Teofil Pančić: Ko poriče genocid u Srebrenici, neka pita Mladića

Teofil Pančić: Ko poriče genocid u Srebrenici, neka pita Mladića

Novinski pisac Teofil Pančić izjavio je danas da svi oni koji negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid 1995. godine o tome treba da pitaju ratnog zločinca Ratka Mladića, koji je još 1992. godine govorio o tome.

Pančić je podsjetio na Mladićeve riječi, koji je na sjednici samoproglašene Skupštine srpskog naroda Bosne i Hercegovine 1992. upozorio političko rukovodstvo da to što izgovaraju i planiraju da urade – predstavlja genocid.

„Zbog toga svi oni koji danas negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid, neka pitaju samog Mladića da li jeste ili nije“, rekao je Pančić na seminaru za mlade novinare u Novom Sadu.

Prema njegovim riječima, Srebrenica je bila završni čin jedne ratne politike etničkog čišćenja, a ocjena rata u Bosni i Hercegovini bila bi ista i da nije organizovan genocid u Srebrenici.

„Uprkos zvaničnoj politici da nije strana učesnica u ratovima, Srbija je od prvog do posljednjeg dana bila involvirana u ratove. Da nije tako, ne bi Milošević bio pregovarač u Dejtonu. Jer, znate, ne ugovara mir onaj ko nije učestvovao u ratu, već onaj koji je učestvovao“, kazao je Pančić.

Prema njegovim riječima, svako ko je htio da se informiše o genocidu u Srebrenici još 1995. godine, imao je načina i utoliko je veća odgovornost onih koji kažu da nisu znali.

Dodao je da, međutim, treba razlikovati pojmove krivice i odgovornosti.

„Srpsko društvo jeste odgovorno za činjenicu da je u kontinuitetu glasalo za one koji će dovesti do ratova i stradanja i čak nastavili da glasaju. Ali, to nije isto što i krivična odgovornost. Krivica i odgovornost nisu isti pojmovi“, kazao je Pančić.

Seminar je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava u Srbiji i Forumom ZFD iz Beograda, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Njemačke.

(Autonomija/MiruhBosne)

Previous Knjiga “Bosanski ratni plakati” izlazi krajem maja u SAD - dvojezično, englesko/bosansko izdanje
Next Obilježena 30. godišnjica od formiranja Odreda policije za specijalne namjene "Lasta"

You might also like

NAŠI DANI

Plenković odao počast žrtvama opsade Sarajeva

– Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, koji danas boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, u Sarajevu je položio vijenac na spomen-obilježje na mostu “Suade i Olge”. Na ovaj način,

NAŠI DANI

Centar upravljanja krizom u CG i Bosni i Hercegovini je A. Vučić

Redovna sesija Kruga 99 održana je u nedjelju u Sarajevu, a tema je bila goruća kriza u Bosni i Hercegovini, prenose agencije. U izjavi Kruga 99 o temi “Iz političke

NAŠI DANI

Svečana zakletva XXII klase vojnika OS BiH

U Centru za osnovnu obuku u Pazariću, nakon uspješno završene osnovne vojničke obuke koja je trajala 12 sedmica, 204 kandidata su položila zakletvu i pristupili u profesionalnu vojnu službu Oružanih