Tešanjski bazeni dodatno ‘ušminkani’ za ljetnu sezonu

Tešanjski bazeni dodatno ‘ušminkani’ za ljetnu sezonu

Bazeni na najpopularnijem tešanjskom izletištu Kiseljaku spremno su dočekali novi talas vrućina koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu te su još prije dva dana otvorili svoje kapije kupačima sa tog područja – potvrdio je Feni direktor Javne ustanove Sportsko-rekreacioni centar Tešanj Nusret Ogrić.

Tešanjski bazeni na ovom popularnom izletištu, smještenom u gustoj šumi podno Crnog vrha i lokalitetu gdje izvire popularna mineralna voda „Oaza“, prije četiri godine potpuno su adaptirani, a novu su sezonu dočekali dodatno „ušminkani“, ali i s novim cjenovnikom.

Osim 25-metarskog, kompleks bazena na Kiseljaku sadrži i bazen za malu djecu, a uz bazene je smješten i Dom izviđača odreda “Crni vrh” te tereni za sport.

– Ovo je i najraniji početak sezone kupanja na našim bazenima, ali smo uspjeli sve pripremiti za prijem kupača. Oko bazena smo postavili novu vrstu specijalne podloge, švedskog proizvođača Bergo, koja se uklapa jedna u drugu te pruža zaista lijep izgled. Proširili smo i platoa oko bazena, koji je potpuno prekriven betonskim kockama. Sve će to dodatno doprinijeti čistoći naših bazena, a što nam je najvažniji cilj, u kojem istrajavamo i uspijevamo. To nam potvrđuju i reakcije kupača, kojih je sve više i iz drugi gradova, a koje su jako pozitivne – kaže Ogrić, koji napominje kako svako jutro, prije otvaranja u 10 sati, po dva sata „usisavaju“ bazene, koji rade do 19 sati.

Još prošle godine priključeni su i na javni vodovod te više bazene ne pune cisternama, a prošle su godine betonskim kockama prekriili i prostor ljetne bašte. Drvena kućica za usluge brze hrane, na početku ove sezone, zamijenjena je novom, sada montažnom kućicom pa su poboljšane i te usluge.

Zbog stalnih ulaganja, ali i poskupljenja, cjenovnik koji je važio protekle tri godine- cjelodnevna ulaznica po cijeni od 2 KM za djecu do 18 godina te 4 KM za odrasle, uvećana je na 3 KM za djecu te 6 KM za odrasle. Korištenje kompleta od dvije ležaljke i suncobrana plaća se dodatno te košta 10 KM.

– Kada smo predlagali novi cjenovnik, ravnali smo se prema našem okruženju te smo zaključili da smo i s novim cijenama najpovoljniji. Ove smo godine uveli i sezonske karte, koje za djecu koštaju 60, a za odrasle 120 KM. Sezonsku smo kartu, tako, bazirali na 20 dana kupanja. Naša sezona traje do kraja augusta, ali, ako to vremenske prilike dozvoljavaju, radimo i tokom septembra. Prošle smo godine imali tri-četiri radna dana i tokom septembra – dodaje Ogrić.

Besplatna škola plivanja za djecu bit će organizirana i ove godine, kao i prošle godine započeta Škola plivanja za odrasle, a koja je, također, besplatna.

– Školu plivanja za odrasle organiziramo nakon zatvaranja bazena, nakon 19 sati, a ove godine planiramo razdvojiti na mušku i žensku grupu. Školu plivanja za djecu organiziramo u jutarnjim satima, od 9 sati te traje 1,5 sat.

– Kroz školu plivanja protekle tri godine prošlo je oko 300 djece, prošle godine 94, a imali smo i djece iz Maglaja. Naravno da nismo pravili problem nego smo i njih prihvatili – kaže Ogrić, koji napominje kako je ostvarenje javnog interesa primarna zadaća, a ne zarada.

Prošle su godine, za cijelu sezonu, imali oko 7.500 kupača – najviše oko 600 dnevno za vrijeme velikog toplotnog vala, ali ove godine se nadaju kako će biti premašeni dosadašnji rekordi.

Previous Univerzitet u Sarajevu promovirao 42 doktora nauka
Next Smajić: Građani koji vole svoju zemlju dostojanstveno odolijevaju napadima na suverenitet i integritet države, ali ih boli što im dostojanstvo gaze oni koji ih trebaju štititi 

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Poniji, atrakcija u bosanskogradiškom selu Elezagići

Boro Klincov (57), iz gradiškog sela Elezagići prije tri godine počeo je da uzgaja šetlandske ponije, a njegovo imanje česta je stanica prolaznicima, naročito kada na pašnjak izvede svih 11

BH RAZGLEDNICA

Orašac kod Bihaća malo mjesto puno izvora i potoka s pitkom vodom

U naselju Orašac koje se nalazi u sastavu Ljutočke doline, područja koje geografski pripada općini Bihać i broji nekoliko naselja i zaseoka, nalazi se čak 14 izvora pitke vode. Među

TURIZAM

Turisti iz cijelog svijeta na raftingu na Neretvi

Rafting na Neretvi atraktivan je kako domaćim tako i turistima iz cijelog svijeta te se u ljetnim mjesecima svakodnevno niz Neretvu spusti više desetaka čamaca. – Gosti dolaze iz svih