Svim radnicima u rudnicima povećanje plata za 230 maraka

Svim radnicima u rudnicima povećanje plata za 230 maraka

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić potvrdio je danas za Fenu da je sa Sindikatom radnika rudnika FBIH postignut dogovor o produženju kolektivnog ugovora. 

Dodao je da će ugovor biti produžen već u ponedjeljak i da će svim radnicima u rudnicima biti linearno povećane plate za 230 KM neto.

– Ovo je prvi put da se svima linearno povećava plata a ne procentualno u odnosu na satnicu, tako da se neće desiti da oni koji već imaju velike plate dobiju velika povećanja a oni koji primaju male plate da dobiju mala – rekao je Džindić.

Dodao je da to novina koju su predložili on i premijer Fadil Novalić na nekom od posljednjih sastanaka.

– Također, dogovoreno je da ćemo iskoristiti vrijeme do nove godine da u okviru socijalnog dijaloga između reprezentativnih sindikata, Elektroprivrede BiH i RMU Banovići budu nastavljeni pregovori o novom kolektivnom ugovoru koji bi trebao imati moderniju formu – kazao je Džindić.

Istakao je da je dobro da je sindikat shvatio da restruktuiranje rudnika nema alternativu i da taj proces mora biti završen.

Džindić je naglasio da je zajednički konstatovano da je u proteklih 12 mjeseci veliki broj radnika napustio rudnike, te da će morati biti zaposleni dodatni radnici na najtežim poslovima.

Previous Otvaranjem pčelarskog centra Općina Hadžići obilježila Svjetski dan pčela
Next “Dani jagodastog voća Bosne i Hercegovine” Čelić

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Ruff Cycles otvara novi pogon u Travniku, povećava proizvodnju i najavljuje nove eBike modele

U tvornici mašina GS-TMT na Docu kod Travnika već nekoliko godina se proizvode Ruffian električni bicikli. Proizvodnja je nastavljena u okviru nove sestrinske firme Ruff Cycles SEE d.o.o. Travnik, osnovane sredinom

Ekonomija/Biznis

Vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine s Kinom porasla za više od 100 posto

  Na današnjem susretu ambasadorice NR Kine u BiH Chen Bo i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića istaknuto je da su u mandatu ministra Šarovića napravljeni

Ekonomija/Biznis

Bingo Group: sva dobit ostvarena u 2022. reinvestirana u privredu Bosne i Hercegovine

U Bingo trgovinama zabilježeno pet miliona kupovina više nego prethodne godine Ukupan prihod na nivou grupe u 2022. godini porastao je za 17% u odnosu na prethodnu godinu i iznosi