Triatlon kup “Kulin ban“ na Boračkom jezeru od 6. do 8. septembra

Triatlon kup “Kulin ban“ na Boračkom jezeru od 6. do 8. septembra

Triatlon asocijacija u Bosni i Hercegovini, kao punopravna članica Olimpijskog komiteta BiH, Svjetske triatlon asocijacije i Evropske triatlon unije organizuje 16. po redu Međunarodni triatlon kup “Kulin ban“ na Boračkom jezeru, koji će se održati od 6. do 8. septembra.

“Glavna trka u disciplini sprint triatlon održaće se 7. septembra sa početkom u 15 sati na Boračkom jezeru. Sprint triatlon je sport koji se sastoji od tri discipline: plivanje 750 metara, vožnja bicikla 20 kilometara i trčanje pet kilometara. Kao jedan od najmlađih olimpijskih sportova, triatlon ima tendenciju rasta popularnosti u svijetu i sve veći broj pristalica i članova Triatlon asocijacije i klubova po cijeloj Bosni i Hercegovini.

Triatlon kup “Kulin ban“ na Boračkom jezeru od 6. do 8. septembra
Izvor: AA

Triatlon je sport za ljude svih dobnih grupa, svih nivoa sportske pripremljenosti, ne poznaje spolne granice i uključuje ljude iz svih nivoa društva. Triatlon je zaista za svakoga i nudi jako puno za sve one koji se odluče pokrenuti i promijeniti svoj način života.

Na takmičenju očekujemo učešće preko 100 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Srbije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja“, rekao je Elmir Hadžialić, predsjednik Triatlon asocijacije u BiH.

Pojedini izvori spominju da su se prva triatlonska takmičenja održala oko 1920. godine u Francuskoj. Nakon tih godina, triatlon nije bio organizovan, odnosno nema podataka o takmičenjima, sve do “Mission Bay Triathlon“ održanog 25. septembar 1974. godine. Taj se datum danas bilježi kao početak modernog triatlona. Prvi moderni dužinski triatlon održan je na Havajima 18. februara 1978. godine.

Previous MUP KS nabavlja višenamjenski helikopter
Next Halilhodžić novi selektor Maroka

You might also like

SPORT

Bosansko-crnogorski košarkaški stručnjak u FIBA kući slavnih

  Međunarodna košarkaška federacija – FIBA  danas je objavila spisak košarkaša i trenera koje će ove godine primiti u Kuću slavnih. Među njima je legendarni trener sarajevske Bosne Bogdan Tanjević,

SPORT

EURO 2016: Bez zmajeva, ali Bosanaca dovoljno za kompletan tim

Bliži se Evropsko fudbalsko prvenstvo, poslastica za ljubitelje ovog sporta. Kao što znamo naša reprezentacija nije uspjela izboriti plasman u Francusku, ali to ne znači da na EP neće biti

SPORT

Zukanović: Odrastao sam s Džekom, Džeko poručio ‘dobrodošao u porodicu'…

Ervin Zukanović glavna je tema navijača i medija koji prate popularni fudbalski klub iz glavnog grada Italije – AS Roma. Roma koja je odlično krenula u novu sezonu a potom