Trenutno više od tri hiljade prijavljenih za ‘Marš mira’, očekuje se veliki broj mladih

Trenutno više od tri hiljade prijavljenih za ‘Marš mira’, očekuje se veliki broj mladih

Više od pet hiljada učesnika “Marša mira 2024“, pješačkog pohoda koji se održava u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, očekuje se i ove godine, a trenutno je prijavljeno 3.153 učesnika. Od tog broja, 88 je organiziranih grupa, odnosno 2.483 učesnika i 670 pojedinaca.

Kako je za Fenu kazao predsjednik Podobora za “Marš mira“ Suljo Čakanović, trasa pješačkog pohoda je u potpunosti pripremljena i bezbjedna, a u toku je njeno finalno izviđanje.

– Ovo je 20. godišnjica od prvog Marša mira i glavna poruka je poruka mira s ciljem odavanja počasti nevino ubijenim žrtvama genocida iz jula 1995. godine. Logistička podrška je na visini svog zadatka sa Oružanim snagama BiH, kao i Federalnom upravom Civilne zaštite te Crvenim križom te zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog i Kantona Sarajevo. Marš mira Žepa – Potočari će krenuti 9. jula i svi zajedno 10. jula ćemo ući u mezarje Memorijalnog centra Potočari – kazao je Čakanović.

Ovogodišnji Marš mira, kako je istakao, bit će održan s velikim brojem mladih učesnika.

– Učesnici Marša mira su i srednjoškolci trećeg i četvrtog razreda iz Sarajeva u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS. Na maršu će biti mnogo mladih što nam daje nadu da će oni nastaviti sa aktivnostima Marša mira. Veliki broj naših građana organizuju Marš mira u Evropi i svijetu gdje žive. Imam informaciju da se to dogodilo u Londonu i Parizu, a i mnogim drugim gradovima – kaže Čakanović.

Prema njegovim riječima, moto-maraton, biciklistički maraton i ultra maraton su također spremni za dolazak u Potočare 10. jula.

Kao i prethodnih godina, za učesnike Marša mira biće održani historijski časovi na određenim lokacijama. Ove godine historijski čas će biti održan na dijelu Kamenjačka Bukva.

– Po prvi put doktor Ilijas Pilav će govoriti o upotrebi bojnih otrova i utjecaju na ljude. Dosad smo o tome stidljivo govorili, ali o tome ćemo govoriti na naučnoj osnovi. U kampu Liplje će biti prikazan film ‘Drinjača – Kad pravda zakasni’ autora Avde Huseinovića, dok će u kampu Mravinjci biti prikazan film ‘Ubijeni svjetovi’ koji je uradio Memorijalni centar Potočari – naveo je Čakanović.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti do 5. jula, a oni koji dođu ujutro 8. jula u Nezuk biće akreditovani i mogu učestvovati u Maršu mira.

Dolazak učesnika “Marša mira 2024“ očekuje se 10. jula u poslijepodnevnim satima u mezarju Memorijalnog centra Potočari.

Previous U domovinu se vratila i posljednja grupa bosanskih hadžija
Next UN procjenjuje da će 250.000 ljudi morati napustiti Khan Younis

You might also like

NAŠI DANI

Protest protiv Janšine vlade: U Ljubljani se okupilo 40.000 ljudi

Centar glavnog grada Slovenije u petak je okupirala nepregledna gomila demonstranata. Proteste su podržali i opozicija, sjedišta sindikata, penzioneri i studenti… Središte Ljubljane bilo je ispunjeno beskrajnom gomilom antivladinih protestanata

NAŠI DANI

Svečano obilježen 1. juli Dan policije u Federaciji Bosne i Hercegovine

U sjedištu zgrade Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova u Sarajevu, u povodu obilježavanja 1. jula – „Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine“, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i zamjenik

NAŠI DANI

‘Odjavna špica i posljednji pozdrav jednoj raskalašenoj i nakaradno sklopljenoj vlasti’

PARADA JE BILA ODJAVNA ŠPICA KONAKOVIĆEVOJ “TROJCI” -Nezapamćene scene razvrata i vulgarnosti koje su uznemirile građane Sarajeva, odražavaju karakter događaja koji Edin Forto, premijer KS naziva “festivalom demokratije”. Odvratni performans