Svjetski uspjeh tuzlanskog oftamologa doc. dr. Jasmina Zvorničanina

Svjetski uspjeh tuzlanskog oftamologa doc. dr. Jasmina Zvorničanina

Rezultati istraživanja u kojem je učestvovao objavljeni u najprestižnijem medicinskom žurnalu svijeta.

U internacionalnom istraživačkom timu, u koji su bili uključeni istraživači iz 80 zemalja svijeta iz oblasti neurologije, oftamologije i neuroradiologije, našlo se i ime poznatog tuzlanskog oftamologa doc. dr. Jasmina Zvorničanina sa Klinike za oftamologiju Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla. 

Doktor Zvorničanin je bio jedini oftamolog iz Bosne i Hercegovine koji je, zahvaljujući ranije objavljenim naučnim radovima u najprestižnijim svjetskim žurnalima iz oblasti oftamologije, bio pozvan da učestvuje u ovom velikom istraživačkom projektu čiji je zadatak bio da istraži sve pretpostavke pojave optičkog neuritisa kod pacijenata, lajički kazano, upale očnog živca. 

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su prije dvadesetak dana u vodećem časopisu neurologije u svijetu The Lancet Neurology čiji se faktor utjecaja u nauci mjeri brojem 59 i čija objavljena istraživanja su do sada, nerjetko, definirala abecedu liječenja mnogih medicinskih stanja pacijenata. 

“Istraživanje je započelo 2018. i okončano je 2021. godine.

Bilo je čast raditi sa najpoznatijim svjetskim medicinskim stručnjacima iz oblasti neurologije, oftamologije i neuroradiologije, kao i stručnjacima iz drugih medicinskih oblasti.  

Optički neuritis, laički, se tumači kao upala očnog živca, a u medicini se podrazumjeva da je to bilo koja vrsta upale na optičkom putu. To su nervi koji spajaju oko sa vidnim centrom u mozgu. 

Razni su uzroci te upale, što je ovim istraživanjem uvelike pomoglo njihovom otkrivanju i novoj klasifikaciji. 

Cilj kompletne grupe istraživača je bio da rezultate do kojih smo došli što prije podjelimo, najprije svojim kolegama na poslu, kolegama u svojim državama i po mogućnosti medijima kako bi se pacijenti koji su oboljeli od ovog stanja i sami educirali da takva stanja prepoznaju. 

Također i da se oni koji su liječeni od optičkog neuritisa, eventualno, jave  na “reviziju”,  kako bi se provjerilo njihovo trenutno stanje. 

Naime, istraživanjem se došlo do utvrđivanja nekoliko novih vrsta ovog oboljenja koja se prije nisu klasificirala na takav način i čije   liječenje je danas drugačije”, kaže u razgovoru za Politicki.ba doc. dr. Jasmin Zvorničanin. 

Dr. Zvorničanin, za Politicki.ba navodi da su rezultatima istraživanja u kome je učestvovao, koji su dostupni na stranicama The Lancet Neurology, utvrđeni svi osnovni uzroci nastanka optičkog neuritisa, najbolji način njegovog liječenja kao i njegova klasifikacija, što će uveliko pomoći da se pacijent, sa sumnjom na optički neuritis, odmah usmjeri na liječenje – u roku od nekoliko sati da mu se uspostavi tačna dijagnoza i uključi odgovarajuća terapija. 

“Kao jedan od članova ovog tima imao sam zadatak da dam svoje mišljenje o svakoj od zadatih tema koja je obrađivana i da uputim kritički osvrt na svakog oboljelog pacijenta koji je bio uključen na procjenu stanja, da se uključim u diskusiju sa kolegama… 

Napominjem da će svako naredno istraživanje na ovu temu u svijetu morati uključiti rezultate istraživanja ovog tima čiji sam bio član.

Imao sam slučajeva iz svoje prakse koji su mi omogućili da napravim paralelu sa slučajevima koje su prezentirali ostale kolege uključene u ovo istraživanje.

Ono što je posebno značajno u ovo istraživanje je uključen i prvi pacijent sa optičkim neuritisom koji je nastao kao posljedica Covid infekcije, što je bilo novo za sve nas, ali vrlo važno za prepoznavanje ovog oboljenja u svakodnevnoj praksi nas ljekara.

Zaista, bila je čast više od tri godine intezivno raditi na jednom ovakvom naučnom projektu.  

Posebno što ovo otvara put za nova naučna saznanja iz oblasti kojom se bavim”, navodi dr. Zvorničanin. 

Interesantan je način kako se ovaj mladi oftamolog, kao jedini iz Bosne i Hercegovine, našao na popisu pozvanih za učestvovanje u ovom istraživanju, koje je rezultiralo objavljivanjem naučnog rada u svjetskom The Lancet Neurology, kao i šta je to doprinjelo da ga čuveni naučnik iz oblasti medicinskih nauka, dr. Axel Petzolt, lično pozove na saradnju. 

