Tako je govorio Dodik: RS je “republika šumska”, bolje je biti entitet u Bosni, nego provincija u Srbiji

Tako je govorio Dodik: RS je “republika šumska”, bolje je biti entitet u Bosni, nego provincija u Srbiji

Malo je u svijetu političara koji su doživjeli takav politički obrat kakav bilježi politička karijera aktuelnog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Ono što je i u Bosni i Hercegovini zaboravljeno, a pogotovo na Balkanu, jeste da je Milorad Dodik u posljednjih dvadesetak godina prešao put od “američkog igrača”, političara “spremnog na kompromise po svaku cijenu” i lijepog lica srpske politike uopće, do ultranacionaliste miloševićevskog tipa.

Tako je Dodik kao predsjednik Vlade entiteta RS u prvom mandatu 1998. godine izjavio da su izborom četničkog vojvode Nikole Poplašena za predsjednika RS “Srbi radili na svoju štetu” i upozorio da će se “zbog jačanja nacionalističkih snaga odnos međunarodne zajednice prema RS biti promijenjen u negativnom smislu”.
 
Dodik je za potički magazin War Report (WR) daleke 1997. godine izjavio da će “dok god su nacionalisti na vlasti u oba bh. entiteta, uvijek biti izvjesna količina konflikta manjeg intenziteta”. Za svoju štićenicu, osuđenicu za ratne zločine Biljanu Plavšić tada je govorio da još nije “potpuno uvjeren da je njena transformacija u umjerenog nacionalistu konačna”.
 
A na pitanje kako vidi odnose RS i tadašnje SR Jugoslavije, odnosno Srbije istakao je:
 
“Dejtonski sporazum dozvoljava uspostavljanje posebnih veza između to dvoje. Međutim, to je jedno neugodno pitanje. RS ne smije ugrožavati interese FBiH. U međuvremenu, RS ne želi zavisiti od SRJ niti biti njen slijepo poslušni partner. Tek kada dogovorimo stvari sa Bosnom i Hercegovinom, možemo ići sa razgovorima sa SRJ”.
 
Zanimljivo se prisjetiti da je on za beogradski NIN tih godina izjavljivao da lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju treba “trajno zabraniti da dolazi u RS” i dodao da bi RS bilo “bolje pod američkom okupacijom, nego sa Šešeljem”.
 
 
Dodik je 1999. izjavio da je došlo vrijeme da Slobodan Milošević odgovara za pogrešnu politiku koju je provodio deset godina, a koja je dovela Srbe u katastrofalnu situaciju.
 
“Nije tačno da su međunarodna zajednica i svijet protiv Srba, ali Srbi su morali da shvate preko svojih predstavnika kuda svijet ide i da se priključe tim tokovima, a ne da se suprotstavljaju”, govorio je tada Dodik.
 
Gotovo je nevjerovatno da je Milorad Dodik od 1997. do 2000. godine gotovo u svakom medijskom istupu naglašavao da “Republika srpska nije država”, da je “bolje biti entitet u Bosni i Hercegovini, nego provincija u Srbiji”, da su “krivci za dešavanja u Bosni i Hercegovini nacionalističke stranke”, da “Radovan Karadžić mora odgovarati”…
 
Sarajevski novinari sjećaju se da je Dodik u razgovorima s njima gotovo izbjegavao izraz Republika Srpska i taj bh. entitet nazivao “republika šumska”.
 
Dodik je tako u intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz” 20. januara 1997. godine istakao kako potreban “realan pritisak na vlasti RS da uđu u procese izgradnje zajedničkih institucija Bosne i Hercegovine i provođenje Dejtonskog sporazuma u cjelini”.  
 
Nadalje, lider SNSD-a je naveo da je, što se tiče Radovana Karadžića i svih koji su optuženih za ratne zločine, “to stvar koja je za nas već završena i koja samo treba da se sprovede”.
 
“Svako ko je učestvovao u ovdašnjim dešavanjima mora biti podvrgnut određenoj proceduri preispitivanja vlastite uloge. Desilo se ogromno stradanje i ono zahtjeva takvo šta”,i stakao je tada Dodik, iako je ove godine spektakularno proslavio osnutak Karadžićeve RS.
 
U jednom intervjuu kojeg je sarajevski medijima dao u novembru 1999. godine
konstatirao da je “RS u potpunosti otrgnuta od Miloševićevog režima i da u njoj sve više prevladava svijest da je bolje biti entitet u Bosni i Hercegovini, nego provincija u Srbiji”.
 
“To je moje duboko mišljenje koje, vjerujem, dijeli veliki broj stanovnika RS. Srpski narod u Bosni i Hercegovini konstruiranoj u Dejtonu ima više šanse za svoj potpuni razvoj nego ako bi bio dio Srbije, a što žele neki nacionalisti”.
 
– Analitičari procjenjuju da je pragmatični Dodik nakon dolaska na vlast 2006. godine osjetio slabljenje utjecaja međunarodne zajednice te da je iz tog razloga preuzeo od Srpske demokratske stranke (SDS) nacionalistički kurs koji mu je donio višestruke pobjede na izborima. Da li će taj kurs donijeti posljedice slične u slučaju Miloševića i Karadžića, zavisti će, između ostalog, i od poteza međunarodne zajednice koja ga je dovela na vlast, pisao je novinar F. Vele prije desetak godina.

Dodikova retorika iz godine u godinu se zaoštrava…

Ovih dana Dodik traži da šume budu vlasništvo entiteta. Uzimajući u obzir njegove ranije izjave… ko zna, možda ima namjeru promijeniti i naziv manjeg bh. entiteta u skladu s ranijim stavovima.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Adnan Mujanović sedmi ljekar u Evropi koji specijalizira interventnu neuroradiologiju
Next Tragediju u Brčkom izazvao ugljenmonoksid, jedno dijete još u teškom stanju

You might also like

RIJEČ

Šušnica: Dodik neće sam stati, on se mora zaustaviti

 Ono što je „ruski svet“ i Crkva Rusije za Putina, to je „srpski svet“ i Crkva Srbije za Vučića! kaže u razgovoru za Preporod Srđan Šušnica, koji je prije dvije godine bio

RIJEČ

Ruski veto je geto

Ruskim vetom su Srbija, bosanskohercegovački entitet RS i srpski narod u cjelini udaljeni od istine. Piše: Ensar Eminović Ulažući veto na rezoluciju o Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a, Rusija je

RIJEČ

Bosanska kompanija AS Holding na putu uspjeha: Imaju 4.500 zaposlenih i prihode veće od 300 miliona maraka

  Rusmir Hrvić je na čelu AS Holdinga, najveće bosanskohercegovačke prehrambene industrije koja upošljava oko 4.500 radnika. U novogodišnjem intervjuu za agenciju Patria  govori o poslovnom uspjehu tog giganta, značaju prelaska na korporativno