Tuka pred Svjetsko prvenstvo: Pokazao sam da sam spreman i za brze trke

Tuka pred Svjetsko prvenstvo: Pokazao sam da sam spreman i za brze trke

Najboljeg bosanskohercegovačkog atletičara Amela Tuku u narednim danima očekuju novi izazovi.

U petak, 27. septembra, u Dohi počinje Svjetsko prvenstvo u atletici, koje će trajati do 6. oktobra. Za bosanskohercegovačkog srednjoprugaša takmičenje najboljih svjetskih atletičara dolazi poslije odličnog nastupa u Minsku, gdje je Tuka nastupao za reprezentaciju Evrope protiv Amerike, ostvarivši dvije pobjede.

Tuku u Dohi očekuju  tri vrlo teške utrke na putu ka željenom cilju, a to je svakako plasman u  finale. Do plasmana među osam najboljih potrebno je ostvariti dobar rezultat u kvalifikacijama za polufinale, a potom i u polufinalu.

– Nadam se da ću imati tri trke – rekao je Tuka kroz smijeh na današnjoj konferenciji za medije, pa nastavio:

– Najteže je proći kvalifiacije i put do finala. Pokazao sam da sam spreman i za brze trke. Istrčao sam najbolje vrijeme u Evropi ove godine. Pobijedio sam zadnju trku u Minsku i pokazao sam da sam i na tom polju spreman. Osjećam se dobro, zdrav sam, što je najvažnije. Odradio sam finalne treninge. Moram paziti na prvu trku, koja će biti svima nama neki pritisak. Svi dolazimo svježi, niko neće misliti na prve trke. Idemo korak po korak. Ipak je to SP. Niko se ne smije potcjenjivati – smatra Tuka.

– Raduje me da osjećam što sam psihički stabilniji i da sam sigurniji u sebe. Kada znate da ste spremni, onda ste sigurniji u sebe. Primarni cilj je doći do finala, među osam najboljih na svijetu. Finale je priča za sebe i trener i ja ćemo ozbiljno morati pričati o strategiji u finalnoj trci – govori bosanskohercegovački atletičar.

Tuka sigurno ne bi imao ništa protiv da ponovi uspjeh sa Svjetskog prvenstva 2015. godine, kada je u Pekingu osvojio bronzano odličje (1.46.30).

– Medalja u Pekingu je prva sa SP i historijska za Bosnu i Hercegovinu. Posebna draž je što sam medalju osvojio u vrijeme kada je trčao najbrži čovjek svih vremena David Rudisha. On je kralj te discipline i s njima sam uspio osvojiti medalju. Puno sam opušteniji od tada. Puno sam sigurniji u sebe, za razliku od Pekinga.

– Što se tiče moje spreme, prema trenerovom mišljenju sam na 100 posto. Osjećam da mogu ispod 1.43.00, što mene raduje, poslije svega što sam prošao. Ja ovo volim i radim iz ljubavi i onda kada vam ide to od ruke, onda je to nešto posebno. Uživam u trkama i želim da uživam na SP – rekao je Tuka i na kraju još poručio da je spreman da se bori za medalju, iako će konkurencija biti paklena.

Fotografija korisnika/ce Malak Regency Hotel.

Tuka je press konferenciju održao u Malak Regency Hotelu. Poseban gost press konferencije je bio izvršni direktor BH Telecoma gospodin Elvedin Kanafija koji je istakao dugogodišnju podršku BH Telecoma Atletskom savezu i Amelu Tuki. Na kraju press konferencije Amel je čestitao našem Edinu Puhalu – IRON PUKI na nedavnoj odbrani europske titule u boksu po WBO verziji u teškoj kategoriji.

(MiruhBosne/Faktor)

Previous U B. Šamcu se nalazi jedina biogasna elektrana u Bosni i Hercegovini
Next Sportsko-rekreativni centar "Ajdinovići" uskoro ponovo u funkciji

You might also like

SPORT

Prije tri godine: Gol Bosne i Hercegovine na Maracani i suze Ivice Osima

Sjećate li se 15. juna 2014. godine? Tog dana nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je prvi susret na Svjetskom prvenstvu. Igrali smo protiv moćne Argentine te, i pored dobre

SPORT

Šuman: U januaru bi mogli biti kompletni za dvije jako važne utakmice

Evropska rukometna federacija (EHF) promijenila je termine odigravanja utakmica kvalifikacija za EURO 2022, pa je poznato da je pred rukometnom reprezentacijom Bosne i Hercegovine u 2021. godini dosta zgusnut raspored.

SPORT

Amel Tuka večeras trči za selekciju Evrope u duelu sa SAD

Amel Tuka trčat će večeras za selekciju Evrope u duelu sa Sjedinjenim Američkim Državama u bjeloruskom Minsku. Pod nazivom “Najveće rivalstvo u historiji atletike”, reprezentacije Amerike i Evrope odmjeravaju snage