Teofil Pančić: Ko poriče genocid u Srebrenici, neka pita Mladića

Teofil Pančić: Ko poriče genocid u Srebrenici, neka pita Mladića

Novinski pisac Teofil Pančić izjavio je danas da svi oni koji negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid 1995. godine o tome treba da pitaju ratnog zločinca Ratka Mladića, koji je još 1992. godine govorio o tome.

Pančić je podsjetio na Mladićeve riječi, koji je na sjednici samoproglašene Skupštine srpskog naroda Bosne i Hercegovine 1992. upozorio političko rukovodstvo da to što izgovaraju i planiraju da urade – predstavlja genocid.

„Zbog toga svi oni koji danas negiraju da je u Srebrenici počinjen genocid, neka pitaju samog Mladića da li jeste ili nije“, rekao je Pančić na seminaru za mlade novinare u Novom Sadu.

Prema njegovim riječima, Srebrenica je bila završni čin jedne ratne politike etničkog čišćenja, a ocjena rata u Bosni i Hercegovini bila bi ista i da nije organizovan genocid u Srebrenici.

„Uprkos zvaničnoj politici da nije strana učesnica u ratovima, Srbija je od prvog do posljednjeg dana bila involvirana u ratove. Da nije tako, ne bi Milošević bio pregovarač u Dejtonu. Jer, znate, ne ugovara mir onaj ko nije učestvovao u ratu, već onaj koji je učestvovao“, kazao je Pančić.

Prema njegovim riječima, svako ko je htio da se informiše o genocidu u Srebrenici još 1995. godine, imao je načina i utoliko je veća odgovornost onih koji kažu da nisu znali.

Dodao je da, međutim, treba razlikovati pojmove krivice i odgovornosti.

„Srpsko društvo jeste odgovorno za činjenicu da je u kontinuitetu glasalo za one koji će dovesti do ratova i stradanja i čak nastavili da glasaju. Ali, to nije isto što i krivična odgovornost. Krivica i odgovornost nisu isti pojmovi“, kazao je Pančić.

Seminar je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava u Srbiji i Forumom ZFD iz Beograda, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Njemačke.

(Autonomija/MiruhBosne)

Previous Knjiga “Bosanski ratni plakati” izlazi krajem maja u SAD - dvojezično, englesko/bosansko izdanje
Next Obilježena 30. godišnjica od formiranja Odreda policije za specijalne namjene "Lasta"

You might also like

NAŠI DANI

U RH prijetili Bošnjakinji uz pokazivanje noža, veličali i srebrenički genocid

Dvojica Hvarana završili su na 14 dana u zatvoru na Bilicama nakon jučerašnjeg incidenta na Trgu svetog Stjepana u Hvaru. Vidno pijani radili su probleme ljudima i policiji koja ih

NAŠI DANI

Obilježena 15. godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica

  Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem počasti žrtvama genocida, danas je obilježena 15. godišnjica od zvaničnog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, spomen obilježja i mezarje za žrtve genocida

NAŠI DANI

Sablasna tišina u Brčkom: Danas dženaza i ukop tragično stradalih

U Brčko distriktu Bosne i Hercegovine zastave na polja koplja, sablasna tišina. Dan žalosti zbog smrti sedam osoba u požaru proteklog vikenda proglašen je i u Federaciji BiH. Dženaza i