Trnka: Hibridni rat u Bosni i Hercegovini poprimio široke razmjere

Trnka: Hibridni rat u Bosni i Hercegovini poprimio široke razmjere

Bosna i Hercegovina je izložena hibridnom ratu, smatra prof. dr. Kasim Trnka, jedan od učesnika današnje tribine Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca održane u Sarajevu o temi “Hibridni rat protiv BiH – Oblici djelovanja i njegove posljedice“.

U izjavi novinarima, Trnka objašnjava da vidovi hibridnog rata mogu biti veoma različiti, počev od djelovanja obavještajnih službi, cyber operativnosti, neformalnih kanala, do različitih spinova u javnosti.

Bosanskohercegovački intelektualci cijene, dodao je Trnka, da je hibridni rat u Bosni i Hercegovini poprimio široke razmjere, dok, s druge strane, država nema odgovora.

Zemlja je u dubokoj krizi, dovodi se u pitanje i sam Djetonski sporazum koji izvorno nije podrazumijevao samo prestanak rata već i sve što treba poduzeti potom na usavršavanju sistema kako bi Bosna i Hercegovina postala kompatibilna država. Predviđen je redovni mehanizam za promjenu Ustava, ali nažalost, umjesto da se ide u tom pravcu, na sceni su retrogradne ideje, zaključuje Trnka povodom aktuelne političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Po njegovom mišljenju, problem je i u nedovoljnoj reakciji, prvenstveno institucija, ali i akademskog, nevladinog sektora, medija.

Aktuelna zbivanja su konsekvenca odnosa velikih – Amerike i Rusije, Evrope i Amerike, ali Evropa, po Trnkinom mišljenju, ne pokazuje dovoljno interesa, dok se američki interes pojavljuje, međutim, potreban je ozbiljniji pritisak na domaće političke snage u BiH kako bi djelovale u pravcu reformi a ne retrogradno.

Po riječima drugog učesnika današnje tribine, prof. dr. Zijada Hasića, hibridni rat ne postoji kao tema u školstvu, ali je realan, rasprostranjen u svijetu i dobrim dijelom se može osjetiti u Bosni i Heregovini i regiji.

Aktuelnu bh. političku krizu on vidi kao stremljenje snaga poraženih u oružanom sukobu da mjerama hibridnog rata, nađu prostora za ispunjenje neostvarenih ciljeva.

Tribina Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca “Hibridni rat BiH – Oblici djelovanja i njegove posljedice“ održana je kao vid reakcije na aktulenu situaciju u Bosni i Hercegovini, gdje političke struje iz RS, predvođene Miloradom Dodikom, prijete razgradnjom državnih institucija i prenošenjem ovlasti na taj entitet.

Osim Kasima Trnke i Zijada Hasića, na tribini su govorili Džemal Najetović, Hajrudin Somun i Vahid Karavelić.

Previous Istraživačko-arheološki radovi na lokaciji Starog grada Bjelaj
Next ANUBiH: Saopštenje povodom ugrožavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Biserko: Ponašanje Dodika i njegovo rastakanje države BiH je dio osmišljene politike u Beogradu

Predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava Sonja Biserko dala je za N1 svoj komentar na situaciju u vezi sa muralom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu te privođenju aktivistkinja Aide

NAŠI DANI

Komšić o premijeru CG Krivokapiću: Nismo mi naivni, znamo njegova uvjerenja

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, komentarišući to što je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić čestitao neustavni dan entiteta Republike srpske, kaže je predsjednik Vlade platio danak neiskustvu. “Ali, ipak, ni mi nismo

NAŠI LJUDI

Manchester u SAD-u: Od 8.372 bosanske zastavice napravljen najveći Cvijet Srebrenice (FOTO)

Dvadeseta godišnjica genocida u Srebrenici obilježena je u proteklim danima širom svijeta. Bosanci i Hercegovci koji žive u inostranstvu, od SAD-a do Australije, kao i širom Evrope, različitim manifestacijama, performansima,