Turčalo: Dodik ide stopama Karadžića, mora se zaustaviti

Turčalo: Dodik ide stopama Karadžića, mora se zaustaviti

Specijalne jedinice MUP-a RS raspoređuju se u blizini Srednjoškolskog centra u Srebrenici, a uoči sjednice Vlade RS-a u ovom gradu, kao i glasanja o rezoluciji o Srebrenici, odnosno proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima u julu 1995. godine.

Situaciju je prokomentarisao dekan Fakulteta političkih nauka UNSA Sead Turčalo.

“Milorad Dodik svojom političkom praksom i diskursom ide stopama svog prethodnika Radovana Karadžića. Prvo, njegova izjava da ne želi da udiše isti zrak kao Bošnjaci odjekuje Karadžićevoj stravičnoj izjavi od 17. oktobra 1991. godine u Parlamentu Republike Bosne i Hercegovine. Pred Haškim tribunalom je dokazano da je Karadžić bio jedan od tvoraca genocida”, navodi Turčalo i dodaje:

“Drugo, Dodikovo raspoređivanje specijalnih policijskih snaga i oklopnih vozila u Srebrenici na dan glasanja na o rezoluciji o genocide u Srebrenica podvlači ovaj zabrinjavajući kontinuitet”.

Turčalo navodi da su snage koje je Dodik poslao u Srebrenicu, nasljednici onih koje je Međunarodni sud pravde proglasio odgovornima.

“Dodikova politika i praksa jasno pokazuju neophodnost da se rezolucija danas izglasa u Generalnoj skupštini UN-a. Dodikova politika i praksa se moraju zaustaviti. Bosni i Hercegovini, ali i regionu, ne trebaju novi arhitekti genocida i novi koljač Balkana”, zaključuje Turčalo, prenose Vijesti.ba.

Previous Investicija od 16,5 miliona KM: Bosanska kompanija NCMC sagradila impresivan proizvodni centar u općini Usora
Next Na Kameničkom brdu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve

You might also like

NAŠI DANI

Predsjedavajući arbitar Williamson: Brčko je primjer uspješnog suživota koji su entiteti dužni podržati

Ambasador Clint Williamson, predsjedavajući arbitar Arbitražnog tribunala za Brčko, doputovao je 10. novembra u četverodnevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini. Ambasador Williamson je posjetio Brčko, zajedno sa zamjenikom visokog predstavnika/supervizorom

NAŠI DANI

Leonardo DiCaprio donira 10 miliona dolara Ukrajini

Leonardo DiCaprio donirao je 10 miliona dolara Oružanim snagama Ukrajine, što je najveći pojedinačni iznos donacija do sada. – Hollywoodska superzvijezda, posebno popularan po ulozi u filmu ‘Titanic’, Leonardo DiCaprio,

NAŠI DANI

Na Kovačima obilježena 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića

  Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, danas je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježena 15. godišnjica smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).