Turističke ponude bosanskih gradova značajno unaprijeđene – primjer iz Tuzle

Turističke ponude bosanskih gradova značajno unaprijeđene – primjer iz Tuzle

Počinje prodaja turističkih paketa na odabranim online platformama. Vaučere mogu kupiti građani Federacije Bosne i Hercegovine, a subvencionira ih Vlada FBiH koja je za ovu svrhu izdvojila dva miliona maraka. 

Jedna od turističkih lokacija u Bosni i Hercegovini koja dnevno ugosti više od deset hiljada posjetitelja su Panonska jezera u Tuzli. Od nastanka 2003. godine pa do danas Panonska jezera broje 5,3 miliona posjeta i najzaslužnija su za razvoj turizma na ovom području imajući u vidu da je Tuzla prije toga bila industrijsko-rudarski grad. Od ideje do današnjeg izgleda ovog kompleksa trebalo je skoro deset godina rada.

„Ono što je ovdje urađeno, transformacija jednog zapuštenog prostora, govori da je Panonika najveći ekološki projekat Grada Tuzle s obzirom na to da smo mi jedna velika fabrika čiste vode“, ističe Maid Porobić, direktor JKP Panonika Tuzla.

I upravo je ta voda pravi mamac za posjetitelje iz drugih gradova Bosne i Hercegovine koji sve češće biraju da godišnji odmor provedu upravo ovdje.

Građanima se ideja dopada jer, kako kažu, naša država obiluje i prirodnim i historijskim bogatstvima koji zaslužuju pažnju, ali su ujedno i skeptični:

„Kome su kad šta dali, je li ima ikad da je otišao ko gdje. To je neka njihova zamka.“
„Zašto bismo išli preko granice i čekali satima u redovima ako možemo u Bosni napraviti neki lijep odmor?“
„Pa neka malo narod pomognu, da se narod odmori u Federaciji, u Bosni i Hercegovini neka se odmara narod.“
„Mislim da je to dobra stvar i da to treba iskoristiti.“

Videoprilog FTV.

Previous Gordan Firić se priključio pripremama reprezentacije, Zmajeve na treningu posjetio Nenad Marković
Next Kako sam vremenom bolje razumio Aliju Izetbegovića

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Visoko in 4K

  Visoko – grad na rijeci Bosni. Mjesto vještih trgovaca. Historijsko središte bosanske države. Dolina bosanskih piramida…? Pogledajte kako izgleda u visokoj rezoluciji snimka:  

BH RAZGLEDNICA

‘Fijaker je nekada bio ono što je danas Rolls-Royce’ (VIDEO)

  Mnogi će kazati da onaj ko se ne provoza starim fijakerom u Velikoj aleji, u sarajevskom naselju Ilidža, nije ni vidio Sarajevo. Ovom rečenicom vode se i dan danas

TURIZAM

Projekti ZOI-ja: Na vrhu Bjelašnice restoran i vidikovac, na Malom Polju Zip-line

  ZOI’84 optimistično ulazi u novu zimsku turističku sezonu, iako je u startu bilo malih problema, što je u javnosti imalo negativnog odjeka. Međutim, pravovremenim djelovanjem menadžmenta kompanije, nedostatci su