Toplotni val u Hercegovini: Turisti traže osvježenje u Neretvi

Toplotni val u Hercegovini: Turisti traže osvježenje u Neretvi

Toplotni val, drugi u svega mjesec dana pogodio je Bosnu i Hercegovinu. Posebno visoke temperature zraka su na jugu zemlje, gdje bukte požari od Konjica do Čapljine, čijem širenju doprinose enormne vrućine, javlja AA.

Bez obzira na vremenske nepogode, u Mostaru građevinski radnici rade po temperaturama koje na suncu dostižu rekordne vrijednosti, u što smo se uvjerili danas na Španskom trgu.

Gradu na Neretvi u vrelim danima ne nedostaje ni turista. Susreli smo ih u starom dijelu gradu. Neki su zajedno s Mostarcima osvježenje tražili u Neretvi, na platou ispod Starog mosta. Hlad je danas najtraženiji, u što smo se uvjerili kod Koski Mehmed-pašine džamije. Stari termometar u ovom dijelu Mostara danas je malo prije 14 sati pokazivao 39 stepeni Celzijusa.

Meteorolog Zoran Zadro najavljuje blagi pad temperatura već u noći s nedjelje na ponedjeljak, a vrelina bi se u Hercegovinu prema njegovim predviđanjima trebala vratiti sredinom naredne sedmice.

“Glavni uzrok vala vrućine u Bosni i Hercegovini je suptropska zračna masa koja je bila stacionirana na sjeveru Afrike i pokrenula se prema jugoistoku i jugu Evrope. Slične situacije imali smo mnogo puta do sada. Na sreću blago osvježenje stiže s nedjelje na ponedjeljak, i to za nekih tri do pet stepeni Celzijusa, a dojam svježeg vremena pojačavat će sjeverositočni vjetar i bura, što bi se trebalo zadržati do srijede, nakon čega slijedi novi val vrućine”, rekao je Zadro.

Medicinske ustanove u Hercegovini bilježe porast intervencija tokom toplotnog vala. Povišena temperatura, glavobolja i malaksalost najčešći su simptomi s kojim se javljaju građani. Ljekari savjetuju prilagođavanje nastaloj situaciji te strogo poštivanje svih preporuka.

“Važno je konzumirati laganu hranu, uz unos većih količina tečnosti, po mogućnosti da se ne radi o alkoholnim i gaziranim pićima, kako bi se izbjegla dehidracija. Važan je i boravak u prozračenim prostorijama, a još važnije izbjegavati izlaske na otvoreni prostor u periodima kada su visoke temperature, od 10 do 17 sati. Također, preporučujemo i adekvatnu odjeću – nešto laganije od pamuka te nošenje naočara, kapa i šešira. Pacijenti koji imaju hronične probleme moraju se pridržavati redovne terapije”, izjavio je doktor Junuz Ajdinović iz Hitne pomoći Doma zdravlja Mostar.

Previous Mahmutbegović učestvovala u pohodu 'Put spasa Vrbanja 1993.'
Next Komšić i Dunović u Italiji prisustvovali otvaranju spomen obilježja 'Cvijet Srebrenice'

You might also like

TURIZAM

Letovi za Sarajevo iz zemalja Zaljeva i tokom zime

Gulf Air će 15. decembra 2021. godine ponovo uvesti dva sedmična leta sa Međunarodnog aerodroma Bahrein (Manama) za Sarajevo. Letovi su predviđeni kao redovni čarter i saobraćat će srijedom i

BH RAZGLEDNICA

Zimska tišina u selima iznad rudarske Breze (FOTO)

  Breza, rudarski grad na području Zeničko-dobojskog kantona, sa oko 15.000 stanovnika, poznata u bivšoj Jugoslaviji po rekordu koji je  1949. godine rudar Alijia Sirotanović postavio iskopavši sa svojim komoratima

BH RAZGLEDNICA

Bosna je jedan lijep vrt, a grad Sarajevo je onaj dio vrta gdje uživanje postiže vrhunac

S T A R A B O S N A – OPIS SARAJEVA I BOSNE IZ PERA TURSKOG DUŽNOSNIKA I864. g. (Autor: Prof. Enver Imamović) Turske vlasti su 1864. godine