Torlaković: Inspiraciju pronalazim u bogatoj kulturi i historiji

Torlaković: Inspiraciju pronalazim u bogatoj kulturi i historiji

“Atelje Wonderland’s Secret?“ je prije svega duhovni prostor, koji pored proizvoda koje ručno izrađujem, nudi i ideje koje unosim u svoj rad. Zvanično je nastao prije tri godine iako je to san koji sam imala od svoje petnaeste, kada sam za svoje drugarice izrađivala nakit, torbice i odjeću.

Nakon 20 godina iskustva u ovom poslu, uz podstrek i podršku mojih višegodišnjih mušterija koje su uvijek cijenile moj kreativni rad, odvažila sam se i na ovaj korak – kaže osnivačica i vlasnica ateljea “Wonderland Secret?“ Amra Torlaković, diplomirana pravnica koja je svoje snove odlučila ostvariti u jednom sasvim drugačijem miljeu.

Ako prevedemo naziv, atelje bi se mogao zvati i “Tajna zemlje čudesa”, a Amra Torlaković to i radi – daje mašti na volju stvarajući predmete za svakodnevnu upotrebu, a opet drugačije.

– Kada sam počinjala, izrađivala sam samo torbe i imala sam svega nekoliko proizvoda. No kako se atelje razvijao, tako je i moja mašta bujala i shvatila sam da nije potrebno da se ograničim na samo jednu grupu proizvoda, već da izrađujem ono što želim i volim. Danas, svoju kreativnost i vještinu ispoljavam u nečemu velikom poput oblikovanja kamena ili metala pa sve do nečega ‘jednostavnijeg’, kao što je izrada cekera – kaže Torlaković u razgovoru za Fenu.

Inspiraciju pronalazi i u svojim mušterijama te pojašnjava da dok razgovaraju, magiju svojstvenu njima koristi kao inspiraciju za kreiranje personaliziranih predmeta koji oslikavaju njihovu osobnost.

-Tada predmet prerasta iz svakodnevnog i običnog u neki mali dašak umjetničkog nesvakidašnjeg koji oni nose. Sve što radim je ručni rad što garantuje unikatnost, ali i kvalitet koji se ogleda u mom trudu i vještini – navela je.

Inspiraciju pronalazi i u bogatoj i raznolikog kulturi i historiji. Inspiriše je i moderna umjetnost, trenutno stanje, gdje isprepliće naizgled nespojivo, što tim predmetima daje dodatnu osobnost.

Tu su i kolekcije, koje su svaka priča za sebe.

Kolekcija “Mramorje“ je od granitnog kamena. Sastoji se od torbice u obliku stećka i unisex nakita od kamena i narukvice koja se zove Katarina koja je dobila ime po bosanskoj kraljici. Svi radovi u kolekciji su inspirisani bosanskohercegovačkim srednjevjekovljem.

Kolekcija “BHome“ je kolekcija pokućnica za cijelu porodicu inspirisana bosanskim ćilimom i porodičnim duhom.

Kolekcija “Vile“ je bajkovita kolekcija papa i papučica u srebrnim, zlatnim i bakrenastim bojama sa unikatnim ukrasima.

A kolekcija “Individual“ je u nastanku i sastoji se od torbica, ruksaka, kožnih pojaseva i novčanika. Svi radovi su, ističe Torlaković, unikati.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je FNA_129153.jpg

Kad je riječ o materijalima koje koristi, to su prorodni materijali poput kože, kamena, vune, svile i metala.

-Najviše volim kada mogu da ih nabavim od naših domaćih proizvođača što čini zaista jedan autentičan bh. proizvod – istakla je Torlaković.

Kad je riječ o tome kako posluje u vrijeme koje je obilježeno nepredvidivošću, kaže da se trudi biti fleksibilna a pritom živjeti i stvarati što može ljepše i bolje.

-Imam mali broj mušterija, koje mi se uvijek vraćaju i oni su mi najbolja reklama. To se posebno pokazalo u ovom periodu – rekla je na kraju razgovora za Fenu Amra Torlaković, pravnica koja je zanat oblikovanja predmeta izučila od oca koji je bio modelar obuće te umjesto u svijet advokature otišta u svijet koji rukom oblikuje stvarnost.

Previous Obilježena godišnjica pogibije heroja Hajre Mešića (Video)
Next Sarajevo: Otvoreno CineStar kino s 10 dvorana

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bešlić: Dokazao sam sebi da se u Bosni i Hercegovini mogu napraviti uspješne povratničke priče

U Bosni i Hercegovini, uprkos raznim poteškoćama, moguće je realizirati kompleksne poslovne ideje, a jedan od takvih primjera je kompanija “Su-Ad” d.o.o. Živinice koja je proizvela navalno vatrogasno vozilo. Vlasnik te

DUHOVNOST

480. godišnjica osnivanja Gazi Husrev-begove medrese i GHB biblioteke

Gazi Husrev-begova medresa je najstarija odgojno-obrazovna institucija u Bosni i Hercegovini. Osnovana je 1537. godine kao vakuf (zadužbina) osmanskog namjesnika Gazi Husrev-bega. Zgrada medrese je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine i

MADE IN BOSNIA-387

Stručnjaci sarajevske kompanije STEP proizveli vlastiti uređaj za osiguranje cestovnog prijelaza preko pruge

Stručnjaci sarajevske kompanije STEP proizveli su vlastiti vanjski uređaj za osiguranje cestovnih prijelaza preko pruge. Radi se o posebnom uređaju radnog naziva EHPB 19-03 koji je prošao sva potrebna ispitivanja,