Tri decenije od osnivanja “Crnih labudova” i godišnjice pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića – Crnog labuda

Tri decenije od osnivanja “Crnih labudova” i godišnjice pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića – Crnog labuda

Jedinica “Crni labudovi” bila je jedan od najčvršćih oslonaca u borbi za nezavisnost, suverenitet i slobodu‘, istakao je Bakir Izetbegović se na Svečanoj akademiji povodom 30. godišnjice od osnivanja “Crnih labudova” i godišnjice pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića – Crnog labuda.

Izetbegović se družio sa bivšim pripadnicima ove jedinice, članovima porodica šehida i ostalim gostima ovog velikog događaja.

Slika može predstavljati 3 osobe, ljudi stoje i u zatvorenom

Vlada Tuzlanskog kantona obilježila godišnjicu pogibije heroja Mehdina Hodžića

Povodom obilježavanja 30. godišnjice od pogibije heroja obrambeno – oslobodilačkog rata Mehdina Hodžića, Kapetana Senada ili nadaleko poznatog Crnog labuda, Vlada Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Irfanom Halilagićem, položila je cvijeće i odala počast na mjestu pogibije Heroja i spomen obilježjima u Sapni.

Cvijeće je, u prisustvu mnogobrojnih građana, predstavnika političkog, vjerskog i društvenog života Sapne i Tuzlanskog kantona, položeno na spomen obilježju na mjestu pogibije heroja Hodžića i njegovih suboraca, Centralnom spomen obilježju u naselju Zaseok u Sapni i Centralnom spomen obilježju poginulim pripadnicima Armije Republike BiH u Sapni.

Ovom prilikom prisutni su se prisjetili dana kada je Mehdin Hodžić, Crni labud poginuo u akciji, braneći selo i Bosnu i Hercegovinu i to tokom zarobljavanja tenka i samohotke za potrebe Armije RBiH. Postuhmno dodijeljen mu je čin brigadnog generala, zatim je odlikovan priznanjem Zlatni ljiljan 1992 godine, te Orednom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine.

U svom obraćanju premijer Halilagić je ukazao na dosadašnju manjkavost obrazovnog sistema i izrazio žaljenje što on, ali i ostale mlađe generacije kroz proces svog školovanja nisu upoznate i nisu izučavale historiju Bosne i Hercegovine u periodu obrambeno – oslobodilačkog rata.

„Danas ću postaviti pitanje, zašto jedan tridesetčetverogodišnjak nije znao, odnosno zašto nije naučen šta se to prije 30 godina desilo u Sapni. Zašto učenici, kao predstavnici jedne nove generacije učenici, evo 30 godina nisu imali priliku da uče o Mehdinu, i drugim herojima i njihovim podvizima. Mi smo kao Vlada tu nepravdu i nelogičnost ispravili uvođenjem nastavne jedinice i izučavanjem ratnog perioda od 1992-‘95. godine, te izdavanjem Dodatka udžbeniku za predmet Historija za IX razrede osnovnih škola. Nove generacije moraju izučavati tu historiju, moraju je poznavati, znati šta se dešavalo i biti upoznati sa žrtvom koja je položena da bismo danas imali slobodu i mogli živjeti, školovati se, raditi, a sve sa ciljem da nam se ta historija ne bi ponovila”, rekao je premijer Halilagić.

Također, Premijer je danas dodao da Vlada na današnji događaj nije došla da bi se promovisala, snimila ili fotografisala.

„Svi smo danas ovdje, Vlada u svom punom sastavu, da bismo naučili lekciju koju su nam dali i Mehdin i svi ovi borci, a to je kako se voli i poštuje država Bosna i Hercegovina. Prije svega ovdje smo da još jednom konstatujemo i zahvalimo se Sapni što je bila na braniku Tuzlanskog kantona, što je bila prva linija odbrane onoga što danas nazivamo Tuzlanskim kantonom, a da to nije bilo tako danas ne bi bilo ni Vlade Tuzlanskog kantona, ni Skupštine, a vrlo vjerovatno ni Bosne i Hercegovine”, zaključio je premijer Halilagić.

KS – Polaganjem cvijeća i prigodnim programom jučer je obilježena 30. godišnjica formiranja jedinice “Crni labudovi”, ali i tužna godišnjica  pogibije komandanta Mehdina Hodžića, heroja koji je 10. maja 1992. godine položio život u odbrani Bosne i Hercegovine. 

Cvijeće je, ovim povodima, položio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je nakon toga sve prisutne podsjetio kako je ovo prilika da se prisjetimo naših heroja.

“Istovremeno, odajemo poštovanje i onima koji su danas ovdje i koji su živi svjedoci otpora našeg naroda“, naveo je ministar Osmanović.

osmanovic_crni_labudovi_2_2.jpg

Jedinica “Crni labudovi” formirana 10. maja 1992. u mjestu Zaseok u općini Zvornik, danas općina Sapna, kada su nakon pogibije narodnog heroja Mehdina Hodžića, u narodu poznatijem i kao Kapetan Senad i Crni labud, njegovi saborci donijeli odluku da jedinica dobije naziv po njegovom nadimku – “Crni labudovi”.

Pripadnici ove jedinice učestvovali su u borbenim dejstvima u zonama odgovornosti svih korpusa iz sastava Armije RBiH, a 79 šehida jedinice ‘’Crni labudovi’’ časno je položilo živote za odbranu Bosne i Hercegovine. Njih 345 je teže ili lakše ranjeno, a 22 su odlikovana najvećim armijskim priznanjem, značkom ‘’Zlatni ljiljan’’.

Previous Rekonstrukcija i izgradnja edukacionog centra „Čavle“ na Igmanu
Next Komšić u posjeti Hrvatima Bosanske Posavine

You might also like

NAŠI DANI

25. godišnjica 105. motorizovane brigade

  Na platou Kulturno-sportskog centra ”Skenderija” jutros je izvršeno tradicionalno postrojavanje izviđača Kantona Sarajevo, povodom 25. godišnjice 105. motorizovane brigade. Uz pripadnike Brigade, svečanu primopredaju zastave ispratili su i članovi

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

S. Makedonija: “Srebreničkim cvijetom” Bošnjaci Velesa odali počast žrtvama genocida

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici u bošnjačkom selu Gornje Orizare u općini Veles u Sjevernoj Makedoniji hortikulturno je uređen dio prostora parka u obliku “Srebreničkog cvijeta”. Predsjednik Mesne zajednice

NAŠI DANI

Beograd: „Šiptar, Hrvat, balija, nisu moja bratija“ i skandiranje osuđeniku za genocid

Navijači Crvene zvezde priredili su neprijateljski doček novom treneru vaterpolo kluba, Mirku Vičeviću. Zvezda je ovog vikenda pobedila Šabac sa 13:6 u Superligi, meč se igrao na Dorćolu na bazenu