TMD Group: Gigant iz Gradačca koji sarađuje s vodećim brendovima auto-industrije i godišnje prihoduje preko 100 miliona maraka

TMD Group: Gigant iz Gradačca koji sarađuje s vodećim brendovima auto-industrije i godišnje prihoduje preko 100 miliona maraka

Lider u proizvodnji djelova za najveće svjetske kompanije u automobilskoj industriji, TMD Group iz Gradačca, uprkos globalnoj krizi zbog pandemije COVID-19, očekuje isti nivo prihoda kao u 2019. i planira akviziciju novih kupaca u EU.

Prema riječima Adema Hanića, generalnog direktora TMD Group iz Gradačca u ovom momentu nastoje da iskoriste priliku restruktuiranja globalnih lanaca dostave i preuzmu dodatna tržišta, koja su prije krize izazvane pandemijom COVID-19 pokrivali dobavljači iz Azije.

„U oktobru 2020 očekujemo potvrdu pozitivnih trendova, na bazi kojih će se investicioni ciklus ponovo pokrenuti, a koji se odnosi na nove proizvode i kupce. Kontinuirano radimo na pripremi širenja postojećih kapaciteta s obzirom da će doći do preseljenja lanaca dostave iz Kine i Indije, to jeste, nakon prestanka pandemije COVID-19 u Evropi će doći do povećane tražnje“, kaže direktor TMD Group.

Iako je TMD Group započela značajne investicije u 2019, one su trenutno zaustavljene, osim investicija u Hrvatskoj.

„Investiranje u Hrvatskoj predstavlja značajan iskorak za nas u smislu širenja poslovnih aktivnosti, jer ćemo na ovaj način imati i proizvodnju u EU. Iako smo zaustavili investicije u Bosni i Hercegovini i usporili investicije u Hrvatskoj, bitno je istaći da kontinuirano pripremamo investicije u opremu za nove razvojne projekte“, istaknuo je Hanić.

Na početku krize izazvane pandemijom COVID-19, TMD Group je prepoznala potrebu za razvijanjem ventilatora domaće proizvodnje i trenutno se finalizira slanje prototipa na testiranje od licencirane laboratorije u Velikoj Britaniji.

Osim tradiconalnih industrijskih rješenja, TMD Group je investirala u resurse kako bi bila spremna da učestvuje u lancima dostave i za novu generaciju električnih vozila, što je rezultiralo saradnjom sa Mitsubishijem i proizvodnjom dijelova za električni motor“, naglašava Hanić.

TMD Group je od osnivanja 2004. godine kontinuirano širio mrežu klijenata i uspostavio blisku saradnju sa vodećim svjetskim kupcima koji predstavljaju OEM kao što su: Schaeffler, SKF, NTN/SNR, Bentler, Hoeribeger, Ducatti, BSP, Mahle Elektrika, Van Leeuwen Pipe and Tube Group i drugi.

Na dobrom smo putu da potpišemo ugovor sa Magnom, i preko naših partnera isporučujemo proizvode za prvu ugradnju za vodeće svjetske brandove: VW, Volvo, Renault, PSA, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Bosch, itd.“, tvrdi Hanić.

TMD Group u svom asortimanu nudi proizvode od metala i rješenja za proizvodnju istih, kroz primjenu raznih naprednih tehnologije kovanja i mašinske obrade.

„Ovi metalni proizvodi imaju različite industrijske primjene i koriste se u prvoj ugradnji ili aftermarket prodaji u teretnom segmentu, odnosno, kamionima, vagonima, putničkim automobilima i industrijskim mašinama“, objašnjava Hanić.

Zbog toga što svoje proizvode primarno izvozi na zahtjevna trzista EU, TMD Group je direktno izložena globalnim kretanjima i trendovima.

„Naša konkurencija nisu firme iz Bosne i Hercegovine i mi se borimo za tržišno učešće sa firmama iz cijelog svijeta. Ključni faktor očuvanja naše liderske pozicije je orijentiranost na potrebe kupaca i isporučivanje proizvoda u zahtjevanoj kvaliteti i kvantitetu. Činjenica da od kupaca kontinuirano dobijamo najviše ocjene i zadržavamo rejting u klasi najboljeg dobavljača, omogućava nam da zadržimo konkurentost, što se odražava na činjenicu da smo i lider u svom segmentu u regiji“, istaknuo je direktor TMD Group.

U TMD Group su i prije pojave pandemije COVID-19, pokrenuli aktivnosti koje se odnose na optimiziranje poslovnih aktivnosti, smanjenje troškova i zaustavljanje pojedinih investicija.

„Pad prihoda od preko 20 posto koji se desio kao rezultat COVID-19, bio je kontrolisan i što je najbitnije, uspjeli smo da održimo ekonomsku stabilnost poslovanja i kontinuiranu proizvodnju. Očekujemo da ćemo u 2020. postići nivo proizvodnje koji smo imali u 2019. kada smo ostvarili prihod od 103 miliona KM, što predstavlja pad od deset posto u odnosu na 2018. i rezultat je negativnih kretanja u globalnoj automobilskoj industriji posljednjih godina“, rekao je Hanić.

(poslovnenovine.ba/MiruhBosne)

Previous Firma iz Bihaća predstavila svoj novi proizvod: Mehanizirani kreveti za bolnice i kućnu njegu
Next Amra je profesorica na čuvenom Univerzitetu “Columbia”: Ponosna odakle sam, kroz svoj rad želim osvjetlati obraz Bosne i Hercegovine

You might also like

Ekonomija/Biznis

Sve više Hrvata kupuje u Bosni i Mađarskoj

Hrvatska se suočava s valom poskupljenja zbog inflacije koja je pogodila cijeli svijet, pišu mediji u susjedstvu. Poskupljenja su i u našoj zemlji, ali.. ima i gore rekli bismo. -Litar

MADE IN BOSNIA-387

ATT iz Gornjeg Vakufa: Sarađuju s Volkswagenom; Nijemci ih proglasili najpoželjnijim dobavljačem u regionu

Kompanija ATT iz Gornjeg Vakufa je jedna od firmi koje pokazuju da Bosna i Hercegovina ima izuzetne potencijale u metalnoj industriji. Zahvaljujući dobrim rezultatima, kvalitetu i učešću na poslovnim konferencijama,

MADE IN BOSNIA-387

Bosna i Hercegovina za pola mjeseca u Rusiju izvezla 300 tona jabuka

  Počela je isporuka jabuka iz Bosne i Hercegovinu u Rusku Federaciju i za 15 dana od kako je izvoz odblokiran već je izvezeno oko 300 tona ovog voća. Ministar