Svjetski dan čišćenja u našoj zemlji obilježilo više od 2000 volontera – Let's Do It Bosna i Hercegovina

Svjetski dan čišćenja u našoj zemlji obilježilo više od 2000 volontera – Let's Do It Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina jedna je od 180 zemalja širom svijeta koja se terenskim volonterskim akcijama pridružila Svjetskom danu čišćenja.

Let’s Do It BiH, u saradnji sa mnogobrojnim partnerima, udruženjima i pojedincima organizovao je akciju „Očistimo zemlju za 1 dan“ na više od 30 lokacija širom zemlje kako bi istakao važnost ove teme i promovisao volonterski angažman mladih.

Više od 2000 vrijednih volontera je uprkos kiši na različitim lokacijama naše države sakupilo velike količine otpada. Čistili su se parkovi, šetališta, školska dvorišta, riječna korita, ulice i ostale javne površine. Zbog pogoršane epidemiološke situacije broj volontera u organizovanim akcijama čišćenja bio je ograničen, ali podsjećamo i sve one koji su sami čistili da i dalje mogu unijeti rezultate svojih  individualnih akcija u formu na web stranici www.ugruke.com.

Akcije čišćenja su se održale u Sarajevu, Tuzli, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Goraždu, Gračanici, Bijeljini, Kozarcu, Doboj Istoku, Donjem Vakufu, Boračkom jezeru, Konjicu, Prijedoru, Doboju, Kaknju, Teočaku, Brčkom, Puračiću, Tomislavgradu, Sanskom Mostu, Neumu, Cazinu, Zenici, Bosanskom Petrovcu, Jajcu, Palama, Trebinju i Žepču.

Održavanje ove akcije podržali su specijalni partneri: Evropska Unija u BiH i Olimpijski komitet BiH. Zlatni sponzori su: Eko život d.o.o. i Ina i Energopetrol, a ostali partneri su: Vlada Kantona Sarajevo, UN volonteri, Toyota i Ožujsko.

Evropska unija kontinuirano podržava inicijative usmjerene na sprječavanje i smanjenje onečišćenja, boljeg upravljanja otpadom, pružanja podrške nadležnim tijelima u provođenju učinkovitih mjera. Mnoge postojeće i buduće političke inicijative u okviru Evropskog zelenog plana pružaju evropski okvir i podršku u zaštiti okoliša širom Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je već sedmi put specijalni partner Projekta kroz organizacionu i materijalnu podršku. Ove godine OK BiH je specijalni partner u 10 bh. gradova i općina, uključujući olimpijska borilišta Trebević i Malo polje na Igmanu gdje su nam se pridružili i naši olimpijci Nedžad Husić i Mirza Nikolajev kako bi svojim ličnim angažmanom dali doprinos Svjetskom danu čišćenja.

„Svi sportovi se odvijaju ili u vodi, ili u vazduhu ili na tlu. Agenda 2020+5 Međunarodnog olimpijskog komiteta jasno definira da se moramo permanentno i kontinuirano boriti za što čišći i bolji okoliš. Ono što je najvrijednije Olimpijskom komitetu su sportisti koji su se uvijek odazvali na ove pozive, pa smo ih mogli vidjeti na najljepšim mjestima koji se mogu očistiti, a to su Olimpijska borilišta. Svojim primjerom su pokazali da treba voditi računa o mjestu gdje živite i gdje se bavite sportom“ – poručio je Generalni sekretar Olimpijskog komiteta BiH, Said Fazlagić.

Iako se Svjetski dan čišćenja pod ovim imenom pojavljuje od 2018. godine, Let’s Do It BiH provodi  terenske akcije čišćenja godinama, a današnjim provedenim akcijama obilježio je svoju jubilarnu desetu godišnjicu djelovanja.

Previous Vučić: Prijateljstvo Srbije i Turske garancija očuvanja mira na Zapadnom Balkanu
Next Stari grad u Mostaru preplavili turisti; pojačane aviolinije za Sarajevo

You might also like

NAŠI DANI

Prije 832 godine napisana Povelja bosanskog vladara Kulina bana

Na današnji dan prije 832 godine napisana je Povelja Kulina bana, najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument, ali i jedan od najstarijih kod svih južnoslavenskih naroda i država. Povelja

NAŠI DANI

Kandić: Svjedočenja Sulejmana Tihića će zauvijek ostati kao strašno vrijedna i posebna i ovom presudom potvrđena

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, za Otvoreni studio Federalnog radija… „Mislim da je sad prvi put jasno utvrđeno šta se dešavalo u Bosanskom Šamcu imajući u vidu šta

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Međunarodni sud: Predata aplikacija za reviziju presude

Delegacija Bosne i Hercegovine predvođena Davidom Schefferom, Phon van den Biesenom i Sakibom Softićem predala je aplikaciju za reviziju presude Bosne i Hercegovine protiv Srbije. Kako javlja reporter N1 Vlado