Tageszeitung: 12.000 migranata u Bihaću, Brisel i Berlin šute

Tageszeitung: 12.000 migranata u Bihaću, Brisel i Berlin šute

Dok cijeli svijet gleda na Lezbos, niko ne pominje situaciju sa migrantima na Balkanskoj ruti. Brisel i Berlin šute, piše berlinski Tageszeitung.

Njemački list Tageszeitung donosi članak Ericha Rathfeldera o situaciji u Bihaću.

“U Unsko-Sanskom kantonu skupilo se 12.000 ljudi, koji hoće u Hrvatsku. Oni tu, uostalom isto kao i na grčkim ostrvima, vegetiraju pod neizrecivo teškim uslovima: nemaju dovoljno hrane i, uprkos korone, jedva da imaju medicinsku njegu.

Prenetrpan kamp Bira u Bihaću zatvoren je 7. septembra. Njegovi stanovnici, pretežno Pakistanci, Afganistanci i Sirijci, trebaju biti premješteni u druge kampove. Mnogi su međutim završili po šumama i okolnim livadama. Domicilno stanovništvo, uostalom kao i ono sa grčkih ostrva, nakon prvobitne spremnosti da pomogne izbjeglicama, sada ne zna kako da izađe na kraj sa ovom situacijom i zauzelo je prema njima neprijateljski stav.

Hrvatska policija usavršila pushbacks-metode

Hrvatska policija je usavršila svoje metode hvatanja migranata i njihovog potiskivanja nazad u Bosnu i Hercegovinu. Brutalno sprovedeno ilegalno vraćanje, koje se naziva Pushbacks, novinari i nevladine organizacije poput Amnesty International stotinu puta su dokumentirali i dokazali.

To međutim ništa nije promijenilo. Brisel i Berlin šute. Međunarodna organizacija za migracije IOM pokušava doduše podići alternativne izbjegličke kampove u Bosni i Hercegovini, poput kampa Lipa udaljenog oko 30 km od Bire, koji može primiti 3.000 ljudi. Ali i ovaj kamp je beznadežno pretrpan izbjeglicama.

Od Grčke preko Sjeverne Makedonije, Srbije i Crne Gore u BiH svaki dan pristižu nove izbjeglice, koji se nadaju da bi se mogle domoći EU. Granica između Srbije i BiH pokazala se poroznom. Najveći dio granice  sa Srbijom i BiH prolazi kroz entitet Republiku Srpsku, u kojem dominiraju Srbi.

“Muslimanski migranti se neće trpiti u Rs”

Vođa Srba u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik ne daje prostora za sumnju kada kaže da se muslimanski migranti neće trpiti u dijelu zemlje u kojem on vlada. Zato se oni autobusima prebacuju na granicu Federacije BiH koju pretežno naseljavaju Bošnjaci i Hrvati. Tako je u augustu došlo do apsurdne situacije: policija iz Bihaća pokušala je da spriječi policiju Rs-a da prisilno uputi migrante na njihovu teritoriju.

Siromašni gradovi Bihać i Velika Kladuša, koji su se tek oporavili od rata 90-tih, moraju sada da rješavaju probleme migracije. A uskoro, kako upozorava šef IOM-a u BiH Peter van der Auweraert, dolazi zima”, piše list Tageszeitung.

(DW/MiruhBosne)

Previous Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine razgovarala sa ministricom pravde R. Austrije
Next Političarka uzdrmala Sabor: Franjo Tuđman je sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu

You might also like

NAŠI DANI

Aktivnosti na izradi projektne dokumentacije brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – RH

Izrada idejnog projekta brze ceste Bihać – Cazin – Velika Kladuša – RH bila je glavni povod jučer održanog sastanka izmedju direktora JP Autoceste FBiH, g-dina Elmedina Volodera, i njegovih saradnika

NAŠI DANI

Foreign Affairs: Bosna i Hercegovina na meti Rusije

Planovi i utjecaj Rusije na Balkan česta je tema zapadnih medija, pa tako ugledni magazin Foreign Affairs piše o utjecaju Moskve na, kako navode, buran proces integriranja zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju i NATO,

NAŠI DANI

Sarajlić nakon oslobađajuće presude: Neko me je očito želio arhivirati zarad možda onoga što se danas dešava u društvu

 Nakon izricanja prvostepene oslobađajuće presude u Općinskom sudu u Sarajevu Asim Sarajlić obratio se medijima kazavši “neka visi Pedro”, ptrenosi NAP. “Visio je Asim Sarajlić proteklih par godina. Da li