“Pratim šta objavljuju poznati svjetski medicinski žurnali, posebno radove koji se tiču oblasti oftamologije. Ne samo da pratim, već i objavljujem. 

Još kao specijalizant 2013. godine došao je jedan jako složen slučaj na Neurologiju UKC Tuzla. 

Tad su me kolege pitale šta ja mislim o tome, obzirom da je gospođa koja se liječila od karcinom dojke i primala određenu terapiju, došla sa obostranim gubitkom vida. 

Kad sam vidio koji lijek uzima, usudio sam se konstatirati da je njen gubitak vida uzrokovao optički neuritis koji je nastao kao posljedica uzimanja tog lijeka. 

Preporučio sam da joj se isključi terapija koju je uzimala i skupa sa profesorom Sinanovićem predložio da se uključi zamjenski lijek. Nakon izvjesnog vremena kod pacijentice se vratio vid na jedno oko”, navodi dr. Zvorničanin. 

Slučaj pacijentice kod koje je otkriven razlog gubitka vida, bio je povod za širu elaboraciju kroz jednan naučni rad dr. Zvorničanina i njegovih kolega koji je objavljen u visokorangiranom internacionalnom medicinskom časopisu. 

Jedne prilike, navodi, napisao je pismo uredniku vrhunskog časopisa u kome je ekipa priznatih naučnika iz Velike Britanije objavila jedan naučni rad. 

“Moje pismo, bilo je ustvari moj prijedlog kako bih ja riješio problem kojim su se oni bavili.  

Tim o čijem radu je bilo riječi, prihvatiio je taj moj prijedlog, čak me, bez imalo sujete, zbog sugestije koju sam dao i pohvalio što sam im skrenuo pažnju na određeni problem. 

Prvi čovjek u tom britanskom timu  bio je čuveni dr. Axel Petzolt. 

Prošlo je tri godine od tada, gdje me je jednog dana dr. Petzolt pozvao i upitao da li sam zainteresiran za saradnju na jednom naučnom projektu, ustvari istraživanju u kome trebaju učestvovati stručnjaci iz 80  država svijeta, odnosno ovom čiji su rezultati nedavno objavljeni.  

Možete samo zamisliti moje zadovoljstvo u tom trenutku. 

Bilo je to, na neki način priznanje za ono što radim, ali, prije svega, prilika da stičem nova znanja u oblasti koja je bila tema istraživanja. 

Nakon svega zadovoljan sam ne samo rezultatom ovog istraživanja, već i činjenicom da se pored imena velikih svjetskih medicinskih centara, u The Lancet Neurology našlo i ime Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla”.

Doc. dr. Jasmin Zvorničanin rođen je u Tuzli gdje je završio Medicinski fakultet na kome je magistrirao i doktorirao. Specijalizaciju iz oblasti oftamologije završio je na Univerzitetsko-kliničkom centru u Tuzli. 

Prošao je mnoge edukacije, kako “kod svojih učitelja u Tuzli”, kako kaže, tako i u raznim oftamološkim centrima u Evropi, posebno u Njemačkoj, gdje su mu mentori bili poznata svjetska imena iz oblasti oftamologije, posebno hirurgije i makularne hirurgije. 

Cilj mu je, kaže, da Tuzla, odnosno njen  Univerzitetsko-klinički centar postane jedan od prepoznatljivih oftamoloških centara. 

“UKC Tuzla ima generaciju mlađih, veoma educiraninh i stručnih ljekara iz svih medicinskih oblasti. Taj kapital naš grad, naš kanton, naša država trebaju iskoristiti. 

I nadam se da hoće”, kazao je na kraju razgovora za Politicki.ba doc. dr. Jasmin Zvorničanin. 

Previous Srbijanski policajci koji su razotkliri Vučićeve laži pravosnažno slobodni
Next Prvi dron 'made in Bosnia'

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Domovini za rođendan: Tuzlanski učenici osvojili tri zlatne i jednu srebrnu medalju na takmičenja u SAD-u

Učenici Richmond Park Međunarodne srednje škole u Tuzli: Enisa Kalfić, Amina Nišić i Alem Tukić u pratnji profesorice Jasmine Selimović, učestvovali su u finalnom takmičenju World Scholar´s Cup Tournament of

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet Yale: Hana Galijašević osvojila 14 medalja na turniru šampiona iz općeg znanja

Hana Galijašević (18) iz Velike Kladuše, nedavno je na završnom turniru šampiona iz općeg znanja koji je održan u New Havenu na Univerzitetu Yaleu, u kojem je učestvovalo 1.100 takmičara

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mladi iz Bosne i Hercegovine briljirali u finalu Studentske lige UNWTO-a u Madridu

Danas, 15.12.2023. godine, završnica Studentske lige Svjetske turističke organizacije (UNWTO), održana u slikovitom gradu Madridu u Španiji, svjedočila je trijumfu bosanskohercegovačkog duha inovativnosti dok su se dva mlada tima iz