TURISTIČKI BUM SARAJEVA: Tri puta više turista nego za vrijeme Olimpijade!

TURISTIČKI BUM SARAJEVA: Tri puta više turista nego za vrijeme Olimpijade!

Prvi put unazad 50 godina otkako se pojavio fenomen masovnog turizma u svijetu, broj turističkih posjeta BiH premašit će milion. Riječ je o turistima koji će makar jednu noć prespavati u Bosni i Hercegovini, i u ovaj broj ne ulaze jednodevne turističke posjete i turisti u tranzitu.

Izolirani podatak o milion turista godišnje ne govori puno, no kada se stavi u nešto širi kontekst postaje krunski argument ekonomskim stručnjacima koji već dugo vremena tvrde da je turizam postao jedna od najvitalnijih i najbrže rastućih privrednih grana u Bosni i Hercegovini.

Ekspanzija turizma bilježi se u cijelom svijetu, osobito u Evropi, gdje broj turističkih posjeta raste po izuzetno visokoj stopi od 6 posto godišnje.

No, u Bosni i Hercegovini se na radi o snažnom turističkom rastu nego o turističkoj eksploziji: porast turističkih posjeta u našoj zemlji pet puta je veći od EU prosjeka, pri čemu je rast turističkih posjeta Sarajevu čak 8 puta iznad evrounijskog prosjeka!

Prema posljednjim podacima objavljenim za juli, u Sarajevu je boravilo 49 posto više turista nego u istom mjesecu prošle godinu ranije, a podaci za august, sve su prilike, bit će još impresivniji.

Još prije tri godine sarajevski turizam dostigao je razinu zlatne 1984. godine kada je glavni grad Bosne i Hercegovine bilo domaćin Zimske olimpijade. U Sarajevu, koje je te godine bilo sportski centar svijeta, tokom cijele godine boravilo je ukupno 355 hiljada turista, pri čemu je inostranih gostiju bilo svega 92 hiljade, što je približno 3 puta manje inostranih turista nego u 2014. godini, odnosno 4 puta manje nego u 2015. godini!

Turizam je zapravo jedina djelatnost u kojoj je Sarajevo uspjelo dostići, pa i nadmašiti prijeratnu razinu. To je jedina privredna grana koja bilježi konstantan rast iz godine u godinu, što je Sarajevo dovelo na sami vrh liste najbrže rastućih turističkih destinacija Evrope. Kako smo naveli, porast turističkih posjeta Sarajevu u ovoj godini iznosi nevjerovatnih 49 posto u julu, a nakon Sarajeva slijedi Prag sa porastom turističkih posjeta od 12 posto!

(Integralni tekst pročitajte u printanom izdanju Slobodne Bosne, od četvrtka, 20. augusta)

(SB/mb)

Previous Njemačka grupacija Elatec: U Gračanici kreće proizvodnja pametnih i SIM kartica
Next BOSANSKI TERITORIJ NA KARTI O PERIODU IZ 7. VIJEKA PRIJE NOVE ERE!

You might also like

TURIZAM

Zimska čarolija na Bjelašnici i Igmanu: Brojni zanimljivi sadržaji za sve posjetioce

Olimpijske planine Bjelašnicu i Igman svake zime posjete brojni gosti iz svih krajeva Bosne i Hercegovine a prije pandemije koronavirusa i brojnih drugih država, posebno iz zemalja regije. Od samom

BH RAZGLEDNICA

Napravljena prva mapa ruralnih turističkih ponuda planine Bjelašnica

  Ruralni turizam je bitan faktor u razvoju ruralnih područja i pomaže u očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja. Udruženje za razvoj ruralnog turizma u BiH, Alterural, jedno je od rijetkih koje

TURIZAM

Bosna i Hercegovina u oktobru premašila milion posjeta i dva miliona noćenja turista

U Bosni i Hercegovini u periodu januar – oktobar 2016. godine turisti su ostvarili 1.008.815 posjeta, što je više za 11,4 posto i 2.106.091 noćenje, što je više za 10,5