Tečnost za higijenu usta ubija koronavirus za 30 sekundi

Tečnost za higijenu usta ubija koronavirus za 30 sekundi

Proizvod koji mnogi koriste za higijenu usta i zuba mogao bi da postane dio svakodnevice i onih koji to nisu radili do sada jer su laboratorijski testovi pokazali da može da ubije koronavirus za samo 30 sekundi.

Slijede klinička ispitivanja kako bi se utvrdilo da li je rastvor efikasan za smanjenje količine virusa i kod zaraženih ljudi i kako bi se koristio.

Prvi rezultati studije Univerziteta Cardiff, javnog istraživačkog univerziteta u Walesu,koja još nije dobila potvrdu iz naučnih krugova, pokazali su da rastvori za ispiranje usta sa najmanje 0,07 posto cetilpiridin-klorida mogu da se izbore sa koronavirusom, piše Indipendent.

Naučnici su sproveli testove u univerzitetskoj laboratoriji podražavajući uvjete u ždrijelu u nosnoj duplji.

Rad koji je nazvan „Virucidna efikasnost komponenti rastvora za ispiranje usta protiv SARS-CoV-2 in vitro“ treba da prouči struka i da svoj sud, što je dio procedure priznavanja ovakvih radova.

Rezultati do kojih su došli stručnjaci Univerziteta Cardiff još jedna su potvrda da tečnosti s cetilpiridin-kloridom mogu da budu naši saveznici u borbi s koronavirusom, pišu mediji.

Naime, u drugoj studiji objavljenoj prošle sedmice znanstvenici navode da su takvi rastvori efikasni u smanjivanju količine virusa.   

Sljedeći korak stručnjaka Univerziteta Cardiff je klinička provjera koliko je efikasan rastvor za ispiranje usta u smanjivanju količine virusa u pljuvački pacijenata zaraženih koronavirusom. Rezultati se očekuju početkom 2021. godine jer je ispitivanje u toku.

Izvor: Agencije

Previous Jablanica: Posađeno 500 crnog bora i 125 sadnica smrče
Next Vježba bosanske i američke vojske na poligonima Glamoča i Manjače

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Predsjedništvo BiH pokrovitelj prvog regionalnog virtuelnog Sajma inovacija

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine bit će pokrovitelj prvog regionalnog virtuelnog Sajma inovacija i poduzetništva „Sarajevo 2020“, najavljenog za 23. i 24. novembar. Pokroviteljstvo je oficijelno potvrđeno na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva

NAUKA I TEHNOLOGIJA

GRAS for EKO future: Proizvodnjom energije putem solarnih panela spasiti preduzeće GRAS

Belmin Selimbegović, dvadesetdvogodišnji inžinjer automatike i elektronike, član Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine, vlasnik jednog patenta i više inovacija ponudio je danas rješenje koje bi omogućilo preduzeću GRAS proizvodnju električne

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu studenti iz 45 država

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS), koji je u vlasništvu Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF), već godinama pruža kvalitetno obrazovanje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Rektor Internacionalnog univerziteta u