Svjetski mediji: Sud UN-a osudio bivše Miloševićeve pomagače za ratne zločine

Svjetski mediji: Sud UN-a osudio bivše Miloševićeve pomagače za ratne zločine

UN sudije osudile su u srijedu dvojicu muškaraca za ratne zločine zbog njihove uloge u finansiranju i opremanju srpskih milicija tokom raspada bivše Jugoslavije, u završnom slučaju pred sudom iz balkanskih ratova 1990-ih – izvještava agencija Reuters u vijesti koju prenose mnogi mediji.

U sažetku presude suda, sudije su osudile bivšeg šefa službe državne bezbJednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog podređenog Franka “Frenkija” Simatovića i izrekle kazne od 12 godina.

“Sudsko vijeće se uvjerilo da je optuženi pružio praktičnu pomoć koja je imala značajan efekat na počinjenje zločina ubistava, prisilnog raseljavanja i progona počinjenih u Bosanskom Šamcu”, u Bosni, reklo je.

“Ova dvojica su bila kritična u osiguravanju da se rat vodi onako kako se vodio”, rekla je Iva Vukušić, historičarka sa Univerziteta u Utrechtu specijalizovana za bivše jugoslovenske paravojne jedinice.

Tužilac Serge Brammertz rekao je novinarima prošlog mjeseca da je slučaj pružio “direktnu vezu s Beogradom i Miloševićevim režimom” zbog zločina počinjenih u Bosni i Hrvatskoj.

Milošević je preminuo u svojoj ćeliji 2006. godine dok mu se sudilo za genocid i zločine protiv čovJečnosti, prenosi Reuters te podsjeća i na genocid u Srebrenici.

Previous Vrhuška Srbije kriva za zločine u Bosni! Stanišić i Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora
Next Kandić: Svjedočenja Sulejmana Tihića će zauvijek ostati kao strašno vrijedna i posebna i ovom presudom potvrđena

You might also like

NAŠI DANI

KS – Odobreno zapošljavanje 528 osoba s biroa

Odobreno je zapošljavanje 528 osoba sa evidencije nezaposlenih Javne ustanove „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo”, saopćeno je iz te službe. Prema navodima u saopćenju, Upravni odbor Službe je 5. novembra usvojio

NAŠI DANI

Delegacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u posjeti Oružanim snagama Republike Turske

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović predvodi visoku vojnu delegaciju Oružanih snaga BiH koja od 20. do 24. decembra 2021. godine boravi u službenoj posjeti Oružanim snagama

NAŠI DANI

Vitez: Klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka koje nije moguće identificirati

U Šehidskom mezarju u Vitezu u prisustvu porodica, komšija i prijatelja klanjana je kolektivna dženaza za žrtve srednje Bosne čije posmrtne ostatke nije bilo moguće identificirati nakon ekshumacije iz grobnice