Tatarevići imaju prvi Api-Inhal centar u Srednjoj Bosni, a uslugu inhalacije ne naplaćuju

Tatarevići imaju prvi Api-Inhal centar u Srednjoj Bosni, a uslugu inhalacije ne naplaćuju

Suada i Ensad Tatarević iz Bareva kod Jajca se već 20 godina bave pčelarstvom. Prvi u Srednjoj Bosni su počeli sa proizvodnjom matične mliječi, a prvi na ovom prostoru su otvorili Api- Inhal centar. Da stvar bude bolja, Tatarevići ne naplaćuju tretman u centru.

Svaki početak je težak i neizvjestan, a to će potvrditi i Suada Tatarević iz naselja Barevo, u blizini Jajca. Ona je zajedno sa suprugom Ensadom, prije nešto više od 20 godina ušla u avanturu zvanu pčelarstvo. Dvoje male djece i život na selu su ih okretali poljoprivredi, a s obzirom da nisu imali svoje zemlje koju bi obrađivali, odlučili su se za pčelarstvo. Počeli su sa dvije košnice, a sad imaju preko 130 društava.

Krenuli su od samog početka, a proizvode proširivali po potrebi i onome što nauče u hodu. Sin je imao zdravstvenih problema, pa kako su čuli da je matična mliječ odlična za imunitet, prvi na području Srednje Bosne su pokušali i da je proizvedu. I uspjeli su u tome, pa su prošle godine dobili i nagradu “Zlatna trešnja” za kvalitet matične mliječi i meda.

U pčelarstvo smo krenuli bez prethodnog znanja i sredstava. U hodu smo učili i snalazili se. Svaki naš proizvod je vukao drugi i rezultat je našeg mukotrpnog rada, učenja i griješenja. Na greškama smo učili kako biti bolji, i zadovoljni smo rezultatima koje smo postigli“, kaže Suada.

U svom asortimanu imaju razne vrste meda, krema, mehlema i balzama na bazi meda, propolis, polen, matičnu mliječ i pčelinji eliksir, koji u sebi sadrži sve vrste pčelinjih proizvoda, a odličan je za popravljanje opšteg stanja organizma.

S obzirom da rade matičnu mliječ, većina košnica je stacionirana u Barevu, dok jedan dio voze na pašu bagrema, šume i livade.

S obzirom da obilaze nekoliko sajmova u toku godine, a svake srijede su na gradskoj pijaci u Jajcu, svoj asortiman su proširili i na domaće džemove, sokove i salate. Njihovi proizvodi se mogu poručiti i preko Facebook stranice “Pčelarstvo Tatarević”.

Od prošle godine smo pokrenuli i “Api-Inhal centar”. Imamo jednu kućicu u koju je smješteno pet košnica, sa inhalatorima, koje su povezane na košnicu. Na ovaj način možete direktno udisati zrak iz košnice, a ne možete puhati u košnicu. Ovo je prvi ovakav centra na području Srednje Bosne, možda i šire, a do sada smo imali posjete iz cijele Bosne i Hercegovine i inostranstva. Ovaj tretman se preporučuje posebno kod bolesti disajnih organa, a naša vrata su otvorena svima kojima je tretman potreban i ovu uslugu mi ne naplaćujemo“, dodaje Suada.

Najveća podrška Suadi i Ensadu su njihova djeca, koja rado priteknu u pomoć kada god stignu.

Čuvajte pčele, jer nestankom pčela, nestaje biljni, životinjski, pa i naš svijet“, poručuju Tatarevići za kraj.

Izvor: AgroKlub

Previous Islamski kulturni centar u Švedskoj primio prijetnje: “Napustite Švedsku, djeca će vam umrijeti“
Next Za katolike srednjeg Podrinja misa ponoćka u kapeli 'Svete Marije' u Srebrenici

You might also like

TURIZAM

Turisti pohrlili u Mostar i prije očekivanog vremena

  Za razliku od ljeta kada turisti iz raznih krajeva svijeta dolaze i uživaju u znamenitostima grada Mostara, tokom zime sasvim druga priča. Stara gradsksa jezgra ovih dana puna je

BH RAZGLEDNICA

GRAD ZMAJA OD BOSNE: Gradačac iz zraka (VIDEO)

  Kula Husein-kapetana Gradaščevića ili poznata kao “Kula Zmaja od Bosne” glavno je obilježje malog grada na sjeveru Bosne i Hercegovine. Stari bosanski grad Gradačac smješten je na sjeveroistoku BiH,

BH RAZGLEDNICA

Mostarci uživaju u kupanju i skokovima sa Starog mosta (Video)

Roštilj, vožnja biciklom, fijakerom, fudbal samo su neke od aktivnosti kojima su se bavili građani Bosne i Hercegovine koji su danas iskoristili lijepo vrijeme da ga provedu u prirodi. Tako