Torlaković: Inspiraciju pronalazim u bogatoj kulturi i historiji

Torlaković: Inspiraciju pronalazim u bogatoj kulturi i historiji

“Atelje Wonderland’s Secret?“ je prije svega duhovni prostor, koji pored proizvoda koje ručno izrađujem, nudi i ideje koje unosim u svoj rad. Zvanično je nastao prije tri godine iako je to san koji sam imala od svoje petnaeste, kada sam za svoje drugarice izrađivala nakit, torbice i odjeću.

Nakon 20 godina iskustva u ovom poslu, uz podstrek i podršku mojih višegodišnjih mušterija koje su uvijek cijenile moj kreativni rad, odvažila sam se i na ovaj korak – kaže osnivačica i vlasnica ateljea “Wonderland Secret?“ Amra Torlaković, diplomirana pravnica koja je svoje snove odlučila ostvariti u jednom sasvim drugačijem miljeu.

Ako prevedemo naziv, atelje bi se mogao zvati i “Tajna zemlje čudesa”, a Amra Torlaković to i radi – daje mašti na volju stvarajući predmete za svakodnevnu upotrebu, a opet drugačije.

– Kada sam počinjala, izrađivala sam samo torbe i imala sam svega nekoliko proizvoda. No kako se atelje razvijao, tako je i moja mašta bujala i shvatila sam da nije potrebno da se ograničim na samo jednu grupu proizvoda, već da izrađujem ono što želim i volim. Danas, svoju kreativnost i vještinu ispoljavam u nečemu velikom poput oblikovanja kamena ili metala pa sve do nečega ‘jednostavnijeg’, kao što je izrada cekera – kaže Torlaković u razgovoru za Fenu.

Inspiraciju pronalazi i u svojim mušterijama te pojašnjava da dok razgovaraju, magiju svojstvenu njima koristi kao inspiraciju za kreiranje personaliziranih predmeta koji oslikavaju njihovu osobnost.

-Tada predmet prerasta iz svakodnevnog i običnog u neki mali dašak umjetničkog nesvakidašnjeg koji oni nose. Sve što radim je ručni rad što garantuje unikatnost, ali i kvalitet koji se ogleda u mom trudu i vještini – navela je.

Inspiraciju pronalazi i u bogatoj i raznolikog kulturi i historiji. Inspiriše je i moderna umjetnost, trenutno stanje, gdje isprepliće naizgled nespojivo, što tim predmetima daje dodatnu osobnost.

Tu su i kolekcije, koje su svaka priča za sebe.

Kolekcija “Mramorje“ je od granitnog kamena. Sastoji se od torbice u obliku stećka i unisex nakita od kamena i narukvice koja se zove Katarina koja je dobila ime po bosanskoj kraljici. Svi radovi u kolekciji su inspirisani bosanskohercegovačkim srednjevjekovljem.

Kolekcija “BHome“ je kolekcija pokućnica za cijelu porodicu inspirisana bosanskim ćilimom i porodičnim duhom.

Kolekcija “Vile“ je bajkovita kolekcija papa i papučica u srebrnim, zlatnim i bakrenastim bojama sa unikatnim ukrasima.

A kolekcija “Individual“ je u nastanku i sastoji se od torbica, ruksaka, kožnih pojaseva i novčanika. Svi radovi su, ističe Torlaković, unikati.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je FNA_129153.jpg

Kad je riječ o materijalima koje koristi, to su prorodni materijali poput kože, kamena, vune, svile i metala.

-Najviše volim kada mogu da ih nabavim od naših domaćih proizvođača što čini zaista jedan autentičan bh. proizvod – istakla je Torlaković.

Kad je riječ o tome kako posluje u vrijeme koje je obilježeno nepredvidivošću, kaže da se trudi biti fleksibilna a pritom živjeti i stvarati što može ljepše i bolje.

-Imam mali broj mušterija, koje mi se uvijek vraćaju i oni su mi najbolja reklama. To se posebno pokazalo u ovom periodu – rekla je na kraju razgovora za Fenu Amra Torlaković, pravnica koja je zanat oblikovanja predmeta izučila od oca koji je bio modelar obuće te umjesto u svijet advokature otišta u svijet koji rukom oblikuje stvarnost.

Previous Obilježena godišnjica pogibije heroja Hajre Mešića (Video)
Next Sarajevo: Otvoreno CineStar kino s 10 dvorana

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Žbanić snima film o Srebrenici

Publika u regionu, ali i cijeloj Evropi, naredne godine će biti u prilici da pogleda film o stradanjima u Srebrenici bh. rediteljice Jasmile Žbanić, koja je s filmom “Grbavica” 2006. osvojila glavnu

KULTURA I UMJETNOST

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1. februara 1888. godine

Zemaljski Muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu je najstarija muzejska institucija u Bosni i Hercegovini, osnovana 1888. godine, za vrijeme Austro-Ugarske vladavine. U početku je muzej bio smješten u neuslovnim

Ekonomija/Biznis

Bosanska namjenska industrija na sajmu u Parizu

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizira nastup bh. kompanija iz oblasti namjenske industrije na sajmu Eurosatory’22, koji se održava u periodu od 13-17.06.2022. u Parizu, Francuska. Sajam Eurosatory predstavlja jedan