Tabuti s posmrtnim ostacima Srebreničana krenuli iz Visokog ka Potočarima

Tabuti s posmrtnim ostacima Srebreničana krenuli iz Visokog ka Potočarima

Kamion s posmrtnim ostacima 71 identifikovane žrtve masakra u Srebrenici krenuo je iz Visokog ka Sarajevu te Potočarima gdje će žrtve naći konačni smiraj 11. jula u Memorijalnom centru u Potočarima, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovo je dosad najmanje identifikovanih posmrtnih ostataka žrtava masakra u Srebrenici koji se desio u julu 1995. godine.

Beriz Mehmedović iz Konjević polja rekao je kako je predugo čekao da sazna sudbinu svog brata.

“Danas ispraćam brata i bratića, čekali smo predugo. Stvarno je bolno to isčekivanje. Velika je ovo tragedija za sav narod. Brata sam zadnji put vidio 1992. godine. Ja sam otišao za Švicarsku, a bratić i on su ostali tu i tada sam ih zadnji put vidio. Jedan brat mi je bio u Srebrenici, on je prešao, pričali smo 1.000 puta, jednostavno se nisu vidjeli. U tome strahu niko nikoga nije mogao prepoznati, da li su korišteni otrovi kada su ubijani, šta li je? Nisam mogao dvije noći da spavam, ali jedino to što ću moći ukopati brata i bratića, a izgubio sam puno familije. Taj naš kraj je mnogo stradao. Tuga i žalost“, rekao je Mehmedović.

Adila Suljić iz Srebrenice ispratila je dvojicu komšija iz Srebrenice.

“Prošle godine sam ukopala muža, samo jednu kost, a 19 godina nisam znala ništa, pa sam prošle godine ukopala samo tu jednu njegovu kost. Ove godine ispraćam dvojicu komšija, ovaj jedan je bio dijete kad je otišao, a drugi je bio nešto stariji. Došla sam da ih dostojanstveno ispratimo. Teško je danas, a kako je tek mojoj komšinici, kad ispraća svoga Damira”, rekla je Suljić.

Direktor JKP “Gradska groblja” Visoko, Kenan Karavdić rekao je kako će maršuta kretanja kamiona biti ista kao i prošle godine.

“Još od 2003. godine, JKP ‘Gradska groblja’ je uključeno u organizaciju opremanja, transporta i ukopa Srebreničana stradalih u genocidu 1995. godine. Paralelno ovom današnjem događaju u kojem smo organizirali ispraćaj tabuta putem Sarajeva i dalje Potočara, jedna ekipa radi sve vrijeme na iskopu mezara u samim Potočarima. Ove godine je identifikovan 71 stradali Srebreničanin, a među njima je i 5 maloljetnika sa 16 godina. Danas oko 16h očekujemo dolazak kolone u Potočare gdje se organizira doček, a maršuta je identična prošlogodišnjoj, gdje ćemo se zaustaviti u Visokom, Ilijašu, Vogošći, pred Predsjedništvom, spomenika stradaloj djeci Sarajeva, Marakalama i putem Potočara na posljednji smiraj. Ovo je dosad najmanji broj identifikovanih, to govori kako je to težak proces i kako ga je teško privesti kraju”, rekao je Karavdić.

Husejin Ahmetlić, vozač kamiona, rekao je kako je osjećaj težak.

“U kamionu je 71 tabut, idemo iz Visokog za Srebrenicu. Teško se osjećam. Težak je osjećaj. Straha nema, što bude bude, ovo bi svima trebala biti opomena i poruka. Prvi put idem, ovo je dosad najmanje pronađenih tijela, tako da ide samo jedan kamion”, rekao je Ahmetlić.

Amor Mašović, vršilac dužnosti člana kolegija direktora Instituta za nestale osobe rekao je kako je sve teže ući u trag žrtvama zločina.

“Sve je teže i teže pronalaziti nove masovne grobnice i nove žrtve srebreničkog genocida. Sve je teže ući u trag zločinima, a tome je velikim dijelom doprinijelo i negiranje onoga što se desilo u Srebrenici koje dolazi s najvišeg političkog vrha manjeg bh. entiteta, gdje se ne samo negira ono što se desilo u Srebrenici, nego se i obeshrabruju oni koji bi možda htjeli da otkriju informacije o lokacijama grobnica. U ovom času smo otkrili posmrtne ostatke više od 7.100 žrtava genocida, ostaje da se pronađe više od 1.000 žrtava. Ti posmrtni ostaci su otkriveni u više od 80 masovnih grobnica na više od 150 lokaliteta u BiH i susjednoj Srbiji. Prekosutra će biti klanjana dženaza 71 žrtvi iz Srebrenice, od kojih je 7 maloljetnika rođenih 78. i 79. godine, nekolicina staraca rođenih 1923. ili ‘29. Ukupan broj dosad ukupanih žrtava je 6.429. Izvan Potočara, na lokalnim mezarjima u Vlasenici, Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici je 237. Sa ovih 71 žrtvom bit će ukopano preko 6.700 žrtava”, rekao je Mašović.

Amra Babić, načelnica Visokog rekla je kako se danas svjedoči istina i odaje poštovanje.

“Tužni smo, ali i ponosni što danas na ovom mjestu možemo svjedočiti istini, tražiti pravdu i odati poštovanje žrtvama i njihovim porodicama. Za ovu 17. dženazu, predviđen je ukop 71 žrtve. Ukupno s ovom dženazom, bit će ukoipano 6.574 žrtve. Najmlađe osobe za ukop 2017. godine su 16 godišnjaci, a najmlađi je Suljić (Kemala) Damir, rođen 7.10.1979. godine čiji su posmrtni ostaci pronađeni u bratunačkoj masovnoj grobnici Bečeva. Najstarija osoba za ukop je Salihović (Huse) Alija rođen 20.5.1923. godine, ubijen u 72. godini, čiji su posmrtni ostaci pornađeni u masovnim grobnicama. Danas ispraćamo i jednu ženu, Mahmutović (Mahmuta) Džemila rođena 1962. godine“, rekla je Babić.

Kamion s posmrtnim ostacima 71 žrtve genocida u Srebrenici krenuo je iz Visokog uz molitvu, suze i cvijeće, a žrtve je ispratio veliki broj građana Visokog.

Previous Pismo State Departmentu i Evropskom parlamentu: EKSTREMIZMA U BOSNI NEMA, ALI ITEKAKO IMA FAŠIZMA U HRVATSKOJ!
Next Novi patent inovatora iz Srebrenika: Abdulah Smajlović riješio problem koga nisu uspjeli riješiti Amerikanci i Korejanci!

You might also like

ZDRAVLJE

Novalić pohvalio zdravstveni i sigurnosni sistem Federacije BiH

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić uputio je pohvale zdravstvenom sistemu u FBiH povodom činjenice da u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze, te da

OTPOR BOSNE

18. septembar: Dan općine i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

U historiji ovog grada 18. septembar 1992. godine ostaće trajno zabilježen kao datum kada su jedinice 1. 31. i 43. Drinske udarne brigade Armije BiH u blistavoj i herojskoj pobjedi,

NAŠI DANI

Kako je izdajnička ekipa u Srebrenici prevarama dolazila do ličnih dokumenata građana

Nakon puštanja srebrenčke trojke iz SDP-a koja se tereti za izbornu krađu u ovom gradiću u Istočnoj Bosni u kojem se 1995. desio genocid, Avaz donosi detalje istrage koju su proveli istražitelji Državne agencije za istrage i