Toplotni val u Hercegovini: Turisti traže osvježenje u Neretvi

Toplotni val u Hercegovini: Turisti traže osvježenje u Neretvi

Toplotni val, drugi u svega mjesec dana pogodio je Bosnu i Hercegovinu. Posebno visoke temperature zraka su na jugu zemlje, gdje bukte požari od Konjica do Čapljine, čijem širenju doprinose enormne vrućine, javlja AA.

Bez obzira na vremenske nepogode, u Mostaru građevinski radnici rade po temperaturama koje na suncu dostižu rekordne vrijednosti, u što smo se uvjerili danas na Španskom trgu.

Gradu na Neretvi u vrelim danima ne nedostaje ni turista. Susreli smo ih u starom dijelu gradu. Neki su zajedno s Mostarcima osvježenje tražili u Neretvi, na platou ispod Starog mosta. Hlad je danas najtraženiji, u što smo se uvjerili kod Koski Mehmed-pašine džamije. Stari termometar u ovom dijelu Mostara danas je malo prije 14 sati pokazivao 39 stepeni Celzijusa.

Meteorolog Zoran Zadro najavljuje blagi pad temperatura već u noći s nedjelje na ponedjeljak, a vrelina bi se u Hercegovinu prema njegovim predviđanjima trebala vratiti sredinom naredne sedmice.

“Glavni uzrok vala vrućine u Bosni i Hercegovini je suptropska zračna masa koja je bila stacionirana na sjeveru Afrike i pokrenula se prema jugoistoku i jugu Evrope. Slične situacije imali smo mnogo puta do sada. Na sreću blago osvježenje stiže s nedjelje na ponedjeljak, i to za nekih tri do pet stepeni Celzijusa, a dojam svježeg vremena pojačavat će sjeverositočni vjetar i bura, što bi se trebalo zadržati do srijede, nakon čega slijedi novi val vrućine”, rekao je Zadro.

Medicinske ustanove u Hercegovini bilježe porast intervencija tokom toplotnog vala. Povišena temperatura, glavobolja i malaksalost najčešći su simptomi s kojim se javljaju građani. Ljekari savjetuju prilagođavanje nastaloj situaciji te strogo poštivanje svih preporuka.

“Važno je konzumirati laganu hranu, uz unos većih količina tečnosti, po mogućnosti da se ne radi o alkoholnim i gaziranim pićima, kako bi se izbjegla dehidracija. Važan je i boravak u prozračenim prostorijama, a još važnije izbjegavati izlaske na otvoreni prostor u periodima kada su visoke temperature, od 10 do 17 sati. Također, preporučujemo i adekvatnu odjeću – nešto laganije od pamuka te nošenje naočara, kapa i šešira. Pacijenti koji imaju hronične probleme moraju se pridržavati redovne terapije”, izjavio je doktor Junuz Ajdinović iz Hitne pomoći Doma zdravlja Mostar.

Previous Mahmutbegović učestvovala u pohodu 'Put spasa Vrbanja 1993.'
Next Komšić i Dunović u Italiji prisustvovali otvaranju spomen obilježja 'Cvijet Srebrenice'

You might also like

BAŠTINA

Nazivi ulica na Baščaršiji podsjećaju na stare esnafe (FOTO)

Ulice u starom dijelu Sarajeva imenom koje nose podsjećaju na period prije nekoliko stotina godina i život u doba Osmanlija. Nazivi ulica, trgova, pojedinih dijelova grada i mahala u Sarajevu

Ekonomija/Biznis

U Travniku se gradi luksuzni hotel

Jednu od najpoznatijih i omiljenih bosanskohercegovačkih turističkih atrakcija, čuvenu travničku Plavu vodu, uskoro će dodatno ukrasiti luksuzi hotel, koji će Travničanima, kao i domaćim i stranim turistima ponuditi, pored standardnih

TURIZAM

Adis Tanović izložbama fotografija i fotomonografijom predstavlja Bosnu i Hercegovinu u Skandinaviji

Autor promocije “BiH u EU” Adis Tanović organizirat će od 6. do 21. marta u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj 15 izložbi fotografija i prezentacija fotomonografije Bosne i Hercegovine. Na izložbi