić i Emir Hadžihafizbegović su također čestitali Dan državnosti , govorili o historijskim činjenicama državnosti naše zemlje, te o važnosti neprekidne veze između matice i dijaspore.

Prisutni su sa velikom pažnjom popratili kratki dio iz monodrame « Sve je do nas », od Emira Hadžihafizbegovića, koja je sutradan , zbog velikog interesovanja imala dvije izvedbe u Lucernu. U ovu bosansku noć odlično se uklopila i prezentacije prve monografije «Bosna i Hercegovina očima ljubavi» od Samira Sinanovića.

Vrijedni organizatori su ovog puta osmislili nešto  sasvim novo, koje će zasigurno afirmativno i motivirajuće djelovati u budućnosti. Radi se o je dodjeli priznanja za istaknute Bosance i Hercegovce u Švicarskoj. Dodjeljeno je pet nagrada, za osobe koje su dale izuzetan doprinos na raznim poljima djelovanja. U ime organizatora prisutnima se obratio agilni Zeid Mešić, koji je vjerovatno i dao najveći doprinos, da se ova ideja imlementira i provede u djelo. Vidno zadovoljan ambijentom u sali zahvalio je svakom posjetiocu , kao i svim sponzorima i učesnicima manifestacije.

Nagradu za sportistu godine u 2018 dobio je kik bokser Enver Šljivar.

Nagradu iz  oblasti umjetnosti dobio je Haris Dubica.

Nagradu za privrednika godine dobio je Samir Vilić.

Nagradu za humanistu godine dobio je Anel Hadžić.

Nagrada « Bosanac godine » pripala je dugogodišnjem aktivisti Vehbiji Efendiću.

Svi dobitnici su se kratko obratili i zahvalili na ukazanoj časti.

Druženje je potrajalo dugo u noć uz želju i nadu da se i sljedeće godine ponovi u sličnom ambijentu.

 

(Preporod/MiruhBosne)

Previous Stoljeće od smrti reisa Azabagića: Ostanak, umjesto iseljavanja bosanskohercegovačkih muslimana
Next Izložba Muzeja istočne Bosne u Tešnju: ˝Od Kulina Bana do ZAVNOBiH-a˝

You might also like

NAŠI DANI

Mađarski premijer šokirao susjede: ‘Da nam nisu uzeli more, i mi bismo imali luku’

Mađarski premijer Viktor Orban dao je novu skandaloznu izjavu o hrvatskom teritoriju, pišu hr. mediji.  Orban je, naime, u intervjuu o zajedničkom embargu Evropske unije, kojem se Mađarska protivi, govorio

DUHOVNOST

Nakon posjete Sarajevu: Papa se zahvalio na toploj dobrodošlici

Papa Franjo nakon posjete Sarajevu tokom današnjeg popodnevnog nagovora napravio je kratki osvrt na jučerašnji dan. “Jučer sam bio u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, kao hodočasnik mira i nade.

NAŠI DANI

Iz Kantona Sarajevo najavljuju početak gradnje tramvajske pruge, od Ilidže do Hrasnice

  Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj zadovoljan je radom Vlade Kantona Sarajevo, ali smatra da je Skupština mogla malo više raditi. Premijer Zolj je u intervjuu za Fenu predstavio kapitalne projekte koji su