Turci iz Austrije sve češće dolaze u Bosnu i Hercegovinu

Turci iz Austrije sve češće dolaze u Bosnu i Hercegovinu

Građani Bosne i Hercegvine koji žive u inozemstvu ili kako smo to posljednjih godina navikli govoriti – u dijaspori, najbolji su promotori i ambasadori svoje domovine Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući dobrom predstavljanju svoje kulture, tradicije, običaja i vjere brojni njihovi prijatelji žele posjetiti Bosnu i Hercegovinu, kako bi se uvjerili u njenu posebnost. Spoj Istoka i Zapada na tako malom području ostavio je kulturnu, vjersku i nacionalnu različitost kakva se nigdje u svijetu može sresti.

Grupa građana Republike Turske, koja živi u Austriji, planira neradne dane u okviru ovogodišnjih uskršnjih praznika provesti u našoj zemlji. Najljepše priče o ljepotama Sarajeva, Mostara, Jajca, Bihaća, Travnika, Banja Luke, Tuzle, Zvornika i drugih gradova čuli su upravo od građana Bosne i Hercegovine koji žive u Austriji.

Predviđeno je da putovanje traje tri dana, polazak je u petak 14. aprila, a povratak u ponedeljak 17. aprila 2017.

Jedan od organizatora putovanja je Osman Cetiner, koji je sa posebnim ushićenjem i radošću komentarisao put u Bosnu:

-Ideja da putujemo u Bosnu je odavno u našim mislima. Prije svega istorijska povezanost i sličnost kultura pobudili su u nama tu želju, tako da danas tu posebnu vezu želimo približiti i pokazati našim ljudima, – kazao je Cetiner za portal Podrinje.Online.

Prema njegovim riječima, organizator putovanja je Turska zajednica Austrije (Türkische Föderation Österreich Avusturya Türk Federasyon), koja je zapravoe krovna organizacija svih turskih udruženja u ovoj zemlji. Ova zajednica je i ranije organizovala slična putovanja u BiH, a njihovi planovi su da sa nastave sa takvom praksom i ubuduće, s obzirom da postoji veliko interesovanje Turaka za posjetu Bosni i Hercegovini.

-Prema do sada prijavljenom broju putnika, najmanje četiri autobusa krenut će iz Beča i Linza, a s obzirom da ima još vremena za prijave, očekujemo veći broj putnika i autobusa.

Planiramo obilazak Bihaća, Travnika, Sarajeva (Baščarsija i Tunel života), te Mostara sa Vrelom Bune i Počiteljom. Sve smo to sami osmislili i organizovali preko jedne putničke agencije. S obzirom da mi dobro poznajemo BiH, nije nam to ni bio problem niti težak zadatak. Ako ipak zatrebamo neku pomoć ili informaciju, imamo na raspolaganju naše bosanske prijatelje u Udruzenju Kontakt BiH-SBG, sa kojima imamo dobru saradnju, – kazao je Cetiner.

Jedan od putnika, koji je već dva puta boravio u Bosni i Hercegovini sa svojom porodicom, je Şakir Yay. On je fasciniran ljepotama Bosne i Hercegovine.

-Prilikom prvog putovanja u Bosnu posjetili smo Sarajevo i neke njegove znamenitosti. Zatim Mostar, tekiju na Vrelu Bune, Počitelj i još neke turističke atrakcije. Poslije sam putovao još jednom bez familije, sa kolegom, u njegov rodni grad Maglaj. I tada smo obilazili lijepa mjesta u okolini Maglaja, a bili smo i u Tuzli.

Bosna se izuzetno dopada mojoj familiji i mi želimo ponovno tamo da idemo. Meni Bosne nikada nije dosta. To je divna zemlja prelijepe prirode i arhitekture, a sličnost sa Turskom je nevjerovatna. Kada sam u Bosni osjećam se kao kod kuće. Mi smo kao jedan narod, – rekao je Yay.

Da bi bolje upoznao Bosnu i Hercegovinu on je nabavio knjigu o našoj zemlji “Dođi, vidi, prčaj dalje”. Iz nje otkriva i saznaje o ostalim turističkiim atrakcijama i planira nove posjete Bosni i Hercegovini.
Ovaj primjer najbolje pokazuje kako građani Bosne i Hercegovine u dijaspori, kroz svoja druženja i prijateljstva mogu razviti i u drugima ljubav prema Bosni i Hercegovini.

Svi koji imaju želju da saznaju šta je to talo lijepo, neobično, pa čak možemo kazati i čarobno u turskom putovanju kroz Bosnu i Hercegovinu mogu se još uvijek prijaviti za putovanje u Tursku zajednicu Austrije.

Previous Općina Novi Grad podigla spomen obilježje u čast svojih 1.945 poginulih bosanskih vojnika
Next Bosna i Hercegovina u robnoj razmjeni s Austrijom ima suficit od 100 miliona eura

You might also like

TURIZAM

Iz Holandije se vratili u domovinu i izgradili odmaralište: Čovjek je ipak najsretniji kad je svoj na svome

  Holiday homes Hercegovina Lodges je odmaralište na Boračkom jezeru udaljeno samo stotinjak metara od plaže, koje su Goga Sarić i Elmir Prevljak sami osmislili i dizajnirali  Goga Sarić i

TURIZAM

Turisti iz Singapura u glavnom gradu: Na Bjelašnici prvi put vidjeli snijeg

  Grupa turista iz Singapura stigla je u našu zemlju prvi put. Očarani bogatom historijom, ali i brojnim znamenitostima grada, bijeg od gradske gužve i smoga pronašli su na planini Bjelašnici

TURIZAM

Turski novinari u posjeti Sarajevu: Turističku ponudu žele predstaviti građanima Turske

U organizaciji Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZKS) organizovana je posjeta Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, za predstavnike nekoliko najznačajnijih medijskih kuća iz Turske, javlja Anadolu Agency. Riječ je o