TURISTIČKI BUM SARAJEVA: Tri puta više turista nego za vrijeme Olimpijade!

TURISTIČKI BUM SARAJEVA: Tri puta više turista nego za vrijeme Olimpijade!

Prvi put unazad 50 godina otkako se pojavio fenomen masovnog turizma u svijetu, broj turističkih posjeta BiH premašit će milion. Riječ je o turistima koji će makar jednu noć prespavati u Bosni i Hercegovini, i u ovaj broj ne ulaze jednodevne turističke posjete i turisti u tranzitu.

Izolirani podatak o milion turista godišnje ne govori puno, no kada se stavi u nešto širi kontekst postaje krunski argument ekonomskim stručnjacima koji već dugo vremena tvrde da je turizam postao jedna od najvitalnijih i najbrže rastućih privrednih grana u Bosni i Hercegovini.

Ekspanzija turizma bilježi se u cijelom svijetu, osobito u Evropi, gdje broj turističkih posjeta raste po izuzetno visokoj stopi od 6 posto godišnje.

No, u Bosni i Hercegovini se na radi o snažnom turističkom rastu nego o turističkoj eksploziji: porast turističkih posjeta u našoj zemlji pet puta je veći od EU prosjeka, pri čemu je rast turističkih posjeta Sarajevu čak 8 puta iznad evrounijskog prosjeka!

Prema posljednjim podacima objavljenim za juli, u Sarajevu je boravilo 49 posto više turista nego u istom mjesecu prošle godinu ranije, a podaci za august, sve su prilike, bit će još impresivniji.

Još prije tri godine sarajevski turizam dostigao je razinu zlatne 1984. godine kada je glavni grad Bosne i Hercegovine bilo domaćin Zimske olimpijade. U Sarajevu, koje je te godine bilo sportski centar svijeta, tokom cijele godine boravilo je ukupno 355 hiljada turista, pri čemu je inostranih gostiju bilo svega 92 hiljade, što je približno 3 puta manje inostranih turista nego u 2014. godini, odnosno 4 puta manje nego u 2015. godini!

Turizam je zapravo jedina djelatnost u kojoj je Sarajevo uspjelo dostići, pa i nadmašiti prijeratnu razinu. To je jedina privredna grana koja bilježi konstantan rast iz godine u godinu, što je Sarajevo dovelo na sami vrh liste najbrže rastućih turističkih destinacija Evrope. Kako smo naveli, porast turističkih posjeta Sarajevu u ovoj godini iznosi nevjerovatnih 49 posto u julu, a nakon Sarajeva slijedi Prag sa porastom turističkih posjeta od 12 posto!

(Integralni tekst pročitajte u printanom izdanju Slobodne Bosne, od četvrtka, 20. augusta)

(SB/mb)

Previous Njemačka grupacija Elatec: U Gračanici kreće proizvodnja pametnih i SIM kartica
Next BOSANSKI TERITORIJ NA KARTI O PERIODU IZ 7. VIJEKA PRIJE NOVE ERE!

You might also like

TURIZAM

Kruzer s hiljadu putnika uplovio u neumski akvatorij

Kruzer “Bolette” pod zapovjedništvom dubrovačkog kapetana Joze Glavića sa nešto više od hiljadu putnika prošao je u 6 sati i osamanest minuta ispod Pelješkog mosta na svom putu prema neumskom

TURIZAM

Uz brojne nove sadržaje Vlašić postaje i centar ljetnog turizma u Bosni i Hercegovini

Zbog situacije s pandemijom koronavirusa i ograničenjima putovanja van Bosne i Hercegovine, mnogi bh. građani okrenut će se domaćim turističkim odredištima, uključujući popularne planinske centre koji se posebno pripremaju za

TURIZAM

U Montenegru najviše bosanskih turista

Prema posljednjim podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), u Crnoj Gori boravi oko 167 hiljada gostiju, što čini 85 posto turističkog prometa iz 2019. godine, saopćila je direktorica Ana Tripković Marković.