Tihomir na svom ranču u Trebižatu oživio duh Divljeg zapada

Tihomir na svom ranču u Trebižatu oživio duh Divljeg zapada

Bijeg od užurbane svakodnevnice i suživot s prirodom životni je moto Tihomira Sušca iz Čapljine, koji je na svome imanju u mjestu Trebižat izgradio jedinstveni indijansko-kaubojski “Gaucho ranch” i time u srcu Hercegovine oživio duh američkog Divljeg zapada.

Na svome imanju Čapljinac Tihomir Sušac živi svoj dječački san. U mjestu Trebižat, uz istoimenu rijeku uz koju je odrastao, izgradio je imanje po uzoru na američki Divlji zapad. Veliki zaljubljenik u western romane sanjao je da jednoga dana napravi repliku kaubojske kolibe i indijanskog šatora.

– Nekako sam se poistovijetio s tim romanima, usput su išli i western filmovi, sve sam to gledao i oduvijek me privlačio taj život westerna na američkom Divljem zapadu – priča on.

Nakon radnog dana ovdje pronalazi svoj duševni mir. Hrana iz domaćeg uzgoja na popisu mu je prioriteta, a veliki je ljubitelj i životinja, koje su također dio ove zanimljive priče.

– Povrće, sve što sadim, prirodno je, ekološki, što bi rekli. Imam i neke životinje, magarca Ponchu, kobilu Saru, pasa El Tora, mačku Conchitu – navodi Tihomir.

Većinu izloženih eksponata sam izrađuje od prirodnih materijala, a ima i originalnih primjeraka, poput sačmarice stare više od 150 godina.

– Ona tu služi kao rekvizit, ne puca. Neke dobijem, većinu pravim sam, pravim indijanski luk, indijansku strijelu, tomahalk, koplje – kaže on.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je rosanda-3.jpg

Ovaj Gaucho ranč odiše prošlošću i idealno je mjesto za ljubitelje stripova, s kojima se već povezao i najavio moguću suradnju i mjesto susreta.

– Planiramo dovesti ovdje neke od renomiranih crtača pa da im pokažemo šta mi imamo. Ljudi kažu da postoji raj na nebu, ali ja mislim da je kod Tihe ovdje raj na zemlji – ističe vlasnik striparnice Goran Vukoja.

Cilj mu nije napraviti turističku atrakciju ili odredište već pokazati kako se može živjeti u skladu s prirodom, a kad s tim povežete hobi i ljubav iz djetinjstva onda je to, kaže nam, pun pogodak.

Izvor: federalna.ba

Previous Anketa "New York Timesa" o kandidatima za Oscar: "Quo Vadis, Aida?" ubjedljivo vodi
Next Ramazanska akcija: Somuni stižu na vrata postača u Hercegovini

You might also like

ŽIVOT

Bosanke koje čuvaju VIP delegacije: Osiguravale Erdogana, Merkel, papu..

Žene u Jedinici za neposredno osiguranje stranih delegacija pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine rade rame uz rame sa muškim kolegama. Nema razlike kada je u pitanju

TURIZAM

U Sarajevu u prvoj polovini ove godine više turista za 15 posto

U Kantonu Sarajevo za prvih šest mjeseci ove godine broj turista je porastao za 15 posto u odnosu na isti period prošle godine. Direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur

BH RAZGLEDNICA

U Kalesiji obilježen Dan državnosti, načelnik pozvao sve političare na jedinstvo

Općinski načelnik Sead Džafić sa saradnicima, predstavnici Općinskog vijeća, članovi i predstavnici boračkih udruženja i organizacija te predstavnici političkog i vjerskog života danas su polaganjem cvijeća i učenjem fatihe poginulim