Teočak: Obilježena 30. godišnjica pogibije narodnog heroja Hajrudina Mešića

Teočak: Obilježena 30. godišnjica pogibije narodnog heroja Hajrudina Mešića

Nizom manifestacija u Teočaku je obilježena 30. godišnjica pogibije Hajrudina Mešića – Kapetana Hajre, a danas su članovi njegove porodice, saborci i prijatelji položili cvijeće i proučili Fatihu na mjestu gdje je 30. oktobra 1992. godine zauvijek prestalo kucati srce jednog od najvećih bosanskohercegovačkih sinova, javlja AA.

Tog 30. oktobra 1992. godine Kapetan Hajro je sa svojim saborcima krenuo u deblokadu Kamenice kod Zvornika, a potom i Srebrenice. Na tom putu, u eksploziji granate u mjestu Nezuk poginuo je, a akcija boraca Armije RBiH je okončana. Nikada više u agresiji na Bosnu i Hercegovinu jedinice Armije RBiH na tom području nisu bile tako blizu spajanja kao tih oktobarskih dana 1992. godine.

“Trideset godina je prošlo od smrti mog oca. Svih ovih godina njegovi saborci ga nisu zaboravili. Općina Teočak je doprinijela da se njegovo ime ne zaboravi. Trideset godina je puno, nije lako doći na ovo mjesto, a svake godine je teže. Teško je nama, saborcima, ali mi je drago što se ne zaboravlja ime mog oca. Ne samo u Teočaku, Sapni nego i šire u cijeloj BiH”, kazao je sin Zlatko Mešić.

Brigada na čijem je čelu bio, nakon njegove pogibije preimenovana je u 255. brdsku brigadu “Hajrudin Mešić” i proglašena slavnom zbog svog doprinosa u odbrani Bosne i Hercegovine.

Kapetan Hajro dobitnik je priznanja “Zlatni ljiljan” i “Zlatna policijska značka”, a posthumno je unaprijeđen u čin brigadnog generala Armije RBiH i odlikovan Ordenom narodnog heroja oslobodilačkog rata Armije RBiH.

U Teočaku je u subotu uvečer održana akademija posvećena liku i djelu Hajrudina Mešića, a u novoizgrađenoj sportskoj dvorani održan je malonogometni turnir koji je osvojila ekipa iz Čelića. Ranije, tokom sedmice, saborci su obišli i razgovarali s članovima porodice Hajrudina Mešića.

Obilježavanje 30. godišnjice pogibije Hajrudina Mešića završeno je na šehidskom mezarju u Sniježnici i učenjem tehvida u sniježničkoj džamiji. U Sniježnici je počela i izgradnja spomen obilježja – turbeta za Hajru Kapetana, koje je po izgledu jedinstveno za svih devet narodnih heroja oslobodilačkog rata Armije RBiH.

Iza brigadnog generala Hajrudina Mešića ostali su supruga Radenka, sin Zlatko i kćerka Lejla.

Previous Od početka 2022. zabilježeno više od 70.000 posjeta Tunelu spasa
Next Završeno EP do 23 godine: Judo savez BiH najbolji organizator svih evropskih takmičenja u 2022. godini

You might also like

NAŠI DANI

Kako su Kosovari doskočili srbijanskoj vojnoj mašineriji

Obzirom da Srbija posjeduje više od 250 tenkova, Kosovo se odlučilo na efikasnu strategiju pariranja. Trenutno u svom sastavu Kosovske snage sigurnosti imaju prestižne turske borbene bespilotne letjelice Bayraktar TB-2

OTPOR BOSNE

Goražde se sjeća komandanta Zaima Imamovića

U organizaciji Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca, danas je prigodnim programom na Zaimovom dolu obilježena godišnjica formiranja Prvog bataljona 1. Drinske brigade Armije RBiH, kao

NAŠI DANI

Nešto pozitivno iz Rusije: Potpisan sporazum o naplati klirinškog duga

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra financija Ruske Federacije Sergej Storchak potpisali su danas u Moskvi Sporazum o reguliranju