Turisti “okupirali“ Sarajevo pred doček Nove godine

Turisti “okupirali“ Sarajevo pred doček Nove godine

Veliki broj turista odlučio je novu 2023. godinu dočekati u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja AA.

Mnogi posjetioci su dosta sunčano vrijeme tokom popodneva iskoristili da uoči “najluđe noći“ prošetaju centralnim sarajevskim ulicama i znamenitom Baščaršijom.

Bračni par Goran i Maša Nikolić stigli su iz Srbije kako bi u Novu godinu ušli upravo u Sarajevu uz koncert benda “Dubioza kolektiv” ispred Vječne vatre.

“Večeras ćemo prvo biti ovdje da slušamo ‘Dubiozu kolektiv’, a posle idemo u neki kafić. Čak i Maša zna za ‘Dubiozu kolektiv’. Mislim da su najbolji, moderni su, super”, kazao je Goran, napominjući da posebno uživaju u bosanskoj kuhinji i prekrasnim tradicionalnim jelima:

“Sada ćemo da idemo da jedemo burek, a posle ćemo na ćevape.”

Maša, koja je porijeklom iz Rusije, ističe da uživa u Sarajevu.

“Sviđa mi se zato što je autentičan grad, interesantan. Ima zaista prekrasnu arhitekturu”, kazala je Maša.

Yves iz Švedske je također stigao u Sarajevo prije dva dana, dodajući da je oduševljen gradom.

“Ovdje je zaista prelijepo. Grad ima bogatu historiju, različite kulture i arhitekturu. Sviđa mi se ovdje. Danas je i lijep dan. Vozio sam se i žičarom. Prelijepo je zaista”, rekao je švedski turista, dodajući da su ljudi u Sarajevu posebno prijatni i gostoljubivi.

Istakao je da su mu se svidjela i poznata bosanska jela, a posebno je oduševljen ćevapima i baklavom.

Ahmet iz Izmira je također u posjeti Sarajevu kako bi novu 2023. godinu dočekao u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Sarajevo je zaista vrlo dinamičan grad. Vidimo da grad ima dva centra, osmanski i austrougarski. Grad je zaista prelijep”, kazao je Ahmet, naglašavajući da se u Bosni i Hercegovini osjeća kao u domovini.

U Bosni i Hercegovini planira ostati sedam dana, a posjetit će i Mostar.

“Bosna je za nas od malena posebno mjesto. Također u Turkiye su igrali poznati fudbaleri iz Bosne, Elvir Bolić, Elvir Baljić. Bosna je za nas zaista posebno mjesto”, kazao je Ahmet.

Sarajlije i goste glavnog grada će u “najluđoj noći” zabavljati “Dubioza kolektiv“ nastupom u 23 sata na stageu ispred Vječne vatre. Muzičko-scenski spektakl otvorit će u 20.30 sati DJ, koji će zagrijati atmosferu pred nastup kultnog bh. benda.

Na 31. decembar Titova ulica će se postepeno zatvarati za pješake od 17.30 sati. Posjetioci javnog dočeka Nove godine moći će pristupiti na koncert ispred Vječne vatre iz prilaznih ulica na kojima će biti postavljeni kontrolni punktovi: Pruščakova, Šenoina, Dalmatinska, Kulovića, te sa spoja Radićeve i Titove. Svi ostali ulazi će biti blokirani, uključujući i ulaz iz Ferhadije. Posjetioci će proći sigurnosnu kontrolu na ulazima koji se otvaraju u 19.30 sati.

Doček Nove godine na otvorenom tradicionalno organizira Grad Sarajevo uz finansijsku podršku Vlade Kantona Sarajevo i četiri gradske općine – Stari Grad, Centar, Novi Grad i Novo Sarajevo, te Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH i Turističke zajednice KS.

Previous Pele se posebno divio jednom bosanskom fudbaleru
Next Trajno dobro Mirka Klarina

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Jajce – bosanski kraljevski grad (Video)

#Našejenajljepše #odmoriuBiH slogani su brojnih akcija kojim Televizija Sarajevo podržava domaći turistički sektor.

ŽIVOT

Enver Hamzić, gazda na svojoj zemlji: Vozi moderan džip terenac; ima 120 koza, voćnjak sa 1300 stabala šljive i jabuke

Enver Hamzić iz sela Gladovići je dobar primjer kako se u Bosni i Hercegovini može dobro živjeti od poljoprivrede. Iako ima obaveze na polju, ipak pronađe vremena za kafu s

ŽIVOT

Bez Une se ne može: Amir Kurić se nakon 14 godina vratio iz Nizozemske i pokrenuo biznis

Amir Kurić je rođen u Bihaću gdje je završio osnovnu i srednju školu. U periodu nakon rata, radio je kao turistički vodič, da bi se 2004. godine preselio u Nizozemsku,