Švicarski list o Milanoviću: “Srećom nema atomsku bombu”

Švicarski list o Milanoviću: “Srećom nema atomsku bombu”

Švicarski list Tages-Anzeiger (TA) objavio je članak o hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću u kojem ga opisuje kao provokatora, uz naslov “Srećom nema atomsku bombu”.

“Milanović je svojevremeno bio socijaldemokrata, a kao premijer vodio je Hrvatsku u EU. Sada šef države usvaja populistički ton, udvara se ratnim zločincima i vrijeđa bosanske muslimane”, piše švicarski list u članku koji potpisuje njihov urednik Enver Robelli, prenosi Index.

Članak o Milanoviću otvaraju anegdotom koja ilustrira njegov komunikacijski stil.

“Talent da nepromišljenim izjavama izazove kolutanje očima”

“Šta predsjednik čita? Ovo pitanje nedavno je postavila jedna zagrebačka knjižara i organizirala događaj s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem. Stigao je tačno na vrijeme, rukovao se i rekao da je kao tinejdžer, između ostalog, progutao djelo O demokraciji u Americi Alexisa de Tocquevillea i monumentalni roman Fjodora Dostojevskog Braća Karamazovi. Šef države se brzo upustio u čavrljanje i u nekom trenutku izjavio: Smatram da je besmisleno poticati ljude da čitaju. Milanović ima talenta da jednom nepromišljenom opaskom izazove kolutanje očima”, piše TA.

List navodi da se Milanović ponaša kao provokator i da od izbora za predsjednika šalje žaoke u smjeru Bosne i Hercegovine. Spominje se njegova izjava “prvo sapun, onda parfem” te se konstatira da je u Sarajevu shvaćena “kao rasistička uvreda”.

Cinična politika prema Bosni i Hercegovini

Što se tiče Milanovićeve politike prema Bosni i Hercegovini, TA piše da “čak očijuka s idejom trećeg entiteta” te spominju njegovu nedavnu izjavu o tome da rata u BiH neće biti jer “nemaju leba jesti”, koju kvalificiraju kao “ciničnu”. 

Kritizira se i Milanovićeva odbrana Milorada Dodika.

“S vođom bosanskih Srba Milanović se očito dobro razumije. Nakon jednog susreta s Dodikom u Zagrebu krajem oktobra Milanović je rekao da je Dodik ‘najmanji problem’ u BiH. SAD gleda na to drugačije te su opasnog populista koji prijeti odcjepljivanjem RS odavno stavili na crnu listu”, piše TA.

Podrška hrvatskog predsjednika Dodiku “budi sjećanja na 1990-e godine kada je Franjo Tuđman na jednoj večeri na salveti skicirao podjelu Bosne sa Srbijom”.

Milanović i ratni zločini

TA Milanovića optužuje i za povijesni revizionizam jer ne priznaje presude Haškog tribunala nekim bosanskim Hrvatima, a podsjećaju i da je Branimiru Glavašu vratio ratna odličja. 

“Tako je Glavaš faktično rehabilitiran iako se protiv njega godinama vode sudski procesi zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom u Osijeku”, smatra švicarski list.

Ističe se i da je Milanović iskazao poštovanje za ratnog zločinca Slobodana Praljka.

Svađa s Banožićem: “Kao dva pijanca u balkanskoj birtiji”

“Trenutno se predsjednik Milanović svađa s ministrom oDbrane o tome tko je glavni u vojsci. Međusobno se vrijeđaju kao dva pijanca u balkanskoj birtiji. Predsjednik je ministra nazvao gaulajterom, dakle nacistom, a ministar je predsjedniku poručio da je psihijatrijski slučaj”, piše TA.

Švicarski list članak o Milanoviću završava citiranjem zagrebačkog psihijatra Hermana Vukušića koji je analizirao predsjednikovu ličnost i zaključio da je “sreća što nema atomsku bombu”.

Previous Europarlamentarka Strik u posjeti našoj zemlji: Upozorava na kompromise koji bi mogli učvrstiti etničke podjele
Next Na ruske prijetnje, ukrajinski predsjednik odgovara: Naša vojska je spremna da se bori bilo kada i bilo gdje

You might also like

RIJEČ

Hadžidedić: EU i njoj pridružene institucije stoje iza svega što rade Dodik i Čović

Dr. Zlatko Hadžidedić, profesor međunarodnih odnosa, komentarišući pregovore oko izmjena Izbornog zakona BiH, rekao je za N1, da mu nije jasno zašto je prihvaćen taj diskurs. Istaknuo je i da

RIJEČ

Silajdžić: Od državne imovine zavisi da li ćemo imati državu. Mi imamo embargo na postojanje!

Od državne imovine zavisi da li ćemo imati državu ili nećemo… Ovdje se radi o tome da je država pod opsadom. A izgleda međunarodne zajednice, kazao je dr. Haris Silajdžić,

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Guillaume Ancel: Tajne francuske intervencije u Bosni (VIDEO)

Oficir francuskog bataljona Unprofor-a tokom opsade Sarajeva, Guillaume Ancel je autor knjige “Ledeni vjetar nad Sarajevom” (“Vent glacial sur Sarajevo”, Ed. Les Belles Lettres).