Svjetska olimpijada IFEST² u Tunisu: Fatima Hadžić sa svojim projektom “Energy splash” iz kategorije inženjeringa osvojila zlatnu medalju

Svjetska olimpijada IFEST² u Tunisu: Fatima Hadžić sa svojim projektom “Energy splash” iz kategorije inženjeringa osvojila zlatnu medalju

Na održanoj svjetskoj olimpijadi IFEST² u Tunisu u periodu od 22.03.do 28.03.2024.godine, koju organiziraju ATAST asocijacije, Fatima Hadžić iz Sarajeva je sa svojim projektom “Energy splash” iz kategorije inženjeringa osvojila zlatnu medalju.

Radi se o jednom od najvećih takmičenja iz nauke, inženjeringa i tehnologije tradicionalno organizovanom u Tunisu čiji je cilj inspirisati intelektualnu znatiželju u mladim umovima širom svijeta. Učenici mogu pokazati svoje znanje iz nauke i tehnologije te inženjeringa.

Projekat Fatime Hadžić koji je privukao pažnju svih učesnika a posebno žirija i organizatora se bazira na iskorištavanju vode koja se već koristi u fontanama za proizvodnju električne energije koja će se dalje koristiti za rad fontane i njeno osvjetljenje. Bit projekta je da se u doba kada fosilna goriva sve više i brže nestaju, počnu koristiti obnovljivi izvori energije kao što je u ovom slučaju voda i na taj način doprinesemo boljoj i održivijoj zajednici.

Na ovom prestižnom takmičenju je učestvovalo 400 studenata i srednjoškolaca sa 250 projekata iz preko 40 zemalja širom svijeta gdje je Fatimin projekat ušao u top 10 najboljih projekata olimpijade.
Pobjednici koji su ušli u top 10 najboljih projekata su morali ponovo pred svima održati kratku prezentaciju svojih projekata gdje je žiri i organizator takmičenja sa svojim partnerima glasao i birao najbolja 3 projekta. Fatimin projekat je osvojio prvo mjesto, GRAND GOLD nagradu kao najbolji projekat takmičenja i time odnijela pobjedu sa olimpijade. Ovo je historijski uspjeh Fatime koja je na najbolji način predstavila Bosnu i Hercegovinu.

Inače je Fatima učenica IV razreda Richmond Park Koledža iz Sarajeva.

Iskrene čestitke Fatimi i svima koji su doprinijeli ovom uspjehu.

Izvor: B.net

Merjem Hodžić osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju na olimpijadi “IFEST Tunis”

Pet medalja za bosanske učenike na naučnoj olimpijadi IFEST u Tunisu

Previous Građani Stoca organizovali protestnu šetnju zbog napada na mladiće
Next Bajramska hutba reisul-uleme: Dostojanstven i smislen dijalog obaveza je svih nas

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Sarajevu promovirao 38 doktora nauka (Video)

Univerzitet u Sarajevu promovirao je danas 38 doktora nauka iz oblasti koje pripadaju grupacijama tehničkih, humanističkih, društvenih, medicinskih, prirodno-matematičkih i biotehničkih nauka.

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Globusi Saliha Sidki Hadžihusejnovića Muvekita

Tokom svoje bogate historije, muslimani Bosne i Hercegovine, pored tradicionalnih, izučavali su i egzaktne nauke, posebno matematiku, fiziku, geografiju i astronomiju. S obzirom na to da se njihove vjerske dužnosti

Ekonomija/Biznis

„Mladi u digitalnom dobu“ – IT sektor i dalje dobra prilika za posao mladim osobama (Video)

  „Mladi u digitalnom dobu“  – konferencija je namijenjena prije svega srednjoškolcima ali i studentima koji već sada razmišljaju o svom prvom poslu i zanimanju u IT sektoru. Ova industrija